-
-
Per Pani/ Per Ty ?
marvellous > 05-03-2012, 21:19
Witajcie
mam takie pytanie ktore mnie troche nurtuje a nie umialam znalesc odpowiedzi ;p
chodzi o to czy mowicie do swej hostki przez pani? czy po imieniu?
Moja ma kolo 40 lat i ja w pierwszych mailach zaczelam do niej przez Pani sie zwracac ( mam mi tak poraddzila ;| ) i teraz nie wiem czy moge nagle ejj napisac dear V. czy zapytac czy moge do niej tak mowic czy jak?
troche zle bede sieczula mowiac do niej na Pani keidy tam bede
poradzcie ;p -
Re: Per Pani/ Per Ty ?
au pair_ala > 05-03-2012, 21:49
nie wiem gdzie jedziesz ale w UK i Hiszpanii nie mówi sie per Pani/Pan tylko po imieniu -
marvellous > 05-03-2012, 21:57
jade do UK
ale to nie ejst kwestia wiesz kultury ? ze do osob starszych i na razie obsych per pani?
a jesli juz mwoie do niej per Pani to moge w nastepnym mailu normalnie napisac po imieniu czy jak to rozwiazac? ;p -
isubisou > 05-03-2012, 22:13
Lepiej przejśc na ty. Po co stwarzac niepotrzebny dystans. Możesz w sumie spróbowac przejśc jakoś niepostrzeżenie. Nie sądzę, żeby zwróciła Ci uwagę. -
tosia_ > 05-03-2012, 22:23
W UK zazwyczaj mowi sie po imieniu, nawet osobom starszym i nie jest to wcale odbierane jako brak kultury, czy tez brak szacunku. -
marvellous > 05-03-2012, 22:28
a to wszytsko przeez moja przerwazliwiona mamewlasnie tez tak mi sie wydaje, na filmach to widze ze tam sobie mowia per Ty caly czas a jej tu jako do Pani mowie ;p
to chyba w nastepnym mailu napisze poprostu juz noramlnie - Dear Vicky , chociaz teraz juz mi tak glupio ;p -
hanita > 05-03-2012, 23:12
W języku angielskim nikt nie mówi per Pani/Pan i na pewno nikt nie oceni cię jako niekulturalnej jeśli zwrócisz się do niego/niej po imieniu -
au pair_ala > 05-03-2012, 23:24
a jak byś chciała mówić... "Madam..." troszkę dziwnie :mrgreen: -
szada > 07-03-2012, 1:50
Problem jest kiedy mieszka się w rodzinie Anglików którzy mają polską krew i mówią po Polsku ;p Chociaż fajnie jest się pośmiać do siebie sprawdzając ci zwrócą uwagę, ale mimo wszystko jest mi niezręcznie mówić im po imieniu ... eh te naleciałości kulturowe ;p -
balbina > 07-03-2012, 2:44
No właśnie w angielskiem nie ma czegoś takiego chyba że Mrs/ Ms/miss albo nie wiem ;>
jak Ty właściwie do niej mówiłaś ?