• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Jak przekonać rodziców do wyjazdu?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Jak przekonać rodziców do wyjazdu?

Sznurkowa > 02-03-2012, 17:22

Witam, jestem tu całkiem nowa. Planuję wyjechać do USA na calutki rok. Jestem w klasie maturalnej i miałam zamiar zrobić sobie rok przerwy przed studiami.

Opowiedziałam mojej mamie, co planuję. Oczywiście nie była zadowolona z pomysłu. Najlepsza sentencja mojej mamuśki :

"A jak będę musiała później Rutkowskiego wzywać, by Cię znalazł? A jak znajdziesz się na bruku, albo, nie daj Boże, w jakimś domu publicznym."

Podpowiada mi, żebym wpierw wyleciała bliżej, np. do Wielkiej Brytanii. Sęk w tym, że jakoś mnie WB nie pociąga. Odkąd pamiętam, zawsze chciałam zwiedzić Stany.

Poza tym, chcę się troszkę usamodzielnić, zobaczyć jak to jest bez rodziny.

Jak Wy przygotowałyście swoich rodziców? Jak im udowodnić, że nie muszą się martwić, żeby byli spokojni.
  • Re: Jak przekonać rodziców do wyjazdu?

angelaa > 02-03-2012, 17:30

ja na początku chciałam do WB i o tym mówiłam mojej mamie, a później zachciało mi się do USA i powiedziałam jej, że tam lepsze perspektywy są no i można lepiej rok spędzić

aga1234 > 02-03-2012, 18:30

hehe reakcja mojej mamy była "chcesz to jedź"

angelaa > 02-03-2012, 18:52

a moja często mi powtarzała 'ale głupoty wymyślasz znowu..' Sznurkowa, tak btw, to ja zawsze powtarzałam jej ze wyjadę z tego kraju prędzej czy później

Sznurkowa > 02-03-2012, 19:02

Ja też jej to mówiłam. Wyjadę, znajdę pracę, może zacznę studia. Ona zawsze mi odpowiada to samo :

"Myśl realnie, dziecko."

Może jak zabiorę ją na spotkanie informacyjne od agencji to zmieni zdanie, zobaczymy

balbina > 02-03-2012, 19:07

No zabierz ją

Opowiedz o LCC, o szkoleniu, że będziesz miała operki koło siebie, które przecież Ci pomogą w problemach, że to jest zaakceptowane przez Departament USA bla bla bka

Najlepiej na spotkanie myślę

Nimell > 02-03-2012, 21:41

Zabranie jej na spotkanie jest dobrym pomysłem. Moja mama mi mówi "dziecko jedź, zwiedzaj, szalej, pracuj póki jesteś młoda i w razie problemów dasz sobie radę, bo jak będziesz starą babcią to już nie będzie Ci się chciało"

Buuzia > 02-03-2012, 22:17

a ja już raz wyjechałam za granice, próbowałam sił na własną rękę...niestety nie wyszło i po miesiącu wróciłam do kraju wracając już pisałam mamie smsa żeby się tak nie cieszyła bo i tak pojadę znowu. jak powiedziałam o pomyśle au-pair powiedziała "próbuj, walcz o swoje życie...lepsze życie, a w razie czego wrócić zawsze możesz". także u mnie pełne wsparcie

maraszrum > 02-03-2012, 22:52

U mnie było tak, że od roku coś tam wspominałam o au pair. ( jednak zawsze powtarzałam, że nie zostanę w mojej miejscowości, a najlepiej wyjechać z PL) Na początku chcialam USA, w sumie wciąż chcę. Jednak po czasie rozsądek mi się odezwał, że w UK łatwiej sobie życie ułożć, studia wszystko, nie muszę sie martwić o vize... Gdyby nie było vizy i problemow z ttym leciałabym od razu , bez zastanawiania się

A rodzice, najpierw nie chcieli słyszeć, ale zobaczyli, że mi zależy i już nie ma odwrotu, to cóż, chcą pomóc

balbina > 03-03-2012, 0:44

Z wizą nie ma problemów ;P 99,9% operek dostaje bez problemu wizę
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna