• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Kanada - wiza

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Inny kraj

• Kanada

• Kanada - wiza

• Kanada - wiza
  • Kanada - wiza

Agata3443 > 15-02-2012, 22:37

Cześć,

mam szansę wyjechać jako Au Pair do Kanady. Ma być to wyjazd na rok.

Jednakże wizy do Kanady zostały zniesione, wystarczający jest paszport. ALE, jeśli lecę na paszport to mogę tylko na 6 miesięcy, a potem trzeba starać się o przedłużenie pobytu w Kanadzie.

Czy ktoś był tam na takich warunkach i wie coś na ten temat? Czy trudno jest uzyskać przedłużenie pobytu?

Proszę o odpowiedzi,

pozdrawiam!
  • Re: Kanada - wiza

marvellous > 16-02-2012, 0:50

a ja sie podbijam pod temt i mam pytanie czy osoby z obywatelstwem Angielskim moga sobie podrozowac , jechac w celu pdjecia pracy do Kanady , Australi bez problemu?

w koncu panstwa comontwealu ( sory nie chce mi sie sprawdzac jak sie pisze mam nadzieje ze wiadomo o co choddzi)
  • Re: Kanada - wiza

merti > 18-02-2012, 14:11

Ojeeej

Wizy do Kanady zostały zniesione , ale sa to wizy turystyczne (możesz tylko zwiedzać, bez możliwości podjęcia pracy). Rozumiem, że chcesz wyjechać jako live-in caregiver (to samo co au-pair). Spójrz w moim temacie na forum polcan jakie są wymagania co do opiekunek oraz co musi zrobić pracodawca ( udowodnić, ze nie mógł zatrudnić kanadyjczyka). Chyba,że chcesz wyjechać na programie IEC (jak dobrze pójdzie to załatwia się w kilka dni) tylko musisz mieć chyba $2500 przy sobie. Jest to wyjazd na rok.

Jednak myślę , że opłaca Ci się skorzystac z programu-live in caregiver bo po dwóch latach pracowania jako opiekunka możesz się ubiegać o pobyt stały w Kanadzie (potem po 3 latach o obywatelstwo). Mam nadzieję, że pomogłam.

A co do przedłużania turystycznych, to wcale nie wiadomo czy ci wbiją na lotnisku na 6 mies. Mogą Cię nawet cofnąć do domu. A przedłużanie wyglada tak, że nawet dzień przed końcem wizy wysyłasz pismo, którego rozpatrywanie trwa miesiąc albo trzy-nie pamietam. Przez ten czas jesteś legalnie w kanadzie, ale jak dostaniesz odmowe to musisz natychmiast opuscic kraj. Inaczej więcej nie wjedziesz

I jeszcze raz podkreślam - na turystycznych nie można pracować , a jeśli będziesz to przysługują za to ogromne kary i dla ciebi i pracodawcy, więc nie wiem kto cie tak zatrudni. Już pomijając to , że nie będziesz miała umowy, ubezpieczenia i będzie Cię mógł pracodawca zostawić na lodzie, nie płacić itp.

link do tematu na polcan:http://www.polcan.fora.pl/przepisy,1/live-in-caregiver-wymagania,3951.html#48039

i link do mojego tematu na tym forum o Kanadzie -http://forum.aupairpoland.com.pl/viewtopic.php?f=36&t=6252&st=0&sk=t&sd=a&start=30
  • Starszy wątek Nowszy wątek