-
-
summer au pair a studia
marvellous > 30-01-2012, 14:32
Witajcie
mam pytanie do dziewczyn ktore byly na wkacjach au pair i poszly pozniej na studia.
Jak to wygladalo u Was z zapisaniem sie na studia? czy robilyscie to juz przed wyjazdem czy w trakcie wyjazdu tam - w innym kraju przez neta? Czy ktos Was zapisywal z domu ( w sensie mama, tata) ?
zastanawiam sie czy da sie wyrobic w temacie studiow bedac au pair, bo jakby nie bylo to chyba zapisy sa do polowy lipca .. -
Re: summer au pair a studia
maraszrum > 30-01-2012, 21:02
Ale na studia wróciły do Polski czy dalej zostały w kraju gdzie były au pair? -
marvellous > 30-01-2012, 21:52
nie nie , chodzi mi o powrot do polskibyly summer au pair wi wrocily do kraju na studia -
blonde > 30-01-2012, 22:02
Co prawda nie byłam summer au pair, ale po maturze wybieram się na rok do USA, a po powrocie mam zamiar iść na studia, jednak rekrutacja będzie wtedy, kiedy jeszcze będę w Stanach, więc trochę się interesowałam tym tematem.
Możesz spokojnie jechać i załatwić to wszystko zaocznie z pomocą rodziców albo kogoś. Uczelnie itd. wybierasz przez internetowy system rekrutacyjny, więc spokojnie możesz to zrobić z każdego miejsca na świecie (o ile będzie tam internet). Kiedy dostaniesz wyniki rekrutacji, wtedy musisz złożyć swoje dokumenty (w tym świadectwo maturalne) na odpowiedniej uczelni - tej, którą wybrałaś. I dokumenty powinnaś złożyć osobiście. Ale jeśli wypiszesz upoważnienie komuś, np. jednemu z rodziców, to on może je złożyć za Ciebie. Musi tylko mieć twój dowód osobisty albo jego kopię potwierdzoną notarialnie. Musiałabyś więc albo zostawić swój dowód w PL (nie polecam) albo przed wyjazdem iść do notariusza i potwierdzić u niego kopię swojego dowodu. Nie znam się dokładnie na tych procedurach, ale na pewno na to notarialne potwierdzenie trzeba coś zapłacić. A jeśli chodzi o to upoważnienie to wzór chyba możesz znaleźć gdzieś w internecie. -
marvellous > 30-01-2012, 22:58
dziekuje bardzo za opdowiedz, bardzo mi pomoglas :*
a jesli chdozo ten dowod to sprawa troche sie komplikuje. Notariusz pewnie duzo sobie wezmie za takie cos. A Ty jak rozwiazalas ta sprawe ( czy masz zamiar rozwiazac)? oddajesz mamie dowod? ;p -
gatta > 30-01-2012, 23:03
[quote name="marvellous"]Notariusz pewnie duzo sobie wezmie za takie cos. [/quote]
Nie jest to jakes zawrotna suma. Ja prized wyjazdem do stanow dalam mojej mamie notarialne upowaznienie do zalatwiania w mom imieniu wszelkich formalnosci I kosztowalo to ok 100 zl. -
marvellous > 31-01-2012, 0:18
w takim razie nie az tak duzo a moze sie przydac taka opcja -
dosiunia > 31-01-2012, 14:30
ja dokładnie robiłam tak: zapisalam sie na studia przez internet, bo na umk tak się robi + przelałam potrzebne pieniądze. W domu zostawiłam poświadczone ksero dowodu osobistego (w urzędzie Ci to zrobią za free albo w sekretariacie szkoły czy coś takiego, bo u notariusza to 50zł kosztuje). Jak już bylam w IE to moja mami odebrała moją maturę. I jak się w lipcu okazało, że się dostałam to jechała do Torunia zawieżć moje dokumenty. ALe musisz zostawić jeszcze upoważnienie, że upoważasz swoją mame, czy kogoś, do zlożenia dokumentu przez ciebie i nie wiem czy przy odbiorze matury tez tak nie jest (u mnie nie bylo problemu, bo znali mnie i mame). I to chyba wszystko. Jak jeszcze jakies pytania to zapraszamA o mieszkanie martwila sie laska z która sie ugadałam, że będę mieszkać -
marvellous > 01-02-2012, 0:24
bardzo dziekuje za odpowiedz bardzo pomocna :* a jesli chodzi o te poswiadczenie w urzedzie miasta to jak to ma wygladac? oni daja jakis druczek z urzedu ( urzad miasta czy jak? i gdzie to mozna zalatwic? w jakim dziale itd?) albo sekretariatu szkoly mam isc i oni powinni mi pomoc? ( moge sie udac do dziekanatu obecnych studiow gdzie jestem? jest to tez US ale filia i studia licenjackie ) .Jelsi chodzi o notariusza to faktycznie wolalabym nie placic tego -
dosiunia > 01-02-2012, 14:42
Po prostu na ksero dowodu przybiją pieczątkę, że jest kopia taka sama jak oryginał i styknie. W IE robi się to na Gardzie tj. policji. Powinni to zrobic też w dziekanacie czy w sekretariacie szkoły.