• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Aplikacja - RELIGIE

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Wielka Brytania

• Aplikacja - RELIGIE

• Aplikacja - RELIGIE
  • Aplikacja - RELIGIE

marvellous > 11-01-2012, 15:11

HEj

mam pytanie do Was drogie dziewzyny i chlopcy ktorzy jechali do Wielkiej Brytani przez biuro

w mojej palikacji jest czy zgadzasz sie na rodizne z inna rasa i inna religia. Jesli chodzi o rase to dalam NIE, ale problem mam przy religi, nie chcialabym by trafialy sie do mnie rodziny muzlumanskie, hinduskie - poprostu te religie mi nie odpowiadaja i zle bym sie czula w takim domu. prosze pomozcie co napisac. Moja religia to Caholicysm i napsialam tak w referencji - nie mam nic przeciwko anglikanizmowi czy innym takim religia. Ale jesli zaznacze ze inne religie NIE to anglikanizm mi tez odpadnie a to bez sensu by bylo ;p

wiec pomozcie, co Wy byscie zrobily lub co zrobilyscie?
  • Re: Aplikacja - RELIGIE

sylwiaQ > 13-01-2012, 1:23

A co Ci to przeszkadza?? Hinduizm, katolicyzm... wszystko jedno, przecież nie musisz z nimi spędzać świąt.

marvellous > 13-01-2012, 20:15

chodzilo mi o muzlumanow i hindusow. Chodzi o traktowanie np kobiet, ogolna kwestia do zycia i do wsyztskiego

hellomaurice > 13-01-2012, 20:56

Zadzwoń do agencji i zapytaj. Za to płacisz, a im też nie będzie na rękę, jeśli później w praniu wyjdą jakieś nieścisłości, niedomówienia i problemy.

marvellous > 14-01-2012, 0:37

napsiali ze mam uscislic jakie religie mi nie pasuja a ja przeciez nie wypisze calej listy religi ktore sa wyznawane w wielkiej brytani ;p zdecydowalam ze dam ze religia i rasa sa mi obojetne a najwyzej bede rezygnowac ..

nie chce tez wyjsc w aplikacji na rasistke czy ignoranta ;p

Buuzia > 14-01-2012, 2:15

też się nad tym zastanawiałam i stwierdziłam, że nie będę wybrzydzać. Logicznie rzecz biorąc, jeśli oni decydują się na kogoś innego wyznania to muszą to szanować i nie traktować nas tak jak im religia nakazuje. Tak samo my, zgadzając się na np hindusów, musimy akceptować to jak oni siebie traktują, co nie znaczy że mamy pozwolić na takie samo traktowanie.

marvellous > 15-01-2012, 13:15

ja ostatecznie wpisalam ze mi to wisi ;p ale jak beda sie zglaszac jakies religie typu muzlumaska ktora ma podejscie do wielu rzeczy jakie ma to ja podziekuje

hellomaurice > 15-01-2012, 18:32

Wybrzydzanie wybrzydzaniem, tutaj chodzi o co innego. Nie ma co przeliczać swoich możliwości, bo rezultat jest taki, że (przykładowo) imprezowiczka ląduje u gorliwych katolików i po miesiącu jest ryk, że to aupairowanie wcale nie takie fajne, jak sobie wyobrażała. Więc jeśli marvellous wie, że styl życia związany z konkretną religią będzie jej przeszkadzał, to bardzo dobrze - dla mnie to dojrzałe podejście. Zresztą, tak nawiasem mówiąc, znam kilka dziewczyn pracujących u muzułmańskich rodzin (z jakiegoś powodu program au pair jest wśród nich wyjątkowo popularny) i faktycznie zdarzają się konflikty czysto na płaszczyźnie kulturowej (i to wcale nie musi oznaczać, że w grę wchodzi rasizm, ignorancja czy cokolwiek innego). Osobiście nie wyjechałabym do gorliwych wyznawców żadnej religii, bo to nie mój styl życia; a zdarzyło mi się dostać ofertę rodziny, która do zakresu obowiązków dopisała mi chodzenie z dziećmi do kościoła, wspólne modlitwy i czytanie Biblii na dobranoc ;-)

marvellous > 15-01-2012, 19:08

[quote name="hellomaurice"]a zdarzyło mi się dostać ofertę rodziny, która do zakresu obowiązków dopisała mi chodzenie z dziećmi do kościoła, wspólne modlitwy i czytanie Biblii na dobranoc ;-)[/quote]

haha niezle, ja rowniez bym zrezygnowala

Buuzia > 15-01-2012, 23:19

nie wydaje mi się, żeby imprezowanie było dobrym przykładem do tego tematu. ktoś może być w ogóle nie wierzący a po prostu nie lubi jak po nocach się wraca, chociaż uważam że mój czas wolny jest moim czasem, i ktoś decydując się na opiekunkę też musi się liczyć z tym, że nie mamy 10lat, jesteśmy dorosłe i mamy już jakieś nawyki, których nie zmienią. wyjeżdżając na au-pair trzeba się liczyć z tym że mieszkamy u kogoś w domu, w którym panują jakieś zasady i też trzeba umieć się do nich dostosować. wydaje mi się, że bardzo dużo to kwestia szacunku dla rodziny od nas i od rodziny dla nas. a jeżeli trafiam do rodziny innego wyznania, w której nie wiem...kobietę się traktuje gorzej, to najzwyczajniej sobie na to nie pozwalam, bo ja nie jestem tego wyznania. czytać dziecku biblię czy koran...ok...co to takiego dla mnie, ja nie muszę przywiązywać wagi do tego co czytam. To tak jakby w mojej rodzinie dzieciom się nie czytało bajek i z tego powodu ja odmówię tego dziecku którym się opiekuje. a jeśli kwestie religii są dla mnie jakimś większym problem to zaznaczam po prostu, że nie chcę trafić do rodziny innego wyznania. i już
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna