-
-
Niania a AuPair
Insula > 11-01-2012, 6:06
Witajcie
Mój czas AuPair'owania płynie szybciej niż się spodziewam, więc zaczynam powoli myśleć o przyszłości.
Studia poniekąd zaplanowane, więc dobrze by było pomyśleć o pracy.
Zastanawia mnie opcja bycia niani w UK pomiędzy pierwszym a drugim rokiem studiów, wiem to dopiero 2013 rok, lecz jak wszyscy wiem czas płynie szybciej niż nam się wydaję i przygotowanie do wyjazdu za granicę to nie jest pięć minut.
Czy jest możliwe, mam na myśli okres pracy 3 miesięcy, 21 (wtedy będękobieta z rocznym doświadczeniem w US + ponad rok (w przedszkolu, inne rodziny)?
Jakie wymagania musimy spełnić?
Różnicę jakie znalazłam pomiędzy nianią a AuPair:
-Niania musi być doświadczona
-posiadać certyfikat przejścia szkolenia pierwszej pomocy (dot. dzieci)
-zaświadczenie o niekaralności
-papierek dotyczący przeszkolenia jako niania
Co jeszcze jest potrzebne? Zastanawiam się ile kosztów własnych trzeba w to włożyć.
Gdyż porównanie AuPair max 100funtów i niania 400-500 funtów zachęca do działania. Po wyzysku w USA, pomiędzy 1 a 2 rokiem będę chciała wyjechać nie ze względu na wymianę kulturową a kasę.
Z góry dziękuje za odpowiedź
Ps. Ten temat nie dotyczy tylko UK, zainteresowana jestem tym regionem Europy ze względu na studia, lecz jestem pewna, że AuPair i Niania w innych krajach UE ma odmienne zarobki. Dzielcie się wrażeniami i radami -
Re: Niania a AuPair
bossowsky > 11-01-2012, 13:29
dowiedziałabym się coś na ten temat apropo Francji. szukałam ile ma niania, ale znalazłam stare dane ok 10-12 euro (2008)za godzine. wiec jesli ktos wie na swiezo, niech da znac -
sylwiaQ > 13-01-2012, 1:44
moja kuzynka opiekuje się dziećmi (2) u siebie w domu i ma w przeliczeniu na PL ok 4tyś.
więc to chyba ok 800e na miesiąc? -
Insula > 13-01-2012, 16:43
800 funtów chyba?
na pewno jest to lepiej niż 60-100, czytałam parę propozycji pracy, obowiązki tam zawarte są prawie identyczne jak dla AuPair, która wyjeżdża bez agencji, teoretycznie jeśli wyjeżdżamy przez agencje mamy lepiej jeśli chodzi o czas pracy.
Ciekawy sposób wyzysku, ale też prawda, że niektóre AuPair wyjeżdżają bez doświadczenia, swoją pozycję trzeba budować, gromadzić doświadczenie, certyfikaty taka jest przynajmniej moja opinia, chociaż 100 to już powinno być minimum.
wyczekuje tu wypowiedzi dziewczyn, które już dłużej mieszkają za granicą i wiedzą jak ten rynek tam wygląda -
au pair_ala > 13-01-2012, 17:44
z doswiadczenia mojej kumpeli ... pracuje już 3 rok u tej samej rodziny zarabia ok. 250 funtów tygodniowo, duzo rodzin poszukuje właśnie Polskie nianie lub z europy wschodniej... aby mieć sprzątaczkę, kucharke i nianię w jednym... Nie pisze, że wszystkie dziewczyna tak mają ale taka jest rzeczewistość. Jeżeli ktos uważa, że praca 40-45 godzin tyg za 250 zł to nie jest źle to chyba nie widział ile kasują angielkskie opiekunki (z doświadczeniem po szkole) oraz jakie są wysokie opłaty..?? -
Piotr > 15-01-2012, 23:34
Z tego co sie orjentuje to w UK trzeba miec NVQ a to kosztuje duzo pieniedzy.Bez tego ciezko znalezc prace niani w UK.Jezeli sie to ma to niania moze zarobi nawet 500£ tygodniowo(moze i wiecej),chyba bez zamieszkania,tez zalezy od rodziny wtedy z 400.Placa zalezy od miejsca rodziny doswiadczenia miani.To jest tak z tym NVQ zaczynsz od lavel 4 chyba nie jestem pewny nastepnie 3 i za kazdy sie placi.Na jednej stronie widzialem 999£ a na innej 500£ ale jakis malo godzin tego bylo wiec chyba ta pierwsza kwota jest poprawne.Za kazdym razem trzeba tyle placic.Wiec UK raczej nie polecam,pewnie mozna znalezc prace niani bez tego,ale to nie ulatwi poszukiwan.