• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

art.212e-powrot do kraju na 2lata po programie

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Administracja

• Kosz

• art.212e-powrot do kraju na 2lata po programie

maggie23 > 22-01-2005, 16:15

hej!

w tym roku koncze studia(prawo)i chce zrobic sobie przerwe,dlatego mysle o wyjezdzie na au pair,ale slyszalam,ze czesto au perki dostaja w wizie nieszczesny wpis,ze po zakonczeniu programu musza wrocic na 2lat do kraju.ile z was taki wpis dostalo i co o tym decyduje?slyszalam,ze bedac po szkole sredniej albo po 1,2 lub 3 roku studiow nie dostaja tego wpisu a wbsolwentki dostaja?czy to moze zalezy od konsula?dodam,ze do tej pory bylam 2razy na W&T.pomozcie
  • Re: art.212e-powrot do kraju na 2lata po programie

Emm > 22-01-2005, 22:09

no to mamy niemal identyczna sytuacje

ja tez w tym roku koncze prawo i chce wyjechac jako aupair.Tez bylam 2 razy w Stanach-raz na w&t , raz na turystycznej.Nigdy nic nie slyszalam o tych wpisach.To oznacza, ze nie moge po programie pojsc tam na studia?Bez sensu by to bylo.

maggie23 > 23-01-2005, 13:52

hej!

mamy podobna sytuacjeja tez nie slyszalam o tym art.212e ale zobacz w swojej wizie J1 ze masz tam cos takiego(tylko przy w&t ten art. nie dotyczy) masz tutaj stronke na ktorej znajdziesz informacje na temat art.212e www.prawoimigracyjneUSA.com dlatego ja mam dylemat co robic??

Emm > 23-01-2005, 21:20

przeczytalam ten artykul i nie znalazlam nic, ze to dotyczy operek.Wydaje mi sie nawet, ze nam moze byc latwiej, bo ten artykul dotyczy miedzy innymi osob, ktore wykonuja zawod, na ktory jest w Stanach zapotrzebowanie, a wiadomo, ze prawo polskie i amerykanskie jest inne, wiec nikt nas by ot tak nie zatrudnil.Gdzie wyczytalas, ze to dotyczy operek?

maggie23 > 24-01-2005, 13:14

czesc!

dowiedzialam sie na forum dotyczacego au pair na www.usa.info.pl takie informacje dostalam od kariny.zobacz sama

Emm > 24-01-2005, 17:02

A co Ty sie w ogole tak przejmujesz??? Wez to olej teraz, wyjezdzasz za jakies 9 miesiecy i juz teraz siedziesz i sie zamartwiasz.Jak dostaniesz ten wpis to trudno-wtedy bedziesz sie martwic.Ale ja nadal obstaje przy wersji, ze do nas-jako polskich prawnikow-trudno bedzie sie przyczepic, bo polskie prawo nie ma nic wspolnego z amerykanskim.Zeby wykonywac tam zawod prawnika musialybysmy pojsc do szkoly, zdac przynajmniej 3 egzaminy, w tym LSAT i potem bar, ktorego nie zdaja rodowici Amerykanie.Droga do przeksztalcenia sie z polskiego prawnika na amerykanskiego jest bardzo trudna i konsul o tym doskonale wie.To nie studia inzynieryjne czy informatyczne, czy nawet medyczne, zeby mogli Cie przyjac ot tak do zawodu.Na razie sie nie martw i nie panikuj.Zreszta-tak jak napisalas na tamtym forum-wiza J1 jest wiza, ktora w obecnej sytuacji masz najwieksze szanse dostac, wiec wyboru i tak nie masz.Musisz jechac jako aupair.Jesli konsul zapyta po co jedziesz zawsze mozesz powiedziec, ze nie dostalas sie na aplikacje i nie chcesz stracic roku siedzac bezczynnie w Polsce, dlatego jedziesz.Potem wrocisz i dokonczysz.Jeszcze raz-nie martw sie, nie panikuj.Panikowac zaczniesz jak juz bedziesz miec te pieczatke, ze musisz wrocic.A i tak wtedy masz dwa lata juz bedac w stanach, na zastanowienie sie co dalej(ewentualne znaleznienie meza i zajscie w ciaze, haha).

pozdrawiam!!!

maggie23 > 26-01-2005, 0:52

hej!

nie wiem ,zobacze jeszcze co robicjezeli uda mi sie zlatwic jedno zaswiadczenie to sprobuje na turystyczna,a jak nie to na au pair.a ty co bedziesz robic?decydujesz sie na au pair?

pozdrawiam

Emm > 26-01-2005, 11:18

Tak, ja jade z programu au pair.Podejrzewam, ze z dostaniem wizy tak czy siak problemow nie bedzie, a jesli wlepia mi 212 to wtedy zglosze sie do znajomych prawnikow juz tam na miejscu.Ale mysle, ze bedzie dobrze.

Pozdrawiam!I nie stresuj sie, jeszcze bedziesz miec na to czas

maggie23 > 26-01-2005, 13:22

masz racje co ma byc to bedzieprzejmowac sie bede jak dostane ten nieszczesny wpis.pozdrawiam

a przez co jedziesz??

Gość > 26-01-2005, 14:07

maggie, Monia mi kiedys napisala ze zadnych nazw nie mozna podawac, wiec zmien posta jakos zeby kazdy wiedzial o co chodzi ale zeby nazwy straight nie bylo
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna