• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Szwajcaria, pozwolenie na pobyt

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Inny kraj

• Szwajcaria

• Szwajcaria, pozwolenie na pobyt

Pivoine > 05-12-2011, 21:49

Mam pytanie: czy jeśli jestem au pair w Szwajcarii u Rodziny szwajcarskiej (kanton Vaud) i mam Permis L, to czy:

a). pomaga to w czymś, gdybym chciała tutaj zostać kolejny rok i pracować legalnie, ale nie jako au pair?

b). gdybym została u tej Rodziny rok dłużej, to czy jest sposób, żebym dostała Permis B? Np.: czy Oni musieliby mnie zatrudnić jako "normalnego pracownika"...?

Wiem, że z "elką" mogę tutaj pracować tylko jako au pair, tak? A gdybym znalazła kogoś, kto chciałby mnie zatrudnić, np. w barze, to z Permis L jest to niemożliwe i pracodawca musi mieć wielkie chęci załatwić mi Permis B, a ja muszę przepracować w tygodniu określoną liczbę godzin?

Przepraszam, jeśli te pytania są głupie, ale jestem tutaj od 6-u miesięcy i pracuję jako au pair, a Rodzina, u której mieszkam, powiedziała mi wczoraj, że jeśli chcę, to mogę zostać u Nich rok dłużej. Ja bardzo Ich lubię i naprawdę kocham dzieci, którymi się zajmuję, ale chcę też potem pracować legalnie w Szwajcarii i tam mieszkać, i być niezależna. Jeśli miałabym pracę na wieczory i Permis B, zostałabym, w przeciwnym razie nie.
  • Re: Szwajcaria, pozwolenie na pobyt

Nathalie > 06-12-2011, 12:23

Ja też mam możliwość zostania na kolejny rok. Moja hostka dzwoniła do urzędu i powiedzieli jej, ze nie ma problemu
  • Starszy wątek Nowszy wątek