-
-
ubezpiecznie zdrowotne/ wizyty u lekarzy/ chorowanie.
adziszkowa > 29-09-2011, 22:16
Wlasnie sie rozchorowalam i tak sie zastanawiam jak to wyglada w praktyce w USA. Wizyty u lekarza? Czy hosci daja Wam wolne? obcinaja kieszonkowe? czy leki sa drogie? Czy od razu po przyjezdzie zapisujecie sie do lekarza jakiegos 'rejonowego' czy dopiero w chwili choroby sie gdzies zglaszacie? Jak oceniacie poziom opieki medycznej w USA?
Czekam na wszystkie wasze odpowiedzi, bo jak wiadomo system opieki zdrowotnej w USA wyglad calkowicie inaczej niz w Polsce, a nawet bym powiedziala Europie. Czy naprawde duzo rozni sie zakres ubezpiecznia podstawowego i rozszerzonego?
P.S moze to zbyt osobiste pytanie, ale np.w przypadku dolegliwosci kobiecych zlapania czegos w toalecie itp jak wyglada wizyta u ginekologa, czy au pairskie ubezpiecznie obowiazuje badania profilaktyczne jak cytologia? Wiem, ze niektore dziewczyny zostaje na 2 lata wiec moze jakiejs sie cos przytrafilo lub innej au pair :-)
P.S z checia na temat dentystow tez czegos sie dowiem -
Re: ubezpiecznie zdrowotne/ wizyty u lekarzy/ chorowanie.
Margarida > 30-11-2011, 21:45
Też chętnie dowiem się czegoś na ten temat -
DaisyyUSA > 02-12-2011, 18:41
Też bym chciała wiedzieć. Poza tym, dzis okazało się, że mam astme. Myślicie że powinnam umiescic taka informacje w aplikacji ? Jak wyglądają tam leki cenowo ? -
Dagmara > 03-12-2011, 14:34
Razem z dokumentami do wypełnienia dostaniesz formularz medyczny, w którym będziesz musiała wypisać choroby/ alergie i inne przypadłości - formularz wypełniasz u lekarza. Wkleję co znalazłam, nie wiem jak to się ma do praktyki:
Warunki jakie należy spełnić aby otrzymać wizę studencką:
Dobry stan zdrowia. Choroby, które wykluczają otrzymanie wizy:
- gruźlica
- choroby serca
- żółtaczka B i C
- HIV
- choroby nerek oraz wątroby
- choroby psychiczne
- choroby układu oddechowego
- osoba wyjeżdżająca nie może być w ciąży -
kuki0808 > 05-12-2011, 19:53
Napislam dlugaaaa notke na temat opieki medycznej w Stanach.. Wlaczylam podglad i notka zniknela... Posatram sie napisac kolejna w nieco skroconej wersji. Opisze mniej wiecej jak dziala Erika Insurance, ktore jest czescia duzej firmy ubezp. Aetna. Leczenie w Stanach jest koszmarnie drogie jesli nie masz zadnego ubezpieczenia. Roznica jest rowniez w ubezpieczeniach. Przy ubezpieczeniu podstawowym trzeba zapalcic okolo $50 wiecej za wizyte niz przy ubezpieczeniu rozszerzonym. Zeby bylo najtaniej najlepiej jest wybrac sie do lekarza ktroy akceptuje twoj typ ubezpiecznia. Lekarze przyjmuja od poniedzialku do piatku, niektorzy rowniez w soboty. Tzw Emergency Room (ER) jest otwarty caly czas, jest jednak bardzo drogi nawet przy ubezpieczeniu rozszerzonym. ER to cos w stylu SOR-u w Polsce. Dodatkowo mozna tam isc tylko w naglych wypadkach typu zlamana reka lub noga, lub w nocy gdy czujesz sie bardzo zle. 7 dni w tygodniu w ciagu dnia sa otwarte tzn Immediate Care Centers, stawki sa takie same jak w przypadku normalne lekarza a opieka jest bardzo dobra. I C Centers maja podpisane rozne umowy z ubezpieczycielami wiec jesli potrzebujesz pomocy w sobote lub w niedziele w ciagu dnia to watro sie tam wybrac zamiast do ER. Przy wizycie warto poprosic o tzn diagnosis code. Diagnosis code to numer choroby na ktora zachorowlas. Warto to dolaczyc do papierow ktore wysylasz do ubezpieczenia. Ubezpieczyciel wymaga tego numery do pokrycia twojego rachunku. Jesli lekarz akceptuje twoje ubezpieczenie pownien wysylac rachunek prostu do ubezpieczyciela, zdarza sie jednak tak ze ubez. nie rozpoznaje karty ubezpieczeniowej au pair (nie trudno sie dziwic jesli jest ona rozowa, z recznie wpisanymi informacjami) pomimo tego ze lekarz ma podpisana umowe z nimi. W takim wypadku lekarz wysle rachunek prosto do Ciebie. Nalezy wtedy zadzwonic do ubez. i zapytac co masz zrobic w tej sytuacji. Ubez. najprawdopodobniej poprosi Ci zebys wyslala ten rachunek prosto do nich i oni go pokryja a tobie przysla kolejny rachunek z kwota podstawowoa ktora musisz zaplacic (zalezy ona od typu ubezpieczenia i od tego czy lekarz zaakceptowal twoje ubez. czy tez nie). Jesli wasze host rodzinki maja w domu fax to poproscie ich zeby przeslali wszystkie wymagane dokumenty do ubezpieczyciela faxem, poniewaz jest duzo szybciej.
Jesli chodzi o opieke medyczna w Stanach to jest ona na wysokim poziomie. Kiedy ja wyladowalam w Immediate Care Center z zapaleniem oskrzeli to zajmowalo sie mna 5 osob: sekretarka, pielegniarka, osoba znajaca sie na ubezpieczeniach, astystent lekarza i w koncu lekarz. Kazdy wiedzial jaki jest jego zakres obowiazkow i wszytsko przebiegalo bardzo sprawnie.
Jesli chodzi o wizyty tyku ginekolog, okulista itd to stawki pownny byc takie sama jak za wizyte w prydadku choroby. Co do badan profilaktycznych to wszytsko zalezy od ubezpiecznia, ale raczej nie sa wliczone w pakiet... Jednak nie jestem pewna na 100%. Jesli jednak bedziesz maiala jakas infekcje to ubezp. zaplaci Ci za wyzyte oraz za leki, ktore przepisze Ci lekarz. Ubezpiecznie powinno pokryc wszystko co jest nagłe, co zlapalas w Stanach.
Jesli chodzi o wizyty u dentysty to np moje ubezpiec zrozszerzone pokrywa tylko $200 za lecznie zebow. Dentysci sa tutaj bardzo drodzy wiec $200 mozec nie wystarczyc do oplacenia calej wizyty.
Polecam ubezpiecznie w rozszerzone, ponieważ opłaty za wizyte u lekarza sa mniejsze. W moim przypadku wizyta kosztowala okolo 300$ a ja ze wzgledu na ub. rozsz. i to ze moj lekarz ma umowe z ubezp. musze zapalcic tylko 35$. Przy ubezpiecznieu podst musialabym zaplacic 75$.
Mam nadzieje, ze w jakis sposob wam pomoglam. Jesli cos jest niejasne lub macie wiecej pytac dajcie znac. -
adziszkowa > 07-12-2011, 2:01
Dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz :* w takim razie i tak zawsze jakas symboliczna kwote musze zaplacic tak? dobrze rozumiem? Przepraszam jestem troche zmeczona jutro z pewnoscia jeszcze raz przeczytam calego posta i przeanalizuje na spokojnie. W kazdym badz razie dziekuje i dobranoc -
kuki0808 > 07-12-2011, 7:06
Niestety... Zawsze przy wizycie musimy cos zaplacic. Czasami wcale nie sa to małe pieniądze... Najdroższy jest Emergency RoomWiec od niego z daleka -
paulima22 > 11-12-2011, 5:35
Witam!
ja juz tez mam male doswiadczenie w leczeniu sie w stanach bo moja mala mnie zaraza -/ juz 2 raz w ciagu miesiaca ;-/
mam ubezpieczenie z Aupair Care i z ta karteczka udaje sie do lekarza lokalnego ktorego mi moja hostka polecila. Tam sie rejestruje, badaja i wystawiaja recepte do apteki w ktorej zamierzasz kupic leki. Antybiotyki niezbedne dla mnie (zapalenie ropne migdalkow) sa glownie darmowe ale tutaj nie podaja przy nich lekow przeciwgrzybicznych i musze co dzien jesc jogutr... :roll: za wizyte place 160 $ + leki czy zastrzyki ktore ci podali. Wypelnia sie broszure ktora lekarz podpisuje i wraz z rachunkiem wysyla do ubezpieczalni (najlepiej faksem) Po ok miesiacu przychodzi zwrot kosztow leczenia. -
adziszkowa > 11-12-2011, 23:13
dziekuje za kolejne postyto w takim razie ubezpieczenie oddajce Ci za wizyte plus leki? dobrze rozumiem? pozdrawiam