• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

NIN,Insurence - czy rodziny w uk wam to wyrabiaja?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Wielka Brytania

• NIN,Insurence - czy rodziny w uk wam to wyrabiaja?

owieczka dolly > 25-09-2011, 21:29

Mam do was takie pytanie, glownie do osob, ktore sa byly w uk..

Mozliwe, ze niektore z was chcialy szukac badz szukaly dodatkowej, legalnej pracy w wolnym czasie (pomijam jakies sparzatnia czy dodakowe bbs)...by podjac tu jakas pracetrzeba miec nin itp. Insurance jest potrzbny gdy chcecie odwiedzic lekarza..czy rodziny pomagaly wam to zalatwic??

Bo zeby to wyrobic trzeba miec np potwierdzenie adresu..np jakis rachunek na siebie za prada itp..albo pismo npod wlascicieli domu ze w nim zamieszkujesz..

Jak do tego podchodza?

Jak wyglada kwestia wizyty u zwyklego lekarza kiedy jest sie au pair?

Ja mam euro 26..ale czy to nie za malo?
  • Re: NIN,Insurence - czy rodziny w uk wam to wyrabiaja?

Ash > 26-09-2011, 0:05

Wiesz ja zadzwoniłam do job center i powiedziałam iż chcę nin itp umówili mnie na spotkanie (2tyg musiałam czekać) zajechałam tam pani tylko wzięła mój paszport wytłumaczyła wszystko, kazała mi się podpisać, zapytała czy wszystko rozumiem, i po dwóch tygodniach dostałam NIN. Musiałam podać adres zamieszkania (dom hostów) ale nie musiałam tego w żaden sposób potwierdzić, ale w razie czego miałam pocztówkę zaadresowaną do mnie na ten adres ;d - chociaż nie wiem czy wzięliby to pod uwagę

Najlepiej załóż sobie konto bankowe po dwóch dniach przyślą Ci pismo, a wtedy to możesz im pokazać jako dowód zamieszkania. Ale tak jak mówiłam, ode mnie wzięli tylko paszport.

owieczka dolly > 26-09-2011, 0:15

dzieki wielkie..mam nadzieje, ze obedzie sie bez paszportu..bo moj stary stracil waznosc a nowego nie zdazylam odebrac przed wyjazdem;-)

pocieszylas mnie:*

Ash > 26-09-2011, 0:27

w taki razie dowód, jakieś ID i tyle

Yoanna > 26-09-2011, 1:30

ash, a to dziwne bo do wyrobienia ninu potrzebny jest list od pracodawcy tudziez pismo z job centre ze sie aktywnie tej pracy szuka. no i jesli chodzi o adres to musialam podac wszystkie z ostatnich 3 lat i troche mialam z tym problemy bo sporo sie przeprowadzalam w tamtym czasie.. ale czy potwierdzenie obecnego adresu bylo potrzebne to nie wiem.

poza tym nin wcale nie jest potrzebny do legalnej pracy - mi tak bylo nie po drodze to zalatwic, ze zalatwilam dopiero po hmm 2 latach legalnej pracy?

co do lekarza, to rejestrowalam sie nie majac ninu i wszystko bylo ok. jedynie paszport byl potrzebny (albo dowod)

Ash > 26-09-2011, 21:48

[quote name="Yoanna"]ash, a to dziwne bo do wyrobienia ninu potrzebny jest list od pracodawcy tudziez pismo z job centre ze sie aktywnie tej pracy szuka. no i jesli chodzi o adres to musialam podac wszystkie z ostatnich 3 lat i troche mialam z tym problemy bo sporo sie przeprowadzalam w tamtym czasie.. ale czy potwierdzenie obecnego adresu bylo potrzebne to nie wiem.

poza tym nin wcale nie jest potrzebny do legalnej pracy - mi tak bylo nie po drodze to zalatwic, ze zalatwilam dopiero po hmm 2 latach legalnej pracy?

co do lekarza, to rejestrowalam sie nie majac ninu i wszystko bylo ok. jedynie paszport byl potrzebny (albo dowod)[/quote]

Na rozmowie zapytała czy szukam pracy powiedziałam TAK, nie wnikała w nic, zapytała kiedy przyleciałam (a podróżuję między UK a Polską od 2007) podałam ostatnią datę przylotu 15.08.2011.

Pytała mnie o obecny adres, którego w żaden sposób nie musiałam potwierdzić.

Jak mogłaś pracować legalnie bez NINu? to tak jakby pracowć legalnie w Polsce bez NIPu

Yoanna > 27-09-2011, 11:58

no to widocznie teraz do tego lagodniej podchodza

no jakos moglam, normalnie placilam podatki i ubezpieczenie, potem nawet nadplacony podatek odzyskiwalam. i tak w dwoch pracach mialam.. wtedy podobno jakis tymczasowy nin ci nadaja i jest ok.. nigdy zadnych problemow przez to nie mialam

PolishGirl > 09-01-2013, 18:49

chciałam odświezyć wątek bo dostałam dziś pismo z HM Revenue& Customs: Request for information. Mam wypełnić formularz i odesłać im. a pytają o moje dane, o poprzedni adres w UK w ciagu 3 ost lat i o numer national insurance. a jesli nie mam to mam zadzwonić pod jakiś numer.

Po co im to? czy wy jako Au PAir też takie coś dostałyscie?

harc > 09-01-2013, 20:46

ze mną też była historia bo moja host family miała to gdzieś i musiałam się dopraszać, aż w końcu zadzwoniła, wysłali pismo, miałam uzupełnić i odesłać (znaczek koperta na mój koszt of course), tylko jedno ALE...na kartce widniały terminy i następny miał być za 2 miesiace bo host mum spóźniła się 2 dni... i szybciej zrezygnowałam z bycia au pair, musiałam przerwać proces, przeprowadziłąm sie do innego miasta, do chłopaka. Wczoraj byłam z teściową w job centre zapytać o NIN i odesłali mnie do infolinii i internetu, najpierw internet zaliczyłam i zadzwoniłam, musiałam odpowiadać na pytania. Był to wtorek a umówili mnie na spotkanie na kolejny poniedziałek wiec niecały tydzień, dam znać jak wrócę z niego. A co mi wiadomo jak nie masz NIN i zatrudniasz się na umowę to odbierają Ci lwią część podatku, który jest ogromny jak nie masz NIN. Potem Ci zrwacają, ale mojej koleżance zwrócili przez kolejne jej 3 miesiące pracy mniej, nie wiem od czego jest to zależne.

I jak nie masz NIN to przyjmą Ci do lekarza jako "emergency" tylko. Moja koleżanka spadła ze schodów i złamała nadgarstek, dobrze, że wyszła za maż za Brytyjczyka (btw. tydzień wcześniej), co jego firma ją ubezpieczyła, i musiała donieść dokumenty inaczej by płaciła.

Jak masz NIN i nie pracujesz, możesz starać się o benifit, to jest chyba z 70 funtów/week.

Anjaa > 09-01-2013, 21:52

Mając NIN, możesz znaleźć "legalnie" pracę i praktycznie wszysto dzięki niemu załatwić, to jest trochę jak polski numer NIP, sama akurat teraz w marcu bd wyrabiać Insurance'a, jeśli sie spytaja, czy masz pracę to mozna zawsze powiedzieć, że się obecnie szuka i pytaja czy juz sie ma ten numer
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna