• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Tax i National Inurance

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Porady prawne

• Tax i National Inurance

Victoria's Secret > 06-09-2011, 19:25

Orientuje się ktoś moze ile procent od wynagrodzenia w przypadku mothers help odchodzi tygodniowo na Tax i National Insurance?
  • Re: Tax i National Inurance

Yoanna > 07-09-2011, 1:49

to wszystko jest na zasadzie pay as you earn, czyli placisz w zaleznosci ile zarobisz. wiec moze to byc roznie, trudno cokolwiek powiedziec, wszystko zalezy od tego jaki tax code dostaniesz (kazda sytuacja jest indywidualna). mozesz nic nie placic a mozesz placic 20% podatku. ale jak jedziesz na zasadach au pair to raczej nie bedziesz zarejestrowana wiec i tak to ciebie nie bedzie dotyczyc.

Victoria's Secret > 07-09-2011, 12:32

Dzieki Yoanna. Znalazłam taki nanny tax calculator ktory w przyblizeniu okreslil mniej wiecej ile beda mi zabierac. 8O !!! No wlasnie nie jade na zasadach au pair.

Insula > 07-09-2011, 15:41

jeśli mówimy już o taxie to chciałabym się dowiedzieć jak to wygląda w USA, w papierach które dostałam od koordynatorki nie jest dokładnie określone jak duża jest to kwota, piękne stwierdzenie "od jednej do dwóch tygodniówek" więc sprawa rozbija się o 200$. Ja osobiście odkładam 15$ z każdej tygodniówki, ale nie chciałabym być niemile zaskoczona, więc jak któraś AuPair'ka płaciła, proszę napisać ile była wtedy miesięcy w US(płacimy pod koniec roku kalendarzowego) i jak dużo ją to wyniosło.

oczubek > 07-09-2011, 17:12

O właśnie mnie też by to ciekawiło. Jak byłam na spotkaniu informacyjnym CC i zapytałam o podatek, to babka nie wiedziała jak to z nim jest. Niedługo idę na rozmowę do APIA więc może tam się czegoś dowiem. Jeśli tak, to na pewno tu napiszę.

oczubek > 13-09-2011, 16:16

No więc byłam spotkaniu i niczego się nie dowiedziałam. Podobno trzeba się kontaktować z LCC i ona wszystko wie ponieważ w każdym stanie wysokość podatku jest inna.

Insula > 13-09-2011, 21:02

LCC nie są do końca zorientowane, zwłaszcza moja fajna babka, ale opierdziela się na wszystkich frontach. Niestety mojej koleżance z Seattle też nie powiedziała nic szczególnego. Mam nadzieje, że to nie jest podatek jaki obowiązuję przy kupowaniu w sklepie (NJ-7%) bo to w całym roku wychodzi około 800$
  • Starszy wątek Nowszy wątek