-
-
Idealny wiek dziecka ?
Gobarakago > 30-08-2011, 14:44
hej wszyscy ! Proszę Was abyście wypowiedzieli się na następujący temat :
Jednym z głównych celów bycia bycia au-pair jest podszkolenie języka. Oczywiście będziemy się go uczyć od host rodziny , od nowo poznanych ludzi z różnych krajów, ale tak naprawdę to najwięcej czasu spędzimy z dzieckiem. I to ono będzie naszym głównym nauczycielem. W jakim wieku ( waszym zdaniem ) dzieci są najlepsze do tego zadania ? Weźmy pod uwagę to , że różne au-pairki demonstrują różny poziom językowy . Jak myślicie ? Czy osoby , które mówią bardzo słabo powinny szukać rodzin z dziećmi młodszymi ( które posługują się mniej skomplikowanym językiem)? I na odwrót- czy te z lepszym językiem powinny szukać rodzin z dziećmi około 10 letnimi i powyżej ? Chcę o tym napisać na moim blogu i interesują mnie Wasze opiniePozdrawiam ! -
Re: Idealny wiek dziecka ?
Adderall > 30-08-2011, 15:11
Ja jestem u 9letniego chłopacka, który baaardzo dużo mówi. Mój angielski jest na dobrym poziomie i wyjechałam by osłuchać się języka, mówić płynniej. Rozmowa z nim wystarcza mi w zupełności. -
Sake > 30-08-2011, 15:39
Mój 6latek jest doskonałym nauczycielem. Odkąd przyjechałam cały czas mnie poprawia
Dzieciom w wieku 8+ mówię NIE - bezczelne gnoje.
Niemowlaki są fajne bo ci nie pyskują.
z moim 5latkiem fajne się współpracuje jak nie ma jego braci w pobliżu.
Ogólnie, powiedziałabym, że wiek nie ma znaczenia. Trzeba nałapać jak najwięcej znajomych po pracy, żeby nie zwariować, a jak ci się trafią fajne dzieciaki to i 2latek cię czegoś nauczy.
Poza tym nie liczyłabym na rozbudowanie słownictwa jeśli będziemy się otaczać tylko maluchami. Pod 2-3tyg będziemy biegłe w nazywaniu przedmiotów znajdujących się w domu, będziemy znać frazy typu "odrobiłeś lekcje?", "Co chcesz na śniadanie/obiad/kolacje?", "Posprzątaj pokój"...
Ze znajomymi porozmawiasz o różnicach kulturowych, polityce, samochodach, podróżowaniu, seksie... Podłapiesz dużo określeń slangowych. Najwięcej skorzystamy jeśli znajomi są "lokalni" - polecam zarejestrować się na CS i umawiać się z lokalnymi na kawę/obiad/impreze/wspólne gotowanie... -
Patie > 30-08-2011, 15:40
xxx -
blackberry1 > 30-08-2011, 16:18
U mnie jest 9 -latek i 3-latka.Chłopiec mówi bardzo dużo po angielsku,ale bardzo często jest złośliwy,np jak ja się spytam "co to znaczy" ,to on wymyśla jakieś bzdury...Może nie tyle złośliwy,co robi sobie ze mnie jaja ;p Ale ma dni,w których bardzo mi pomaga ;] -
hellomaurice > 31-08-2011, 1:02
Zgadzam się z Sake, języka powinno się uczyć od znajomych, nie dzieci. A co do wieku, każdy ma swoje plusy i minusy, a to, że starsze dziecko mówi płynnie, wcale nie musi oznaczać, że nauczy cię języka. Wręcz przeciwnie, może onieśmielać szydząc z błędów albo udając że nie rozumie, i ostatecznie może się okazać, że bardziej pomoże gapienie się z niemowlakiem na CBeebies 8) Moim zdaniem, grunt to wsiąknąć w kulturę, znaleźć lokalnych znajomych, czytać książki, oglądać TV, filmy bez napisów, rozmawiać z hostami, załatwiać samodzielnie sprawy w stylu zakładanie kont, rezerwacja biletów, dzwonienie itd. Nie rozumiem dziewczyn, które wyjeżdżają do polskiej rodziny, po pracy spotykają się z innymi polskimi aupair, czytają polskie gazety itd - po co być wtedy aupair za granicą? -
Insula > 31-08-2011, 14:02
Wracając do tematu idealny wiek moim zdaniem nie istnieje każda zAuPair preferuje inny wiek, zresztą nie wszystkie dzieci są takie same, w mojej rodzinie np. opiekuje się 4 letnimi bliźniakami- jednego uwielbiam a drugiego to najchętniej sprzedałabym momentami na e-bayu.
Jeśli chodzi o wyjazd do rodziny polskiej to kompletnie się zgadzam, strata czasu. Jeśli chodzi o filmy to oglądam z napisami ale angielskimi, mi to pomaga uczyć się poprawnej pisowni i wymowy. -
Gobarakago > 31-08-2011, 20:18
HejDzięki za wypowiedzi. Ja dodam od siebie małą dygresję też. Wydaje mi się, że jednak rozmowy z dzieckiem są niezwykle istotne dla dla naszej nauki. Podam tutaj mój przykład. Kiedy wyjeżdżałam jako au-pair , zarówno do Anglii jak i Niemiec mój język był za słaby aby móc 'zadawać' się czy to z Niemcami czy Anglikami. Nie czarujmy się- nie stanowiłam dla nich 'towarzysko' atrakcyjnego kąska. Zadawałam się z osobami w podobnej sytuacji jak ja- emigrantami , innymi au-pairkami itd. Nie ma co ukrywać- wszyscy wówczas strasznie kaleczyliśmy język. A przecież nauka, to nie tylko nauka słówek. Tak naprawdę- to jest najłatwiejsza część. Z 'poprawnym językiem' osłuchiwałam się domu. A że ( wiadomo) hości zwykle są zajęci- najwięcej uczyłam się od dzieci. Ja osobiście stawiam na 7-8 latki. Zwłaszcza dziewczynki. Dzieci w tym wieku prezentują już wysoki poziom językowy a jednocześnie nie cwaniakują jeszcze zbyt wiele Ale cóż.... Wszyscy znamy życie i wiadomo, że bywa różnie -
owieczka dolly > 15-09-2011, 23:15
ja tez bym wybrala starsze dzieci....;/ min 6 lat..i wlasnie plci zenskiej..
mam chlopca 4 letniego...niby sporo tam sobie gada..tak pod nosem..i tez niezbyt jeszcze dobrze..od niego wiec nic nie zalapie..z rodzinka nie gadam zbyt duzo..
samej ciezko mi sie zagonic do nauki..
wiec cos czuje ze jesli nie poznam nikogo starszego...to angielski bedzie taki jak i byl.. -
sylwiaQ > 15-09-2011, 23:36
Ja mam 2 latkę która jest na etapie kolorów i zwierząt po ang, ale większość po polsku mówi...