• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Którą ofertę wybrać?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Którą ofertę wybrać?

• Którą ofertę wybrać?
  • Którą ofertę wybrać?

Glenda > 15-08-2011, 18:58

Hej dziewczyny,

Mam problem. W ciągu tygodnia dostałam aż 3 oferty i wszystkie wydają mi się super. Nie wiem, na którą się zdecydować. Dodam jeszcze, że żadna z nich nie pochodzi z Proworku, ale z zagranicznych agencji.

1. Bonn (Niemcy)

Hostka nauczycielka, a niegdyś au-pair w Londynie (tak jak ja, bo ja też nauczycielka), host - informatyk. 75 euro tygodniowo, podwyżka po miesiącu. Płacą za VHS (Volkshochschule) za 8 godzin niemieckiego w tygodniu, kurs roczny zakończony certyfikatem. Ponadto, płacą za bilet miesięczny na komunikację w Bonn i ubezpieczenie medyczne. Start - 5 września, 2 dzieci: 4 lata i 5 miesięcy

2. Notting Hill (London)

Hostka - gospodyni domowa, host - dyrektor firmy. Dzieci: bliźniaczki 4 miesięczne, mother's help, 130-150 funtów/tydzień, 35 godzin. Hości to Francuzi. Dzwoniła do mnie hostka dosłownie pól godziny temu - wydaje się super babką, pełną energii, otwarta i co ważne, miała już au-pair i wie jak się z au-pairkami obchodzić Start: 19 września

3. Asthead (Surrey) GB

Au-pair plus, 100 funtów/tydzień, 35 godzin, dzieci: chłopcy 4 i 7 lat. Hostka - lekarka, host - informatyk. Rozmowa na skype była dość ospała, ale może odniosłam mylne wrażenie? Start: początek września

POMOCY!!!!
  • Re: Którą ofertę wybrać?

hellomaurice > 15-08-2011, 19:41

Ja bym wybrała nr 2! Świetna lokalizacja + 130-150 funtów za 35 godzin to naprawdę bardzo dużo, no i do tego host mother sprawia dobre wrażenie.

KajaWroc > 15-08-2011, 19:44

ja wyubralabym 1 ale mzoe dlatego ze chce sie nauczyc niemieckiego hehe oferta niezla bo placa za bilet no i kurs!!!zajebista opcja!

young_lady_88 > 15-08-2011, 19:54

zanim wyjechalam jako au pair tez mialam dylemat, ktora rodzine wybrac, mialam kilka, ktore wydawaly sie fajne. ostatecznie wybralam rodzine, ktora miala juz kilka au pair i kazda byla z nimi rok, ponad rok albo jedna nawet 2 lata. jesli wszystkie oferty wydaja sie ok, moze referencje pomoga ci podjac decyzje. mysle, ze mozesz zapytac, ile au pair mieli w przeszlosci i jak dlugo z nimi byly. nie powinni tez robic problemu z podaniem ci maila to ich ostatniej au pair. ja zanim wybralam rodzine rozmawialam przez telefon z poprzednia au pair i to nie byl dla nikogo zaden klopot.

poza tym, z dziecmi w jakim wieku czujesz sie najlepiej? podwyzka po miesiacu, tzn. o ile? poprosilabym rodziny o godziny pracy, od ktorej do ktorej. zanim przyjechalam, tez mi powiedzieli, ze bede miala tyle i tyle godzin, a jak dostalam plan dnia to naliczylam ponad 10 godzin wiecej niz obiecywali. no i wydaje mi sie, z dzieckiem w wieku 5 mies. bedziesz musiala siedziec caly dzien.

young_lady_88 > 15-08-2011, 19:55

ale glosuje za oferta nr 2 ach jak ja bym chciala £ 150 na tydzien!

Glenda > 15-08-2011, 19:56

Ja też myślę o tej pierwszej - bilet na komunikację, kurs i podwyżka wydają mi się uczciwe;-)

Nie ukrywam, że opcja nr 2 też jest świetna, aczkolwiek trochę się boję....2 bliźniaczki, 4-miesięczne...

hellomaurice > 15-08-2011, 20:08

Host mother siedzi w domu, więc nie byłabyś z nimi sama Ale moja poprzedniczka ma rację, zależy, jakimi dziećmi najłatwiej ci się zajmować, ja osobiście wolę maluchy.

tosia_ > 15-08-2011, 20:38

£130-150 na tydzien za 35h? Cos mi to smierdzi.. Albo bedziesz pracowala o wiele wiecej godzin, albo bedzie Ci mniej placic.

young_lady_88 > 15-08-2011, 20:51

[quote name="tosia_"]£130-150 na tydzien za 35h? Cos mi to smierdzi.. [/quote]

po zastanowieniu tez mi sie to nie podoba. co to znaczy 130 - 150? albo 130 albo 150, niech sie zdecyduja. i niech powiedza, od czego to zalezy.

[quote name="tosia_"] Albo bedziesz pracowala o wiele wiecej godzin, albo bedzie Ci mniej placic.[/quote]

mother's help, i w dodatku z matka ktora siedzi w domu, to dla mnie wyglada jak praca przez caly dzien. naprawde mysle, ze powinnas poprosic o godziny pracy i plan dnia, zanim podejmiesz decyzje.

Glenda > 15-08-2011, 21:56

Co do tej hostki z Notting Hill, naprawdę z rozmowy wydawała się super, ale wiadomo, jak to bywa - w rzeczywistości może się okazać jędzą. Określiła samą siebie jako housewife. Mother;s help jest jej potrzebna jako an extra pair of hands. Przychodzi do niej cleaning lady, więc sprzątać nie musiałabym. Agencja próbuje ustalić z nią pocket money 150 funtów...Kurcze, dwa noworodki....boję się trochę.

Niemka - wydaje mi się szczerą kobietą. Już na początku naszej rozmowy powiedziała : "Zrozumiem, jeśli zadzwoni do Ciebie jakaś inna rodzina z Niemiec i zaoferuje lepsze warunki. Prosiłabym Cię, abyś nas jednak o tym poinformowała. Nie chcę wywierać na tobie presji, decyzja należy do ciebie."

Napisała mi też w mailu, że z chęcią zapłaci za VHS, za bilet miesięczny na komunikację w Bonn i ubezpieczenie medyczne. Zagwarantowała tez podwyżkę. Oczekuje ode mnie opieki na dziećmi, gdyz posiada swoją Putzfrau do sprzątania i jak określiła w mailu, nie chce abym sprzątała. Babysittingi raz kiedyś. Obiecała od razu jak się zgodzę zamówić mi miejsce na kursie, tak że niemiecki miałabym 3 razy w tygodniu, co łącznie daje 8 godzin, od 13 września do końca czerwca. Dziewczyny, czy w Niemczech uda się coś zaoszczędzić? Zbieram kasę na studia i zastanawiam się, jak wyglądają ceny w Nieczech. 300 euro mam na siebie, bo za szkołę i komunikację nie płacę...Co o tym sądzicie?
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna