-
-
walizki...
edzia89 > 12-08-2011, 18:04
Chciałabym sobie kupić walizkę na wyjazd do Stanów, ale nie mam jeszcze host family a co za tym idzie nie mam biletu więc nie znam wytycznych danych linii lotniczych odnośnie wielkości walizki. Czy naprawdę zależy to od linii lotniczych jakie wymiary, ile tego bagażu i jaka waga powinna być, czy do Stanów jest jakaś ogólnie przyjęta miara na to wszystko?
Kto wie z doświadczenia jak to wygląda?
dzięki z góry za odpowiedź! -
Re: walizki...
Ash > 12-08-2011, 19:48
bagaż podręczny z reguły ma specjalne wymiary ale główny bagaż niewięc torbe mozesz smialo kupic -
edzia89 > 12-08-2011, 20:50
Aha czyli walizkę mogę mieć dużą byle by w kg później się zmieścić?
A o podręczny pomartwię się później -
Ash > 12-08-2011, 20:51
tak -
magda-lenka > 15-04-2012, 18:21
odświeżam temat.
do dziewczyn, które jadą do stanów:
pakujecie się w 1 walizkę, czy dopłacacie za drugą?
już od jakiegoś czasu zastanawiam się, co zrobić...za 1szym razem miałam 2 walizki (i w konsekwencji później wyrzuciłam większość pl ciuchów), ale z 2giej strony -da się spakować tylko w jedną walizę??? (+podręczny ofkorz)
poradźcie pliz) -
blonde > 15-04-2012, 18:29
Ja co prawda wylatuję dopiero za ok, 4 miesiące i nawet nie mam jeszcze rodziny, więc nie planowałam jeszcze dokładnie pakowania, ale myślę, że spakuję się w jedna walizkę.
Wszyscy radzą, żeby brać mniej rzeczy, bo przecież nakupujemy na miejscu. A jakoś później trzeba wrócić...
Poza tym, jak mnie ostatnio oświeciła Natalia (natgreen), wzięcie dwóch walizek jest trudne pod względem logistycznym. Jakoś nie mogę sobie siebie wyobrazić ciągnącej dwóch walizek po ponad 20kg każda, do tego podręczny i jeszcze laptop...
Ale to wszystko pewnie wyjdzie 'w praniu', a raczej w pakowaniuJak stwierdzę że nie dam absolutnie rady spakować się w 1 walizkę, to wezmę 2. Ale będę się starała zmieścić w jednej -
Piotr > 15-04-2012, 19:04
Raczej zapakujesz sie w jedna walizke,tym bardziej ze chyba nie lecisz w zime i nie bedzie minusowej temperatury na miejscu,wtedy mozna by myslec nad dwiema walizkami.
Duzo czytalem na blogach zeby zabrac pol walizki ubran i zostawic miejsce na to co tam sie kupi.Dziewczyny kochaja shopping i problemem bedzie zapakowac sie w dwie walizki jak sie bedzie wracac
Wiec jedna walizka to wystarczajaco,ale niech sie wypowiedza dziewczyny ktore juz sa w USA i byly na shoppingu
Bagaz podreczny,z mojego doswiadczenia wiem ze najlepiej plecak,kilkakrotnie mialem ponad 6kg(limit)zazwyczaj mam 7kg nawet raz 8,8 a to byl plecak i nie wazyli,ale to byly loty po Europie.Tym samym nie placilem za dodatkowe kilogramy.W podrecznym to mamy elektronike i dokumenty. -
blonde > 15-04-2012, 19:07
[quote name="Piotr"]W podrecznym to mamy elektronike i dokumenty.[/quote]
Dobrze jest też mieć z jedną zmianę ubrań w podręcznym w razie zagubienia bagażu głównego, co się zdarza i to wcale nie aż tak rzadko. -
magda-lenka > 15-04-2012, 19:29
dziękiwłaśnie najbardziej chciałabym zmieścić się w jedną, ale jakoś na razie tego nie widzę -
MadameRose > 15-04-2012, 19:46
Wylatuję jutro, wiec temat znam można rzec "od podszewki". Zacznę od tego, że limity linii lotniczych są śmieszne. Sama walizka wazy 6 kg, więc zapakowałam tylko kilka ciuchów i już 20 kilogramów na wadze! A przecież do tej jednej, za przeproszeniem cholernej walizki, każą nam zapakować całe życie! W konsekwencji wywaliłam dwie z 4 książek, które chciałam zabrać do czytania, i kilka mniej pilnych ubrań.