• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Prawo jazdy w UK

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Wielka Brytania

• Prawo jazdy w UK

• Prawo jazdy w UK
  • Prawo jazdy w UK

blackberry1 > 14-07-2011, 18:19

Hej

Myślicie,że po jakimś czasie ( gdybym oczywiście znalazła rodzinkę) pozwoliliby mi chodzić na prawko..? I w ogóle jak tam wygląda taki kurs na prawo jazdy i ile kosztuje? Pozdrawiam.
  • Re: Prawo jazdy w UK

tosia_ > 15-07-2011, 0:15

Nie ma określonej liczby godzin do wyjeżdzenia w czasie kursu jazdy.

Nie musisz pobierać lekcji jazdy u instruktora, choć jest to opcja z której nie warto korzystać.

Nie musisz przechodzić badania lekarskiego.

Naukę jazdy i zdawanie egzaminu możesz przejść wykorzystując własny samochód.

Podczas egzaminu praktycznego dopuszczalne jest popełnienie drobnych błędów.

Natychmiast po zdaniu egzaminu praktycznego możesz prowadzić legalnie samochód nie posiadając jeszcze dokumentu.

Z tego co sie orientuje jedna godzina jazdy z instruktorem kosztuje ok. £20-30, egzamin teoretyczny £31, egzamin praktyczny £62 dni robocze, £75 wieczory i weekendy.

blackberry1 > 15-07-2011, 0:20

Dziękuję za odpowiedź A czy po zdaniu egzaminu w UK,będę mogła normalnie jeździć w Polsce?

LINKA1 > 18-07-2011, 14:18

a na polskim mogę jeździć czy muszę zrobić międzynarodowe prawo jazdy?

Ash > 18-07-2011, 15:09

linka jak już zadajesz pytanie sprecyzuj czy w uk, czy w usa, czy w ogóle w innym kraju. A najlepiej poczytaj forum bo odpowiedź na Twoje pytanie pewnie przewinęła się tutaj milion razy.

LINKA1 > 18-07-2011, 19:56

[quote name="Ash"]linka jak już zadajesz pytanie sprecyzuj czy w uk, czy w usa, czy w ogóle w innym kraju. A najlepiej poczytaj forum bo odpowiedź na Twoje pytanie pewnie przewinęła się tutaj milion razy.[/quote]

A z tego co ja się orientuje to jesteś na - Strona główna ‹ Program Au Pair w poszczególnych krajach ‹ Wielka Brytania to ja nie wiem w czym widzisz problem..przecież jesteśmy na forum poświęconym szczególnie i wyłącznie Wileka Bytania..więc pytanie u góry moje tyczy się właśnie tego kraju...nie rozumiem jakbym chciał spytać o inny kraj to weszłabym gdzie indziej na forum poświęconym innym krajom albo na ogólny???. ..niech się nie które dziewczyny oponują bo jak tak to im nie pasuje że się zakłada nowe wątki a jak już się korzysta z innych i nie chce się zaśmiecać :wink: to tez przeszkadza..więc spokojnie dobrze!?

blackberry1 > 18-07-2011, 20:21

No właśnie...ja też jestem ciekawa..No i czy po zdaniu prawka w UK można jeździć normalnie w Polsce..?

tosia_ > 18-07-2011, 23:45

@LINKA1

Tak, mozna w UK.

@blackberry1

Prawo jazdy wydane za granicą:

1. Osoba posiadająca krajowe prawo jazdy wydane za granicą, określone w konwencjach o ruchu drogowym, może kierować odpowiednim pojazdem silnikowym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w okresie 6 miesięcy od daty rozpoczęcia stałego lub czasowego pobytu.

2. Osoba posiadająca krajowe prawo jazdy wydane za granicą może otrzymać prawo jazdy odpowiedniej kategorii po oddaniu zagranicznego dokumentu organowi wydającemu prawo jazdy. Jeżeli prawo jazdy wydane za granicą nie jest określone w konwencjach o ruchu drogowym, dodatkowym warunkiem otrzymania polskiego prawa jazdy jest zdanie części teoretycznej egzaminu państwowego i przedstawienie uwierzytelnionego tłumaczenia zagranicznego dokumentu.

3. Jeżeli prawo jazdy wydane za granicą zawiera ograniczenie terminu ważności, ograniczenie ze względu na stan zdrowia lub inne, należy to ograniczenie uwzględnić w wydanym prawie jazdy.

PS. w dzisiejszych czasach google jest naprawde pomocne. :roll:

Kasia_92 > 22-09-2011, 23:16

Cześć Dziewczyny, jak to jest z prawem jazdy w UK? Można jeździć na polskim, czy trzeba wymienić? A jeżeli trzeba to długo się na nie czeka?

Heh i czy ciężko się przestawić z prawej strony na lewą? Jak to z Wami było?

tosia_ > 22-09-2011, 23:32

Pare tematow ponizej znajduje sie juz TAKI SAM watek, ale przeciez tak ciezko wyszukac cokolwiek.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna