-
-
Niska wypłata, dużo godzin
bonamartinka > 12-07-2011, 0:17
Hej...
Sama nie wiem, co zrobić z moim problemem, więc chciałabym Was prosić o poradę. Jestem w Hiszpanii u bardzo miłej rodziny (no, może dzieciaki są czasem nieznośne, ale teraz nie o tym), która o mnie dba, nie mam problemu z wegetariańskim jedzeniem, zabierają mnie na wszystkie swoje wypady. Tyle, że rodzice bardzo dużo pracują i z tej racji, ja pracuję także dużo. W umowie mam napisane, że powinnam pracować 40 godzin tygodniowo, tyle, że pracuję średnio od dziewiątej do dziewiątej, co dało mi w zeszłym tygodniu ok. 60 godzin! Wszystko byłoby ok, gdyby moja wypłata się zgadzała. Tymczasem dzisiaj drugi już raz dostałam 70 euro, mimo, że w umowie mam jak byk 80/90 euro... Tydzień temu odpuściłam rozmowę, bo miałam jeden dzień więcej wolnego (chociaż wyrobione 45 godzin). To bardzo fajni ludzie i głupio mi tak wywlekać sprawę pieniędzy...
Co byście zrobili na moim miejscu? W końcu w byciu au-pair nie chodzi o zarobek, a na powrót do domu pieniądze będę miała... Matko, jaka głupia sprawa. :/ -
Re: Niska wypłata, dużo godzin
dosiunia > 12-07-2011, 0:50
Hiszpania i 80 eu to jest baaaaardzo dużo, norma to 50 za 40h ponoć -
ciociania > 12-07-2011, 0:57
ja w hiszpanii (majorka) dostaję tez 70. Pracuje od ok 8 do 22... z przerwa ok 2h. Jak śpią... to chyba jest NORMALNA placa.
masz dni wolne? ile? -
bonamartinka > 12-07-2011, 0:59
Sobotę i niedzielę mam wolną. Hmm... Nie wiedziałam, że tak wygląda sprawa z zarobkiem w Hiszpanii. W sumie, dlaczego tak jest? -
Ash > 12-07-2011, 1:23
o jezu za takie marne grosze....????
jak ja się ciesze ze swoich 120 funtów za 25h...
za ta kase nawet sobie niczego zwiedzic nie mozna.... :/ a procz tego ze uczysz sie jezyka powinnas podrozowac itp a gdzie za 70 ero jechac... -
rosario > 12-07-2011, 17:54
50 euro za 40 h?
BEZ PRZESADY! chyba zadna z nas w Hiszpanii tak tragicznie nie ma. To po pierwsze.
Po drugie - w UMOWIE masz ustalone 80/90E więc nie mogą sobie teraz zmienić stawki bez słowa! A to, że pracujesz więcej niż ustaliliście, a dostajesz mniej kasy, to już w ogóle śmiech na sali!!!
Ja dostaję 80E / 30 godzin.
Ale muszę się wyżalić - tydzień poprzedni spędziliśmy na wakacjach... I nie dostałam za tydzień kieszonkowego.. Wydaje mi się, że zazwyczaj rodziny płacą za wakacje również, też ktoś tak miał kiedyś?
( a jeszcze nie uprzedzili mnie, że pogoda jest niezbyt tam i nie wzięłam żadnych cieplejszych ubrań, więc ponad 30 euro musialam wydac na niepotrzebne ciuchy ;/ ).
Zla jestem jednym slowem -
strawberries > 12-07-2011, 18:10
norma to jest 65 euro w hiszpani i na pewno nie za 60 h! powinnas pogadac o swoim kieszonkowym i dowiedziec sie dlaczego dostajesz mnie i upomniec o nie! to ze masz swietny kontakt z rodzina, sa dla Ciebie mili i w ogole nie zmienia tego, ze powinni tyle placic ile na poczatku zaoferowali, sami wybrali taka kwote, wiec powinni sie wywiazac z umowy, bo Ty to robisz! powodzenia -
sylwiaQ > 12-07-2011, 20:55
Ja będę mieć 80 funtów na tydzień za 50 godzin i uważam że to spokojnie mi wystarczy,
bo ja akurat nie imprezuje, a wiem że mam bilet zapewniony na swoje wypady na miasto,
poza tym nie sądzę bym to wydała wszystko,
ja w Polsce nie umiem wydać tego co dostaję,
mimo że kupuję wszystko do domu. -
dosiunia > 12-07-2011, 21:08
To już nie o to chodzi, czy się wydaje czy się nie wydaje, tylko o Wasz wysiłek włożony w pracę! Żadna praca nie hańbi, ale pracować za takie marne pieniądze? To nie jest łatwa praca wbrew temu co myślą niektórzy, co patrzą na nasze wyjazdy z zewnątrz! Nasza praca jest dużo więcej warta, tylko operowanie to już takie małozarobkowe zajęcie, a Wy jeszcze obniżacie swoje 'zasługi' -
rosario > 12-07-2011, 21:08
SylwiaQ - twój przypadek perfekcyjnie opisany jest w temacie tego wątku