-
-
Wyupiony bilet- zadanie zwrotkutu kwoty przez rodzine
amalpa > 15-06-2011, 23:15
Witam, mam mały problem. Zle zrozumialam sie z rodzina host do ktorej prawdopodobnie powinnam pojechac, oni chcieli mnie najpierw poznac wyslali mi dokumenty aplikacyjne, kupili bilet (mimo ze stwierdzilam ze nastepnego dnia dam im odpowiedz) po prostu ktos za szybko zadecydowal.
Nie mialam czasu na zapoznanie sie z umowa nie czytalam jej od razu ,powiedzilam ze zrobie to nastepnego dnia i dam odpowiedz, wstepnie bylam za wyjazdem ale kto na zdrowy rozum pakuje sie w wyjazd z dnia na dzien? I to bez wstepnego porozumienia z agencja z ktora podpisalam przeciez umowe.
Rano napisalam maila z informacja ze nie otrzymalam urlopu a poniewaz rodzina ktora najpierw chciala zebym do nich przyleciala juz zabukowala bilet zrobila sie niezreczna sytuacja.
Co w takim przypadku moge zrobic?
Oni chca zwrotu pieniedzy ale ja nic nie podpisywalam.
Nie moze byc tak ze ktos mi rozkazuje co mam robic, dodam ze zaczelam obawiac się sytuacji związanej z problemmai rodzinnymi.
Bede musiała zwrócic pieniądze?
Rodzina ma prawo wystawic mi niepochlebna opinie? -
Re: Wyupiony bilet- zadanie zwrotkutu kwoty przez rodzine
rosario > 16-06-2011, 0:56
ja bym nie oddawała kasy za bilet, jeśli oni kupi go zanim ty im dałaś swoją odpowiedź, że się na nich zdecydowałaś.
jak są tacy nadgorliwi to niech teraz tracą. zwłaszcza, że się nie zobowiązywałaś, aby w razie takiej sytuacji oddać im pieniądze -
WhiteDove > 16-06-2011, 1:15
Co innego, gdyby wszystko jest ustalone i każdy jest pewien drugiej strony, a co innego jak wyjazd jest jeszcze w fazie negocjacji. Przecież chyba to jest logiczne, że taka decyzja to nie wypad na piknik, ale ważny wyjazd, który niejednokrotnie wpływa na nasze życie. Miałaś prawo odmówić po namyśle. Jedyne co powinnaś zrobić to przeprosić. Jak się będą burzyć to wyślij cytat z poprzedniego maila, który dokładnie mówi, że jeszcze się namyślisz i dasz ostateczną odpowiedź. Wtedy już powinni odpuścić. -
KajaWroc > 16-06-2011, 12:43
Powiem tak - mialam sytuacje podobna - tzn, bylam juz umowiona z rodzina ,wielkie plany,prawie tydzien do wylotu i rozpoczecia pracy - a oni nagle napisali ze mam nie przylatywac bo host dad dostal lepsza prace i sie wyprowadzaja, hostoria jest dluga,ale koniec koncow po tygodniu oddali mi peniadze za bilet- sami to zaproponowali,
co do Twojej historii to nie powinnas im oddawac pieniedzy bo przeciez nic nie bylo ustalone- na wszelki wypadek przestudiuj wszystkie emaile od nich do Ciebie i odwrotnie, w sumie moglabys ich posadzic o wyludzenie pieniedzy - powiedzmy ze kontaktuje sie z jakas rodzina ,oni sa wstepnie zainteresowani- powtarzam WSTEPNIE , po czym bookuje bilet a potem chce zwrotu pieniedzy..hmm no ludzie ... -
amalpa > 16-06-2011, 13:09
Powiem zeby bylo ciekawiej ze facet wyslal wszsytkie moje maile do agencji ja do swojej i w mojej stwierdzili ze moze sobie pisac co che ale nie wiem jakie jest prawo w Norwegii w tym przypadku, on chce mnie podac do sadu , na policje podobno ze wyludzilam ten bilet ale ja nie jade!!! i cala ta gadka byla bez sensu bo nic ni epowiedzial agencji, wiec cos mi zaczelo nie pasowac, coz nie chce problemow kasa jak kasa zobacze co powie agencja nastepnym razem sama kupie bilet zeby nikt mi niczego nie zarzucal i to po podpisaniu umowy...jezuu...az mi sie odechcialo tego wyjazdu;/ -
Saiisuke > 17-06-2011, 22:13
Amalpa, i jak, sytuacja się trochę wyjaśniła?
To wszystko na prawdę wygląda jakby ta rodzina tylko szukała jakiejś ofiary, żeby od niej wyłudzić pieniądze i jeszcze odszkodowanie. -
sylwiaQ > 18-06-2011, 14:31
Może to jakiś scam? Wstępnie się umawiają a potem kasę wyciągają od ludzi.... -
KajaWroc > 19-06-2011, 15:17
jakie wyłudzenie biletu..moga Ci naskoczyc! mozna łatwo sprawdzic kto skorzystał z biletu - jesli byl na twoje nazwisko to nikt inny nie moze na niego leciec...