• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

TANIA SILA ROBOCZA!?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• TANIA SILA ROBOCZA!?

• TANIA SILA ROBOCZA!?
  • TANIA SILA ROBOCZA!?

dodzia162 > 31-05-2011, 2:06

Do niedawna wydalawo mi sie za program AU PAIR, opiera sie na pilnowaniu dzieci no i DROBNYCH obowiazkach domowych .... tymczasem jestem dopiero 4 tygodnie u mojej host rodzinki a czuje sie dokladnie jak sprzataczka! Co prawda moje dzieci maja 10 i 12 lat nie moge na nich narzekac, ale denerwuje mnie to ze nie mam zadnych obowiazkow typowo zwiazanych z dziecmi. Oprocz przygotowania im sniadania i odebrania zaprowadzenia i odebrania dziewczynki ze szkoly moja rola sie konczy. A jednak mam duzoooo innych obowiazkow !;] o tak, codziennie musze zajmowac sie psami wychodzic z nimi 3 razy dziennie, do tego moja hostka z usmiechem na twarzy pisze mi moje obowiazki jak prosze umyj podlogi i posprzataj lazienki, prosze wyprasuj ciuchy, itd itp ... pierwsze 2 tygodnie robilam to z przyjemnoscia , bo lubie sprzatac ale jak ktos to DOCENIA! A nie ja tyram caly dzien zeby potem nikt tego nie zauwazyl i na drugi dzien jest taki syf ze musze sprzatac od nowa, nie wspominajac o tym ze siersc psow jest wszedzie i psy sa wszedzie... nie wiem czy to dluzej wytrzymam i jeszcze za ta kase ... Macie podobnie ? !
  • Re: TANIA SILA ROBOCZA!?

aniolek > 31-05-2011, 3:04

Nie ja nie mam podobnie, ja zajmuje sie dzieckiem i tyle. nie mozesz robic innych rzeczy nie zwiazanych z dziecmi mam taka liste od lcc na ktorej jest napisane co robi au pair i tam mowy o sprztaniu nie ma chyba ze jest to pokoj dziecka a psy to dzieci??? wez dziewczyno porozmawiaj z nimi albo zadzwon do lcc, pojebani ludzie, jak mozna tak wykozystywac;/ ja bym tam ani minuty nie zostala...

pozdro

rosario > 31-05-2011, 8:36

a przed wyjazdem zgodzilas sie na takie warunki?

czy ona ci dala takie obowiazki dopiero na miejscu?

zlosnica > 31-05-2011, 11:13

[quote name="rosario"]a przed wyjazdem zgodzilas sie na takie warunki?

czy ona ci dala takie obowiazki dopiero na miejscu?[/quote]

Dokładnie, co Ty dziewczyno, w ciemno jechałaś? chyba rozmawiałyście o obowiązkach przed wyjazdem? Jak tak, i nie było mowy o takim sprzątaniu, to pogadaj z nimi i zabieraj się stamtąd jak nic się nie zmieni, a jak nie to wybacz, ale sama sobie narobiłaś kłopotów i teraz musisz to odkręcić... Ewidentnie godzisz się na takie warunki, ba, nawet przyjmowałaś to wszystko z uśmiechem, więc oni pewnie myślą, że to jest dla Ciebie ok, pogadaj z nimi na ten temat...

dodzia162 > 31-05-2011, 15:42

Przed wyjazdem wiedzialam, ze bede miala troche obowiazkow, bo napisali mi ze potrzebuja drobnej pomocy w porzadkach domowych, i ze maja psy i ze czasem bede miala z nimi wyjsc , ale drobne porzadki domowe a sprzatanie codziennie, bo nikt po sobie nie sprzata i wychodzenie 3 razy dziennie z psami to chyba nie jest to ... nie wiem co mam robic, czy szukac innej rodziny tutaj czy co. Nie wiem jak mam im to powiedziec, bo gdyby nie to ze swoja droga to bardzo mili i pomocni ludzie (pomocni jezeli chodzi o wyjasnienie mi roznych rzeczy, pomoc w angielskim itd) czy jest sens szukac nowej rodziny? zawsze mozna trafic gorzej.. nie wiem co mam robic ;(

tosia_ > 31-05-2011, 17:21

W skrocie: witamy w okrutnym au-pairowskim swiecie. Nie zawsze jest kolorowo niestety. Zacznij sie rozgladac za inna rodzinka.

zlosnica > 31-05-2011, 17:44

[quote name="tosia_"]W skrocie: witamy w okrutnym au-pairowskim swiecie. Nie zawsze jest kolorowo niestety. Zacznij sie rozgladac za inna rodzinka.[/quote]

Zgadzam się..

Sake > 31-05-2011, 18:04

Wiem, że przyszłaś tu po pomoc i wsparcie ale aż się ciśnie "twoja wina". Zgadzając się na takie traktowanie po raz pierwszy zgodziłaś sprowadziłaś na siebie to co się teraz dzieje.

Jeśli jesteś z agencją - zgłoś to.

Jeśli jesteś na własną rękę - pogadaj z rodziną lub zmień ją.

Być może nie zatrudnili cię jako au pair ale jako houskeeper.

Aisling > 31-05-2011, 21:00

Słuchaj, ja wychodzę z założenia, że najlepiej jest pogadać. Bo skoro robisz to wszystko z uśmiechem na twarzy i nie buntujesz się, no to raczej normalne, że oni uważają, iż wszystko jest okay, Tobie to odpowiada, im również, więc po co zmieniać? Powiedz im, że au pair są od zajmowania się dziećmi i że chętnie czasem pomożesz host mom przy sprzątaniu, ale nie powinno to być twoim głównym obowiązkiem. Jeśli są naprawdę w porządku, to myślę, że coś z tym zrobią i ustalicie jakieś granice "co tak" a co Ci nie pasuje i jak często. Po prostu, powiedz im o tym! jak nie wyrażą chęci współpracy to w wolnej chwili zajmij się szukaniem innej rodzinki.

Ewentualnie możecie wynegocjować, ile pracy tygodniowo - sprzątania, za jaką dodatkową kasę. Powodzenia

dodzia162 > 31-05-2011, 22:46

Aisling - masz racje, tak zrobie, bo troche mam w tym winy, na poczatku sama chetnie wszystko sprzatalam i moj host pod koniec tygodnia mnie pochwalil ze jest bardzo zadowolony, bo dom jest bardzo czysty i w ogole. No ale nie wiedzialam, ze sie host mama tak przyzywyczai i nic nie bedzie robic ( miala 6 au pair i ani chwili przerwy) wiec jest przyzywczajona ze ktos robi to za nia. Porozmawiam z nimi, bo naprawde mimo to czuje sie tutaj nie najgorzej, jezeli cos mi jest moge smialo im o tym powiedziec i mysle ze jezeli bedzie tak dalej to im o tym powiem i mnie zrozumieja, jesli nie no to chyba zmienie rodzine ... kazdej chwili szkoda aby sie meczyc.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna
  • Ostatnia