• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Hiszpania - czy warto?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Hiszpania - czy warto?

• Hiszpania - czy warto?
  • Hiszpania - czy warto?

Glenda > 25-05-2011, 15:30

Hej dziewczyny;-)

Koresponduję ostatnio z pewną agencją hiszpańską, która szuka au-pairek z Europy. Podobno w Hiszpanii au-pair nie zarobi więcej jak 80 euro na tydzień. Czy któraś z was (będąca au-pair w tym cudownym kraju) mogła by mi napisać ile kosztuje życie tam - mam na myśli: bilet na komunikację miejską, kursy językowe itp. Czy z tych 320 euro na miesiąc idzie jakoś wyżyć? Czy Hiszpania jest opałcalna pod względem finansowym? W takiej Belgii na przykład dostaje się 550 euro, ale życie jest drogie, podobnie w Londynie. Nie wiem natomiast jak z Hiszpanią.
  • Re: Hiszpania - czy warto?

zlosnica > 25-05-2011, 15:36

[quote name="Glenda"]Czy Hiszpania jest opałcalna pod względem finansowym?[/quote] Pytasz, czy taki wyjazd może być wyjazdem zarobkowym? Czy, czy da się jakoś "przeżyć" do końca tygodnia nie odmawiając sobie drobnych przyjemności? Mam nadzieję, że ktoś odpowie na pyt. czy da się tam coś odłożyć, bo sama jestem ciekawa

Glenda > 25-05-2011, 15:42

No właśnie....Znam hiszpański na poziomie B1 i zawsze chciałam trochę pomieszkać w tym kraju, ale kiszonkowego to też tam oni za wysokiego nie oferują Nie wiem po prostu, czy jeśli trafi się jakaś fajna rodzinka, to czy zaryzykować, bo co jeśli każą mi opłacić sobie kurs językowy z kieszonkowego? 8O Wtedy to na przyjemności niewiele zostaje....Nie wszystkie rodzinki opłacają kurs, podobnie jak w Niemczech....W niektórych krajach płaci rodzina obowiązkowo, ale nie we wszystkich;-(((

rosario > 25-05-2011, 19:20

ja jadę z agencją na lato i jesli chcialabym isc do szkoly jezykowej polecanej przez agencje to musialabym sama placic za nią....

Saiisuke > 26-05-2011, 0:07

Z agencji to, z tego co wiem, szkoła językowa jest za darmo tylko przy wyjeździe na rok i to nie zawsze.

A co do tych 320 euro: to zależy co zamierzasz kupować. Bo na ostre imprezowanie i super ciuchy na pewno nie starczy. Na zwykłe pierdoły typu cola i bilet na autobus to spokojnie

rosario > 26-05-2011, 0:21

zależy jeszcze co rozumiesz przez "ostre imprezowanie"

czytałam u juanity90 na blogu, że często można się prawie za darmo upić w różnych barach, kiedy wchodzi się do któregoś dzięki "nagonieniu" przez specjalnych ludzi z ulicy i wtedy dostaje się darmowego drinka/piwo itd. a podobno sporo takich naganiaczy jest, więc na alkoholu jak się chce to można oszczędzić wiadomo, że czasem wejściówki do klubów są drogie, ale przecież nie trzeba co chwilę chodzić do takich, gdzie za samo wejście się buli 20E a jeszcze w środku na barze drogo

no i wiadomo - jeśli o chodzi o wystarczalność kieszonkowego to sporo zależy od regionu w jakim się mieszka, bo różne są ceny np. w dużych miastach/miejscowościach turystycznych oraz czy się mieszka daleko od centrum.

Glenda > 26-05-2011, 7:20

Wiecie, ja imprezowiczką nie jestem, a kasę potrzebuję raczej na jakieś drobne kosmetyki, kino od czasu do czasu. Najbardziej zależy mi na kursach językowych (niezależnie od kraju do jakiego pojadę). W Belgi płacą 550 euro ale tam pewnie wszystko drogie jest...podobnie jak w Szwajcarii;-) Zresztą...te rodzinki to dziwne są. Na dzisiaj byłam umówiona na rozmowę na skye z rodzinką Szwajcarską, z którą wcześniej rozmawiałam i która wydawała się mną bardzo zainteresowana. Otwieram rano pocztę, a tutaj mail w stylu: Thank you very much for the skype conversation, but we found another au-pair. Ehhh....nie wiem czemu tak nagle decyzję zmieniła;-(

Klarasek > 02-06-2011, 0:38

Jesli chcesz się wzbogacić zapomnij o Hiszpanii. Zazwyczaj rodziny oferują 60-75 euro tygodniowo. Pamiętaj, że Hiszpania to kraj dotknięty mocno kryzysem.

pryncypia > 02-06-2011, 12:47

Czy w ogóle można się wzbogacić, pracując jako au pair? Prawda jest taka, że ta kasa to tylko kieszonkowe, a nie wypłata... Ja mam nadzieję, że jakoś wyżyję w Hiszpanii za 70 euro tygodniowo
  • Starszy wątek Nowszy wątek