-
-
Czy hoscie kupują wam szampony, mydło itd?
rajtuzy > 13-05-2011, 13:20
Hej Dziewczyny!
Chciałabym poruszyć pewną kwestię, która zaprząta mi głowę od pewnego czasu. Otóż decydując się na wyjazd jako Au-pair wiedziałam ( bo wyczytałam na forum), że HF zapewnia ręczniki oraz środki czystości (takie jak mydło czy papier toaletowy ), ale byłam przekonana, że cała reszta, jak na przykład szampony, należy już do gestii naszej, czyli au-pairskiej. Jednak niedawno byłam na zakupach z zaprzyjażnioną Au-pair (która też jest moją sąsiadką) i jakież było jej zdziwienie, kiedy zobaczyła, iż zakupuję sobie wyżej wspomniany szampon 8) Okazało się, że w jej przypadku HF "przyznała jej przydział" ;-) na szampon, pastę do zębów, chusteczki higieniczne, a także podpaski :roll:
A jak wygląda to u Was? Też jesteście szczęśliwymi posiadaczkami bonusu czy kupujecie sobie takie produkty same? I Właściwie jak to powinno wyglądać Waszym zdaniem? -
Re: Czy hoscie kupują wam szampony, mydło itd?
Saiisuke > 13-05-2011, 13:37
Moja rodzinka obiecała mi przydział rzeczy typu ręczniki, suszarka do włosów... Mówili, że nie muszę brać szamponu itp, bo sobie kupię na miejscu, ale podejrzewam, że z własnej kieszeni niestety.
Fajnie by było jakby rodzinki dawały jakiś bonus na takie rzeczy, ale wiadomo, kasa i tak nie byłaby duża, a koszty szamponów czy podpasek nie są wielkie, więc żadnej z nas nie czeka bankructwo
Ale wiadomo, wszelkie dodatki zawsze mile widziane -
WhiteDove > 13-05-2011, 15:17
Mi się wydaje, że takie dodatki nie są konieczne. Ja nawet bym się krępowała poprosić, żeby mi tampony kupili:/ a szampon wolę sobie kupic sama bo wtedy wezmę taki jaki mi odpowiada. To są sumy rzędu kilku funtów raz na miesiąc i jak dla mnie nie odczuwalne -
aniolek > 13-05-2011, 15:28
ej bez przesady papier toaletowy , reczniki to rozumiem al reszta? sama sobie kupuje nawet nie wiem jak mialabym zapytac? kupcie mi podpaski??? -
Saiisuke > 13-05-2011, 16:52
Ale jakby sami zaproponowali to by się nikt nie obraził :] -
rosario > 13-05-2011, 16:59
a ja np. bym nie mogła używać ręcznika HF. wiadomo, że byłby wyprany itp, ale jakoś tak mi się wydaje dziwne toale w sumie ja jestem przewrażliwiona jeśli chodzi o ręczniki - za każdym razem jak idę się kąpać/prysznic to muszę brać czysty z szafy, taka mała obsesja
a jeśli chodzi o papier toaletowy, to nie wyobrażam sobie kupowania oddzielnego . co innego z szamponem, żelem pod prysznic itp, bo jak ktoś wyżej wspomniał również jestem wybredna co do rodzaju i wolę sama sobie kupić niż być zdana na czyjś gust. w poprzednich rodzinach też taki był układ, że te osobiste kosmetyki kupowałam sama -
Aisling > 13-05-2011, 17:09
Moja przyszła rodzina na liście rzeczy, które muszę brać ze sobą, a których nie potrzebuję (stworzyliśmy takową, bo nie byłam pewna, czego kompletnie nie potrzebuje w Hiszpanii latem), do listy rzeczy niepotrzebnych wpisali wszystko typu: szampon, żel pod prysznic, pasta do zębów, itd. Obok w komentarzu pisząc, że to mi kupią, oraz pytając jakie firmy używam. Kiedy mówiliśmy coś o balsamie z filtrem (ja potrzebuję faktor ze 30 przynajmniej), host powiedział, że nie muszę brać ze sobą bo kupimy na miejscu. To akurat jest dla mnie mniej jasne, bo nie jestem pewna, czy oni mi to kupia, czy ja sobie sama będąc na zakupach. Ale pozostałe rzeczy zdeklarowali się mi kupować, więc wydaje mi się to w porządku.
Chociaż, wiadomo. Nie jest to raczej obowiązek host family.
Ah, i ręczniki i tak dalej, tez nie biorę, ani do kąpania, ani plażowych, bo mówią, że mają ich też sporo dla mnie. Więc na pewno jest to wszystko plusem -
Sake > 13-05-2011, 17:26
Ja odstałam od hostków "zestaw startowy" - szampon, odżywka, ręczniki i saszetka podróżna z mini żelem pod prysznic... Ale na szampon się uczuliłam, a tego zestawiku jakoś nie chce mi się ruszać, więc kupuje kosmetyki sama. Tampony zabrałam z PL, mam zapas na cały rok
Suszarke kupiłam pierwszego dni pobytu za 10$. Papier toaletowy biorę z szafki w korytarzu.
To chyba zależy od rodziny. Gdy byłam w odwiedzinach u koleżanki widziałam, że ma szafkę z kosmetykami, z której może brać co chce. Szafka była zaopatrzona hurtowo. -
piotrek0999 > 13-05-2011, 17:38
Sake napisz do mnie na gg 7156150 pilniutko!! -
blackcar > 13-05-2011, 18:58
no moja wloska rodzina raczej mi nie kupi kosmetykowreczniki niby tez powinni zapewniac , ale wole wziasc ze soba swoje na wszelki wypadek. A zastanawia mnie jedno... jak u was wyglada pranie?? dorzucanie swoje brudne rzeczy do ich rzeczy czy osobno? wiem , glupie pytanie ale mnie zastanawiało;p