• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

jezyk migowy

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• jezyk migowy

• jezyk migowy
  • jezyk migowy

aniolek > 13-05-2011, 0:07

Witam

ostatnio moje host dziecko zainspirowalo mnie do nauki jezyka migowego spiewamy alfabet po angielsku z jezykiem migowym bo on lubi spiewac i pokazywac literki jego mama go nauczyla bo ona umie. Bawimy sie spiewamy i pokazujemy lterki. Chcialabym isc na zajecia z jezyka migowego i napewno pojde tak po prostu dla siebie. ale zastanawiam sie czy w polsce by mi sie on przydal? jak myslicie? wiem ze to jest amerykanski migowy ale chcialabym sprobowac

pozdrtawiam
  • Re: jezyk migowy

vaszka > 13-05-2011, 0:29

Uczyłam się migowego, tak dla siebie, ale tylko trochę, więc za wiele Ci nie pomogę...

Na pewno jest to rozwijające, ale jeśli nie będziesz go używać, to raczej Ci się za bardzo nie przyda. Chodzi o to, że to nie jest "normalny" język obcy, nie możesz rozmawiać z nativami czy oglądać filmów. No i niestety wszystkie umiejętności nabyte w tym względzie bardzo szybko zanikają. A podobno amerykański czy polski nie różnią się tak bardzo (jeśli chodzi o migany- znasz różnicę między migowym, a miganym, nie??)

niteczka0511 > 13-05-2011, 13:09

O! Tu cos moge powiedziec, bo tak sie sklada, ze troche umiem j. migowy i znam to srodowisko w PL.

J. migowy PL rozni sie od tego w USA. Jak porowna sie np. alfabet, to jest on zupelnie inny. Tak wiec, j.migowy amerykanski nie bedzie zrozumiany przez osoby gluche w Polsce. I racja, ze jak sie nie ma kontaktu z takimi osobami, to ciezko sie tego jez. nauczyc komunikatywnie

mona_lisa > 14-05-2011, 22:32

Zgadzam się z niteczka0511 .Ja skończyłam dwa poziomy migowego, bo chciałam iść na migowy w Niemczech, ale babka mi powiedziała, że i niemiecki migowy i angielski jest inny. To są dialekty. I bez ciągłego kontaktu z nimi i konkretnym dialektem migowego nie ma szans na biegłe miganie. Tak więc jeśli zostajesz dalej w usa to polecam Ci się tam zapisać na jakiś kurs, ale jeśli wracasz do polski to szkoda kasy.

aniolek > 14-05-2011, 23:33

dzieki nie wiem jeszcze zobacze jak to sie potoczy, z jednej strony chcialabym a z drugiej to jak mi sie nie przyda to tez bez sensu... hmm...
  • Starszy wątek Nowszy wątek