• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

wiza-jak wygląda spotkanie z konsulem?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Wizy

• wiza-jak wygląda spotkanie z konsulem?

Iwonka > 08-08-2004, 1:11

na 17.08 mam wyznaczone spotkanie w ambasadzie. Zaczęłam sie go obawiać...Nie mam pojecia jak ten cały procesz wyglada!!!!Mam na 13, i nie ma sensu być wcze?niej?? O co w ogóle konsul pyta, czy zabrać ze soba jakie? inne dokumenty potwierdzaj?ce że NA PEWNO wróce?W tym roku zdałam maturę i w sumie to teraz mijaja 3 miesiace moje okresu "absolwenta". Chociaż formularz wizowy ze Stanów otrzumałam na poczatlku lipca, to dopiero na teraz mam wyznaczona datę spotkania, wiec w sumie to jest jakie? wytłumaczenie w razie czego....?Tego sie obawiam naj bardziej, że sie do tego przyczepi?. A to ze dostałam sie na studia to może cos pomóc?Jejku ile ja mam obaw co do tego spotkania. Wylot do USA mam 23.08, jak nie dostane wizt to bede zła:-( Aha, mówicie że lepiej wypełnić formularz przez internet? Napiszcie mi cokolwiek, aby mnie troche na duchu podtrzymać...Bo mam złe przeczucia:-(
  • Re: wiza-jak wygląda spotkanie z konsulem?

*emilka > 09-08-2004, 0:07

Hej! Na pewno będzie dobrze! Ja miałam rozmowę z konsulem 21.07 i chyba od tego czasu trochę zmieniło.... Mnie nie podano konkretnej godziny- miałam być miedzy 7.30 a 11.30, ale już kilka minut po 7ej była baaaaaaaaardzo długa kolejka. Naprawdę wypełnienie dokumentów wizowych online o wiele bardziej ułatwia sprawę a ostanio podobno jest obowi?zkowe. Zabierz ze sob? wszystkie dokumenty, ktore wydaj? Ci się,że mog? być przydatne- nawet to za?wiadczenie,że się dostała? na studia, jaki? list polecaj?cy (choć ja takiego nie miałam).Przede wszystkim weź ze sob? info o rodzince( na pewno co? takiego dostała?) i rozmawiaj po angielsku. W razie pytań masz mojego maila ( podałam Ci w odpowiedzi na 1 post). Do zobaczenia na Okęciu!

MONIKA > 09-08-2004, 14:10

Cezsc. Ja mam na 13 ale 16. 08, wiec wczesniej. I do dziewczyny, ktora napisala ten post jako pierwsza, nie wiem czy wiesz, elektronicznie trzeba conieco wypelnic, nie powiedzieli ci przez telefon? ja mam rozmowe dzien wczescnie, wiec ciebie na pewno to samo obowiazuje co mnie, wiec wejdz na strone ambasady i zobacz to dokladnie. Pozdrawiam.

Zocha > 11-08-2004, 15:15

od Zocha:

Ja byłam w konsulacie w Krakowie 20 lipca; nic nie wypełniałam elektr.; godzinę miałam umówion?; rozmowa po ang:

pytania: co robisz w Pl, gdzie była? wcze?niej oper; jaka jest Twoja goszcz?ca rodzina; czy na pewno wrócisz. To że dostałam wizę zawdzięczam piecz?tce z Anglii i że od ukończenia studiów upłynęło mi miesi?c. Stały ze mn? w kolejce inne dziewczyny które też starały się o opersk? wiże i dostały ja bez problemów. No to powodzenia i do zobaczenia w US

Iwonka > 11-08-2004, 17:21

dzięki Wam bardzo za podpowiedzi javascript:emoticon('')

. czuje sie teraz pewniej niz przed kilkoma dniami. Wiem mniej więcej co mnie czeka. Jednak nie wyzbyłam się obaw do końca, ale to chyba normalne...Wierzę, ze dostane wize; przygotowałam dodatkowe dokumenty, zdjecia i aplikację host family. Wniosek jednak wypełnie elektoronicznie. Jeszcze raz dzięki, ale wiecej nigdy nie zaszkodzi javascript:emoticon(':wink:') Trzymajcie za mnie kciuki 17-go!

AGNIK > 19-05-2005, 13:20

Ja już jestem po "rozmowie z konsulem" i chcę sie z wami podzielić szczegółami bo nigdzie nie ma konkretów na ten temat i jechałam do Warszawy kompletnie nic nie wiedz?c, tak wiec dziele sie moimi doswiadczeniami. Cało?ć podziele na kilka etapów:

1. Jest to ustawienie sie w kolejce pod ambasad?. I uwaga nie wazne jest w tym momencie na któr? masz godzine bo je?li na popołudniow? to i tak wpszusczajac między 12.30 a 14.30 ( z tego co pamietam). Z tego wniosek, ze jeżeli kto? miał na 13 to najlepiej przyj?ć sobie o 12 stan?ć i poczekać 30 min do wpszuszczania. Na prawdę warto bo potem to się tworzy nie ziemska kolejka. Owa koljenka (nazwę j? numerem jeden) ustawia sie przed wej?ciem do ambasady. Tak poza płotem na chodniku przy ulicy Pięknej

2. Jak już nastała pora wpuszczania to każdy wchodzi w takiej kolejno?ci jak? zaj?ł w kolejce nr. 1 St?j?c w tej kolejce proszeni jeste?my o oddanie komórek czę?ci metalowych zegraków no wszystkiego do depozytu. Ja nie wiem jak to dalej wyglada bo ja oddałałm wszystko mojej mamie która czekała na zewn?trz. Ja miałam ze sob? jedynie dokumenty. Jak już jest nasza pora doe wejscia to wchodzimy do takiego przedsionka gdzie przechodzimy przez bramkę do wykrywania metalu.

3. Jak wyjdziemy z przedsionka to ustawiamy sie na lini która jest wymalowana ( przy wyjsciu z przedsionka zostaniecie na ni? skierowane)

4. Stoj?c w kolejce nr. 2 chodz? pracownicy ambasady i sprawdzaja papiery oraz ustawiaj? je w odp. koljecno?ci, której nie mozna pomylić.

5. Nastaje nasza kolej wejscia do głównego budynku i....podchodzimy do pani do której nas skieruj? ona cos tam przegl?da i wysyła do następnego stanowiska...a tam kole? skanuje nasz? fotkę i daje nam do wypełnienia formularz DHL. Daj nam również numerek(taki jak w urzędzie jak sie idzie po dowód) i kaze pójsc w lewo i schodami na dół a tam...

6. A tam s? na jedej ?cianie okienka gdzie pracuj? przedstawiciele konsula. Jesli na ekranach widzimy, że mamy czas to mozemy usiasć sobie, na jednym z wielu krzeseł ustawionych w rzędach jak w kinie. Siedz?c mozemy poogl?dać TV oczywiscie po angielsku.

7. Gdy na ekranie wy?wietla sie nasz nuemr podchodzimy do odpowiedniego okienka.

8. Przy okienku pani/pan was przywita poprosi o papiery , zeskanuje lewy i prawy palec wskazuj?cy, a nastepnie zacznie przegladać papiery . Gdy już sie zorientuje o co chodzi to zapyta czy potrafisz mówić po angielsku. (Nie wiem co jest w przypadku jak powiemy nie, bo ja powiedziałam TAK)

I zaczęła sie krótka rozmowa. Pytała o:

- Czy byłam już w Stanach

- Czy mam doswiadczenie w opiece nad dziećmi

- Jak? szkołe ukończylam

- Czy znam rodzine do której jadę

- Gdzie tam sie bedę uczyc

- Czy mam rodzine w stanach

Dalej nie pamiętam ale wszystko to takie banały wiec dacie sobie radę.

Je?li da wam wize to zbiera wszytkie dokumenty i daje wam w zamian żółt? karteczke z któr? musicie sie udac na górę i podejsć do stanowiska DHL tam dajecie numerek i formularz DHL .

9. Przy stanowisku to oddajecie dostajecie górn? czę?ć tego formularza..i w ciagu 5 dni roboczych powinniscie dostać paszposrt z wbit? wiza

10. Wychodzicie z głównego budynku, omijacie ogromn? ilosć ludzi oczekuj?c? na rozmowe, pokazujecie komu? kto z wami przyjechał i czeka za płotem że macie. Wychodzicie przez przedsionek i cieszycie sie jak głupki ze macie papierek. Potem już tylko telefony i droga powrotna do domu!!!!

ewelinka > 19-05-2005, 14:53

Oj Kingu? juz cie kocham!!! dzieki ci za tak szczegulowa relacje napewno sie przyda! ja juz tez za nie ldugo bede sie umawiac na "kawke do konsula"

agulka > 19-05-2005, 15:04

czy w krakowie jest tak samo :wink:

oliwka911gt > 19-05-2005, 15:23

zanim czlowiek dostanie sie do konsula to potraktuja cie jak co najmniej recydywiste ...

joelle > 23-05-2005, 18:00

yyyyy 8O
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna
  • Ostatnia