-
-
JEDZENIE !? pomocy
dodzia162 > 11-05-2011, 14:19
Hej wszystkim , od niecalego tygodnia jestem operka, jak narazie wszystko super, hosci bardzo mili, pomagaja mi jezeli czegos nie rozumiem, nie mam duzo obowiazkow, jedynie wyjscie z psami, ogarniecie domu itd itp, dzieci lat 10 i 12 , ucza mnie jezyka, pokazuja okolice, tak wiec nie mam na co narzekac , oprocz ...jedzenia! nie moge sie przyzywczaic do ich 'szybkiego jedzenia' wszystko jest tutaj tak kaloryczne a ja tak tesknie za zupa pomidorowa badz rosolem ;p niby w lodowce wszystko jest, moge jesc co chce, alee gdy widze rrano tortille ktora ma z 300 kalori albo chleb tostowy to mam zalamke... co mozna jest tutaj w miare normalnego?! oprocz owocow i warzyw ktore bardzo mi smakuja? Chyba poprosze hostke zeby kupila wszystkie produkty na zupe i sama sobie ugotuje;p no i ten ich obiad o 19... moze sie przyzywaczaje niedlugo ale wtedy bede wazyla ze 100 kilo ;d pozdrawiam ! -
Re: JEDZENIE !? pomocy
dosiunia > 11-05-2011, 14:42
a gdzie jesteś? Ona Ci raczej nie kupi produktów na zupę, tylko we własnym zakresie będziesz musiala to ogarnąć, chyba, że gotujesz lub pieczesz dla całej rodzinki -
WhiteDove > 11-05-2011, 14:52
Hej!
Tez miałam ten problem. Jak bylam na gwiazdkę w domu to wszyscy mowili, że mnie przybyloWiesz, na początku jest trudno samemu sobie swobodnie gotowac itp, ale to jest jakies wyjscie. Popros, zeby Ci kupowali chleb taki ze skórką, na pewno gdzies dostaną. Jedz na sniadanie platki (napewno mają), po prostu staraj sie wybierac to co najbardziej Ci odpowiada z ich jedzenia. A i tez nie przesadzajmy z samymi polskimi produktami, bo przecież kuchnia to też część kultury, którą chcemy poznac. Fakt faktem nie w kazdym kraju jest to mocny punkt w kulturze, ale przynajmniej o wiele bardziej docenisz po tym czasie nasze kiszone ogórki -
dodzia162 > 11-05-2011, 16:41
Mieszkam w Anglii)
Niestety nie gotuje dla calej rodziny, bo nie umiemi oni o tym wiedza, ale zupe umiem ugotowac, mysle ze jak powiem mojej hostce zeby mi kupila to i tamto, to nie bedzie robila problemu.O niee kiszone ogorki;( coraz bardziej zaczynam za tym tesknic, ale moze gdzies je dostane ! Tak to czesc kultury, ale szkoda, ze nie moze byc mnie kaloryczne chyba w zamian za 1 zjedzona tortille bede musiala spedzic godzine na bierzni a tymczasem ide zjesc kolejny raz chleb tostowy z szynka.... Chce rosol! ))))))))))) -
Yoanna > 11-05-2011, 18:06
ee tam, przyzwyczaisz sie :wink: mi tez na poczatku nie smakowalo, itd.. a potem czlowiek sie przyzwyczaja i nawet idzie to polubic :lol: no i przez 5 lat jakos mnie nie przybylo a jem wszystko na co mam ochote. a ze czasu na gotowanie nie mam plus dla mnie samej sie nie oplaca to zazwyczaj wlasnie jakies gotowe produkty kupuje.. -
rosario > 11-05-2011, 19:04
może masz w okolicy jakiś polski sklep? tam kupisz praktycznie wszystko to, co w zwykłym polskim spożywczaku i produkty polskich firmtakże za ogórkami kiszonymi nie będziesz już musiała tak tęsknić i za chlebem polskim też nie -
dodzia162 > 11-05-2011, 23:26
Niestety nie mam w okolicy polskiego sklepu, ale poszukam w tesco czegosc w miare normalnego, moze znajdemam nadzieje, ze nie bedzie tak zle i nie przybedzie mi 10 kilo od razu ;D ale pewnie pomidorowa bedzie mi sie dzis snila -
Yoanna > 12-05-2011, 1:00
w tesco tez maja polskie produkty (przynajmniej w londynie) wiec sie rozejrzyj. tak samo w tych roznych malych sklepikach prowadzonych przez hindusow, polskie jedzenie jest wszedzie! -
Sake > 12-05-2011, 2:48
Mnie się przez pierwsze 2tygodnie też pomidorówka śniła, a potem przywykłam do śmieciówki.
Nie pękaj! Trzeba być twardziuchem, a nie mięciuchem.
Jedz z głową a nic ci nie będzie