-
-
Blokada językowa
honey > 14-07-2004, 0:17
lece do stanow na rok ale mam problem-jak mam przelamac blokade jezykowa?czy nadaje sie jezeli nie mam zadnego certyfikatu z jezyka i moj poziom jest sredni.czy rodzina mnie nie wywali jezeli ani oni ani ja ich nie bede rozumiec? -
Re: Blokada językowa
Mlody > 14-07-2004, 1:01
Blokady językowej nie przełamiesz bo chcesz. Ona z czasem sama zniknie, ja pierwsze 2 tygodnie nie odzywałem się za wiele - jak było to konieczne to ok. Pewnego dnia zostałem z matk? dzieci na weekend, razem pojechali?my do miasta w drodze powrotnej gadali?my już do?ć swobodnie (jak na ?redni poziom językowy) po około 4 miesi?cach gadałem już tyle, że rodzinka czasem mnie uciszała. Mieli z tym sporo ?miechu bo z takiego niemowy zrobił się gaduła. Bardzo durzo daje rozmowa z dzieciakami - to wy?nieni wręcz nauczyciele. Będ? co? powtarzać setki razy :-) a jak? maj? przy tym radochę, że ucz? starsz? osobę czego? tak prostego jak ich język
Pozdrawiam i głowa do góry
mlody -
villemo > 14-07-2004, 12:02
powinnas spojrzec na wszystko bardziej optymistycznieprzeciez nikt nie wymaga od ciebie znajomosci jezyka na niewiadomo na jak wysokim poziomie! skoro uczylas sie angielskiego, to na pewno jakos sie porozumiesz. najtrudniejszy zawsze tylko pierwszy krok pozdrawiam! -
fenka > 14-07-2004, 14:26
Z ta blokada to roznie bywa. Moje poprzednia rodzinka nie pomogla mi w tym, bo jak juz cos mowilam to oni np. dokanczali za mnie zdanie. No coz, oni pewnie chcieli dobrze. Mam nadzieje, ze jak teraz wyjade, to pojdzie mi latwiej i rodzina mi bardziej pomoze w nauce -
Picky > 14-07-2004, 20:28
Niewazne jak ale mowic!! to najwazniejsze. Niewazne czy mowisz gramatycznie poprawnie, wazne by mowic cokolwiek. Im wiecej gadasz tym lepiej dla ciebie. Ja tez sie balam, ze sobie nie poradze ze sie nie dogadam, a jak na razie radze sobie dobrze. Dogaduje sie i to mi na razie starczy. W trakcie pobytu jakis kurs sie wezmie i bedzie o wiele lepiej mysle :-) -
honey > 15-07-2004, 1:05
Dzieki wam wszystkim za odpowiedzi i cieple slowa.Postaram sie myslec tak pozytywnie jak wy
dzieki