-
-
Couchsurfing - jak poznac nowych ludzi za granicą:)
Gobarakago > 29-04-2011, 17:44
hello!
Chciałam Was wszystkich zachęcić do zapoznania się z couchsurfingiemJako au-pairki pewnie zastanawiacie się jak poznać nowych ludzi za granica, aby nie czuć się samotnie Couchsurfing umożliwi to głównie tym osobom , które trafiły do dużych miast.
O tym co to jest i jak to się je przeczytacie tutaj :
http://barakapl.blogspot.com/search/label/Couchsurfing
Warto czytać ' od końca' - od najstarszego postu z dnia 23 kwietnia. Wtedy łatwiej zrozumieć o co biega
Pozdrawiam -
Re: Couchsurfing - jak poznac nowych ludzi za granicą:)
dosiunia > 29-04-2011, 18:21
również polecam, fajna inicjatywa i co najważniejsze darmowa) -
Nathalie > 29-04-2011, 18:31
Ale czy to jest bezpieczne? Tak, wiem, że mówię, jak moja mama ;D -
Sake > 29-04-2011, 18:33
a ja bym chciała uczulić żeby nie traktować CS tylko jak możliwości taniego noclegu. CS to nie hotel! -
Gobarakago > 29-04-2011, 18:59
[quote name="Nathalie"]Ale czy to jest bezpieczne? Tak, wiem, że mówię, jak moja mama ;D[/quote]
hehe
Rozumiem dobrze te obawy. Każdy ma swoją barierę poczucia bezpieczeństwa , której nie można naruszyć. Dla niektórych opcja CS nie wydaje się wystarczająco bezpieczna. Ja uznałam , że potencjalne zagrożenie związane z surfowaniem jest porównywalne do pójścia do klubu gdzie ktoś Ci może dosypać prochów do drinka. Niestety dranie są wszędzie. W couchu masz jednak możliwość sprawdzenie z kim masz do czynienia poprzez rozwinięty system komentarzy dodawanych do profili użytkowników. Ale podkreślam : Ja tu tylko podaje informacje o istnieniu czegoś takiego jak CS ale rozumiem, że nie każdy musi sie do tego odnosić entuzjastycznie .
O ile kontrowersyjna może wydawać się idea spania u obcych o tyle spotkania organizowane w ramach działalności couchsurfingu są w 100% bezpieczne. I właśnie te spotkania Wam polecam -
Gobarakago > 29-04-2011, 19:02
[quote name="Sake"]a ja bym chciała uczulić żeby nie traktować CS tylko jak możliwości taniego noclegu. CS to nie hotel![/quote]
Masz rację Sake .Couchsurfing to nie hotel. Nie można nastawić się , że wpadniemy do kogoś do domu i będziemy to miejsce traktować jako noclegownie za darmo bez szacunku dla gospodarza. Myślę, że każdy kto zaciekawi się tym tematem w mig pojmie , że nie tylko o zaniżenie kosztów podróży tu chodzi ale o poznawanie nowych ludzi, wspólny dobrze spędzony czas i nowe przyjaźnie -
Gobarakago > 29-04-2011, 19:02
[quote name="dosiunia"]również polecam, fajna inicjatywa i co najważniejsze darmowa)[/quote]
Dzięki wielkie za poparciePozdrawiam -
blondi > 30-04-2011, 12:21
ja też polecamkilka razy skorzystałam z nocowania u ludzi z CS i jestem bardzo zadowolona....wiadomo, że trzeba być ostrożnym, ale z mojego doświadczenia jak na razie same pozytywne doświadczenia wynikły, i nie wiem jak to ująć, ale odkąd nocuje na CS każda podróż jest podwójną przygodą- bo z jednej strony zwiedzanie miejsc, ktore sie chciało zobaczyć a z drugiej strony taka niespodzianka co zaproponuje ci twój/twoja host/ka :lol: -
dosiunia > 30-04-2011, 15:00
Ja raz mialam jechać do wielkopolski przez poznań, a że nigdy tam nie byłam więc poprosiłam takiego kolesia z poznania z CS, żeby mnie odebrał i przesadził w dobry pociągale w sumie jechaliśmy autem więc nie skorzystałam ;(
Ale mam przyjaciółkę w Danii na studiach i ona sobie przez CS poznała własnie fajnych ludzi do spędzania czasu -
Nathalie > 30-04-2011, 15:14
Hmm... Nie łapię czegoś - zalogowałam się, a oni chcą mój numer telefonu i numer konta... Dlaczego?