• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Co robić?!?!?!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Co robić?!?!?!

• Co robić?!?!?!
  • Co robić?!?!?!

strawberries > 12-04-2011, 23:45

Dziewczyny! Pomóżcie!

Otóż mam nie mały orzech do zgryzienia Muszę podjąć decyzję, ale nie umiem i w związku z tym piszę tu licząc, że ktoś podsunie mi jakieś dobre rozwiązanie, ale do rzeczy... W tamtym roku byłam au pair na wakacje w Hiszpanii, w niewielkim miasteczku, miałam fajną rodzinę, ok dzieciaki (z dziewczynką miałam super kontakt, z chłopcem trochę gorszy, ale ogólnie pozytywnie) ogólnie wszystko było w porządku, było dużo młodych osób (nie znających angielskiego, ja nie znałam hiszpańskiego, w związku z czym nudziłam się czasami) i teraz rodzina mi zaproponowała, żebym do nich wróciła (tzn. już rok temu mi zaproponowali) ale ja chyba chciała bym zobaczyć świat, pojechać gdzieś indziej. Marzy mi się Anglia, Irlandia, ewentualnie jakieś wybrzeże Hiszpanii, ale rodzina chce odpowiedź teraz, tylko jeśli im odmówię obawiam się, że nic nie znajdę i wtedy zostanę bez niczego. Rozumiem, że chcą wiedzieć już teraz, bo też nie chcą zostać na lodzie, ale ja nie wiem jaką decyzję podjąć. Bardzo chcę zobaczyć inne miejsce, poznać nowych ludzi, ale z drugiej strony jak nikt mnie nie zechcę? ehh...
  • Re: Co robić?!?!?!

Nathalie > 13-04-2011, 0:00

Jeżeli masz możliwość, to wracaj tam. Znasz ludzi, wiesz czego oczekiwać i czego możesz sie spodziewać. Na podróżowanie zawsze przyjdzie czas

mona_lisa > 13-04-2011, 0:01

A ja myślę, że lepiej odkryć jakiś nowy kontynent Może i tam było Ci dobrze, ale sądząc po Twoim opisie teraz pobyt tam nie wniósłby dużo nowego do Twojego życia. Raz tam byłaś i wystarczy - teraz hop do przodu, a nie wstecz Na pewno znajdziesz inną rodzinę

rosario > 13-04-2011, 0:35

nie wiadomo czy drugi raz też tak dobrze trafisz, takie jest niestety ryzyko...

ale pomyśl, czy tam nie wrócić, bo może mogłabyś trochę popodróżować po Hiszpanii? Tzn. to jest duuuży kraj, dość różnorodny i pewnie (mogę się mylić) nie widziałaś jeszcze sporo miejsc, które mogłabyś w tym roku odwiedzić podczas pobytu u tej rodzinki sprawdzonej

strawberries > 13-04-2011, 0:44

wiem, że różnie to bywa z rodzinkami:/ ale z drugiej strony nie o to najbardziej się martwię, czy będzie świetna rodzinka (chociaż nie powiem, przemyka mi to przez głowę) ale o to, że potem nic nie znajdę. I fakt nie widziałam za wiele w Hiszpanii, ale właściwie nie wiem czy będę miała z kim ją zobaczyć, w zeszłym roku w okolicy nie było prawie w ogóle aupair;/

Yoanna > 13-04-2011, 1:30

a sama nie mozesz zwiedzac?

skad jest ta rodzina?

strawberries > 13-04-2011, 10:29

Z Arguedas. A co to za przyjemność samej zwiedzać? nie jestem tym typem osoby, której sprawiło by to przyjemność to po pierwsze, a po drugie chyba jednak bym się bała;/

Piotr > 13-04-2011, 11:07

[quote name="strawberries"]Z Arguedas. A co to za przyjemność samej zwiedzać? nie jestem tym typem osoby, której sprawiło by to przyjemność to po pierwsze, a po drugie chyba jednak bym się bała;/[/quote]

Trochę to miasto oddalone od większych miast ciężko ci będzie znaleźć au-pair już nie koniecznie z Polski.

Ja w 2008 byłem 2 tygodnie na wakacjach w Navara (nie wiem czy to się odmienia).Region bardziej rolniczy jak lubisz ciszę i spokój to rewelacja,ja 2 tygodnie mogłem wytrzymać i się wyciszyć a ty rok.Nie daleko jest Pampeluna a co roku odbywa się encierros de toros będziesz mogła się rozerwać biegając z bykami .

Ogólnie dużo zabytków kościoły katedry z XII wieku klasztory z XI w.Jeżeli jesteś smakoszem wina no to będziesz w raju.Ja bym raczej się nie zdecydował będziesz się czuła samotna tam,ja tak uważam może się mylę.

Nie wiem na ile dobrze znasz hiszpański,bo tam ciężko z angielskim będzie jak by to było wybrzeże czy duże miasto,to już inaczej by było.Ja byłem tylko 2 tygodnie i to w Pampelunie,osoby wydają się otwarte jeżeli chociaż trochę umiesz hiszpański będzie ci o wiele łatwiej.Ludzie są tolerancyjni z tego co ja zauważyłem przez 14 dni,czyli bardzo krótko w porównaniu do roku.Nie chcę cię tym postem odstraszać,ale naprawdę możesz się tam nudzić.Dobrze by było jak byś znalazła jakąś au-pair nawet z Pampeluny może nawet Zaragozy.Weekendy mogła byś spędzać z kimś.Też wszystko zależy od rodziny jeżeli jest taka naprawdę wspaniała,trudna decyzja, polskie au-pair wybierają wyspy lub USA,sporadycznie Hiszpanie.Ja sam nie wiem jaką decyzję bym podjął,przez 2 tygodnie wakacji podobało mi się ale ja czasami lubię ciszę,jeżeli bym miał możliwość spędzenia przyszłych wakacji tam zrobił bym to.Trudna decyzja starałem się obiektywnie wyrazić moją opinię na temat twojego wyjazdu i miejsca do którego zmierzasz tym bardziej że spędziłem tam wakacje.Mam nadzieję że coś ci ten mój post pomógł,ale decyzję i tak masz trudną.

strawberries > 13-04-2011, 11:16

Piotrze dziękuję za taki post, tylko, że ja właśnie byłam w zeszłym roku na wakacje w Arguedas i teraz też tylko na wakacje nie na rok, ale to nie ważne właśnie te wszystkie rzeczy, które napisałeś sprawiają, że się tak zastanawiam;/ bo rodzina super serio, no ale reszta i ta chęć zobaczenia czegoś więcej Oj marzy mi się wielki świat albo niekoniecznie wielki, ale coś nowego ale póki, co każda moja aplikacja na stronkach au-pair zostaje odrzucona;/ swoją drogą przez rodziny, które już znalazły swoją aupair, ale w takim razie mogły by nie wiem jakoś zaznaczyć, że już nie szukają czy coś;/

Yoanna > 13-04-2011, 11:28

z tego co piszesz to raczej nie chcesz do nich wrocic, szukaj, szukaj, masz juz doswiadczenie jako au pair to na pewno cos znajdziesz, w anglii i irlandii jest sporo rodzin!

to faktycznie male miasto, ciezko ci bedzie kogos tam znalezc, a jak sama nie lubisz zwiedzac (ja np lubie :wink: ) to sie wynudzisz przez wakacje. dlatego tak jak wyzej napisalam, w uk czy irlandii byloby ci lepiej bo tam jest mnostwo operek wiec na pewno bys kogos w poblizu miala.

ale z drugiej strony okolica fajna, bylam w tamtym roku w pamplonie i zaragozie na wakacjach i bardzo mi sie podobalo!
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna