-
-
Organizacja czasu wolnego
katerrina > 10-03-2004, 22:43
wybieram sie na ten rok do francji jako au pair ie ukrywam ze bardzo sie denerwuje ...chcialbym sie dowiedziec w jaki sposob organizowaliscie sobie czas wolny, po pracy...... naprawde zalezy mi na tym aby zapoznac sie z tym jak sobie radzilyscie.... -
Re: Organizacja czasu wolnego
Gość > 11-03-2004, 17:20
Zapisalam sie na kurs jezykowy - 4 razy w tygodniu, cala moja energie wlozylam w poznawanie ludzi))
Teraz mam duzo znajomych, imprezy, kino itp. - najwazniejsze to poznac fajne towarzystwo, wlasnie na kursach jezykowych, jakis klubach itp. a potem to juz nie ma problemu.
Ale na samym poczatku bylo kiespko - siedzialam przed TV, przed komputerem, czytalam ksiazke i okropnie sie nudzilamDlatego serio postaraj sie jak najszybciej poznac jakis znajomych (np. Polakow z okolicy) -
Zocha > 15-03-2004, 18:41
Zeszłe lato Oxford: już drugiego dnia pobytu moja host zawiozłamnie do znajomej u któraj była polska aupair. W następny dzień poszły?my sie zapisać do szkoły gdzie było kilka aupair( (głównie Czechy, Słowacja i Francja). od tego momentu nie pamiętam samotnego weekendu (albo w knajpie, na dicho lub wypad do Londynu). Najlepiej idź zapisać się do szkoły - czasem urywały?my się z niej z koleżankami do kaiwarni a to najlepsza metoda nauki języka - podczas rozmowy. grunt to znajomi powodzenia -
Agusja > 15-03-2004, 19:00
Ja jestem trzeci tydzien w miasteczku w Szkocji i nadal nikogo nie znam heh.W czasie wolnym jezdze z rodzinka zwiedzac rozne miejsca,bylam juz w Edynburgu i Loch Ness.Czytam i chodze na internet a takze chodze sobie po miescie.Na kurs nie chodze bo zadnego tu nie ma teraz. -
ivaa > 05-04-2004, 17:59
Grunt to znalezc sobie fajna ekipe!!! albo samemu ja zorganizowacnie wiem, jak to wyglada w innych krajach, ale w stanach doslalam liste operek, siadlam i jednego dnia obdzwonilam wszystkie polki i jeszcze czesc dziewczyn z innych krajow. na poczatku troszke trudno sie rozmawia, ale nie ma innej rady.
jestem w NYC juz ponad pol roku, nie nudzilam sie ani przez chwile, naprawde. plusem na pewno jest to, ze tu sie bardzo duzo fajnych rzeczy dzieje, a ja siedze w necie i je znajduje... potem tylko kilka telefonow do znajomych- i juz gdzies wychodzimy!
od samego poczatku mojego pobytu tu wyszlam z zalozenia, ze po pracy nie moge siedziec w domu. przeciez z ta rodzinka- glownie z dziecmi- spedzasz caly dzien, a czasami tak daja w kosc ze mozna sie wsciec.
bedac operka trzeba poznawac ludzi- przez to przeciez glownie poznajesz ta "inna kulture"
i grunt to sie nie nudzic
pozdrawiam serdecznie,
ivaa -
agasa > 05-04-2004, 19:52
Jezeli masz wokol innych au pair- to absolutnie nie ma problemu. Grunt to poznac jak najwiecej ludzi, wtedy nawet w zabitej dziurze mozna cos wymyslec, chociazby zalosne ogladanie filmu. Ja mieszkam w nienajciekawszym miejscu w Stanach, ale zawsze mozna do kogos wpasc, cos zjesc, pogadac. Inne wyjscie to kursy, ktorych, przyznam sie, unikam jak ognia albo zakupy, ktorych, niestety, nie umiem jakos "uniknac". Pozdrowienia!