-
-
Poczatkuąca
Sylwia654 > 15-02-2011, 15:31
Witam
Jestem Sylwia, mam 18 lat i myślę nad wyjechaniem jako au- pair do mojej kochanej Hiszpanii, najlepiej w oklice Barcelony
W związku z tym mam parę pytań do kogoś bardziej doświadczonego. Po kolei....
1. Przez całe życie z całych sił unikałam wszelkich urzędów, w tym banków i konto nigdy nie było mi potrzebne, jednak teraz nie bedzie innego wyjścia, niż je założyć.... jakie? Słyszałam coś o kontach walutowych, ale nie jestem za bardzo w temacie.... Można sobie na takim koncie trzymać jednoczesnie złotówki i euro? Jaki bank polecacie, ile kosztują przelewy do Polski, czy wypłata pieniędzy zarobionych w Hiszpanii w jakimś bankomacie w Polsce to dodatkowe koszty, czy jest za darmo (lub prawie darmo) na terenie całej Europy?
2. Jak wyglądają kursy? Znajdują się tam jakieś Polki, czy raczej au- pair z całego świata? Zawsze z rodaczką pod bokiem byłoby raźniejJak długo trwaja, jak duże są grupy? Jeśli trwają np. 2 tygodnie, a ja wyjeżdżam na 3 miesiące, to mogę sobie wybrać jakikolwiek termin, czy to jest jakoś z góry ustalone? I czy zdażyło się którejś z Was musieć dojeżdżać jakąś godzinę lub dłużej na taki kurs? Mieszkanie w centrum mnie przeraża, ale dojeżdżanie zatłoczonymi tramwajami przez całe miasto jest chyba jeszcze gorsze....
3. Jak wygląda czas wolny? Na pewno kiedy rodzice są w pracy, a dzieciaki w szkole to jest trochę spokoju, ale wieczorne wyjścia albo dzień wolny żeby trochę pojeździć, pozwiedzać.... Jak z tym jest?
Pozdrawiam i góry dziękuję za pomoc -
Re: Poczatkuąca
Sake > 15-02-2011, 17:45
Na tym forum znajdziesz odpowiedź na większość zadanych pytań. Opcja >szukaj< nie boli.
Co do banku polecam Alior Bank. -
Sylwia654 > 15-02-2011, 18:48
No cóz... Mi chodzi konkretnie o Hiszpanię, a na forum jest raczej przewaga UK. Jesli znajdzie się ktoś, kto odwiedził półwysep to proźba dalej aktualna -
rosario > 15-02-2011, 20:46
[quote name="aupair-world.net"]Witam
Chyba Ci za bardzo nie pomoge, poniewaz Twoje pytania sa bardzo ogolne, ale pomimo to sprobuje:
1. Bank? Chodzi Ci o polski czy holenderski bank? Jesli masz juz rodzine spytaj ich, na pewno chetnie Ci pomoga w wyborze. Jesli nie...przejdz sie do kilku bankow i popytaj, swietny trening jezykowy (wyprobowany na sobie w Niemczech
2. Kurs? Wszystko zalezy od szkoly. Popros rodzine o pomoc lub obdzwon najblizsze szkoly jezykowe lub uniwersytety. Byc moze niektore szkoly oferuja kursy dla au pair, ale nie nastawialabym sie na to.
3. Czas wolny zalezy od rodziny oraz miejsca gdzie bedziesz. Jesli bedzie to male miasto, bedzie pewnie mniej atrakcji niz np. w Amsterdamie))
Pozdrawiam
Joanna
http://www.aupair-world.net[/quote]
przecież dziewczyna pisze, że chce wyjechać do hiszpanii :roll: :roll: -
sgalazka1985 > 15-02-2011, 21:59
1. z tego co dziewczyny piszą to wiele nie zarobisz jako au pair więc przesłaniem kasy do polski bym sie nie martwiła zbytnio.
2. jesli juz bys chciała przeslac to moja znajoma (ale w UK) przesyłała do polski to jej prowizje odliczyli dosc wysoką i kurs bardzo niekorzystny bo w sumie to banki mają zawsze najtansze kursy (w Polsce oczywiscie)