-
-
Co o tym sądzicie?! (dziwny e-mail/obawy)
Darkshines > 25-01-2011, 17:15
Mam profil na aupair-world.com (zarejestrowałam się bez żadnych problemów, nie wiem dlaczego niektóre dziewczyny miały trudności). Zainteresowałam się tą ofertą:
Dear au pair
Dear au pair,
I am a single mother with a son of nearly 4 years, a daughter of 5 and a half and an adorable puppy. We have had very successful experiences with three lovely Polish au pairs already and I am very keen to find someone else now, as our current au pair will leave at the start of May '11. We live in a lovely house on the border of Chelsea and Fulham in Central London, with several good language colleges more or less on our doorstep. You would have your own light, bright bedroom with TV, DVD and WiFi and use of a shower room. Ideally, I really need someone who will stay for a minimum of 8 months (til Christmas), but if the situation works out, I would love to find someone who would stay for a year or more, even 2 years... this could be a longterm role for the right person.
some more questions:
Will the au pair be required to drive? No
Will you require the au pair to help with light housework? Yes
Do you mind if the au pair smokes? Yes
Do you smoke? No
Have you had an au pair before? Yes
The au pair is required to care for disabled children? No
Single parent family? Yes
please tell us about your family
I am a single mum, having split from my husband, but the situation is perfectlly friendly and he lives nearby and visits. But I live here in the family house with the 2 children and our puppy - and so there is plenty of space for an au pair... My son is in pre-school every day and my daughter is in proper school. As from September, they will both be in school all day every day, Monday-Friday. They are lively, energetic, but very loving children, who are lots of fun and really respond to au pairs who are playful and energetic and who like doing arts and crafts and playing creatively with them.
What do you expect from your au pair?
I need about 6 hours/day of help, Monday-Friday, plus up to 3 nights of babysitting in the evenings. I need help from 7.30-9 in the morning, getting the children ready for school, giving them breakfast, then tidying up the kitchen etc & then in the afternoon from about 2.30-7pm I need help sometimes collecting one of them from school, taking them to the park, helping to make their supper, helping with the puppy, sometimes doing the ironing etc and then helping to bath them and get them to bed... I have a cleaner who comes 2x per week to do the real cleaning, but I do need assistance with ironing and light housework - like keeping the kitchen tidy and tidying their bedrpoms. Also I need an au pair who loves dogs and will be happy to help with walking and feeding the puppy!
Wysłałam swoje zgłoszenie, dostałam zwrotne "zainteresowanie" z wiadomością automatyczną zawierającą numer telefonu i adresem e-mail... I tutaj jest problem! Jak odnosicie się do ofert gdy rodzina ma "dziwnego" e-maila?! W tym przypadku login przed małpą jest "mooreparkmummy". Nie wiem co mam o tym myśleć, dziewczyny wypowiedzcie się. Nie chcę się do niej odezwać jeśli z góry wiadomo jest, że to jakaś ściema! Poza tym co sądzicie o tej ofercie? Pomijajc tego dziwnego maila. Dodam, że rodziny szukam całkowicie na własną rękę, to miałby być mój pierwszy samodzielny wyjazd za granicę i trochę się obawiam, że koniec końców trafię "w niepowołane ręce". -
Re: Co o tym sądzicie?! (dziwny e-mail/obawy)
Klarasek > 25-01-2011, 18:06
nie każdy chce swoim au pair podawać biznesowego maila. Może załozyła sobie specjalnego maila na poszukiwania? Popros o komtakt do tych polskich au pair. -
Darkshines > 25-01-2011, 18:15
Tzn nie tyle podejrzane, co dziwne. Może popadam w jakieś paranoje ze względu na to, że to miałby być mój pierwszy wyjazdKurcze, czułabym się pewniej gdyby podała "oficjalny" adres.
Tak jak poradziła mi Pani z au-pair-world.net wyślę e-maila z zapytaniem skąd pomysł na taki login. Dziewczyny, wypowiedzcie się co sądzicie na temat tej oferty. -
JoanaKow > 26-01-2011, 15:51
Jeśli chodzi o moje zdanie to hmm kobieta po rozwodzie, żyjąca z 2 dwójką dzieci i szczeniakiem (którym ty będziesz się zajmowała w 100%) i byłym mężem za rogiem nie jestem najszczęśliwszym wyborem , myślę że będzie ci to ciężko opanować bo jak znam życie ( a pracowalam u samotnej matki) , będziesz musiała być opiekunką dla dzieci, psa i prawą ręką matki we wszystkim więc polecam przemyśleć to jeszcze raz głęboko! Pozdrawiam! -
Darkshines > 26-01-2011, 20:30
Kocham zwierzęta, szczeniaczek to akurat żaden problem. Zainteresowałam się nią ponieważ mieszka w dobrej lokalizacji i dzieci są w fajnym wieku. Wczoraj wysłałam e-maila, na razie czekam na odpowiedź. Mam nadzieję, że korespondencja trochę mi wszystko rozjaśni. -
JoanaKow > 26-01-2011, 23:58
Wiesz ja też kocham zwierzęta , mam psa w domu i tutaj u rodziny też jest i bardzo dobrze bo czułabym się dziwnie będąc np sama w domu kiedy oni wyjeżdżają tylko jeśli to jest szczeniak a wyobraź sobie syt. że jedno dziecko ci ucieka, drugie nie wiem zbliża się do krawędzi chodnika i jezdni a ty masz jeszcze szczeniaka pod nogami to ciężko to trochę ogarnąć aaa i jeszcze telefon ci dzwoni bo mama dzieci chce się dowiedzieć jak tam na spacerku. Ale jak wiadomo decyzja należy do ciebie , moje dzieci mają 8 i 9 lat i jest super bo jeśli czegoś nie wiem to mnie poprawiają , uczymy się razem więc jest ok naprawdę , jeśli zależy ci na języku to szukaj sobie rodzinki z starszymi dziećmi . ) Powodzenia! -
efffce > 27-01-2011, 1:52
Puppy w jezyku angielskim niezawsze oznacza szczeniaka. Czasami uzywa sie tego slowa zamiennie ze slowem "dog", dzieki czemu brzmi to bardziej pieszczotliwie... tak jak nasze "piesek". Dowiedz sie czy jest to faktycznie szczeniak czy duzy pies.... Jesli szczeniak to juz chyba za duzo istot do opiekiMalym pieskom dlugo zajmuje nauka, ze trzeba zalatwiac swoje potrzeby na dworze, a jeszcze dodatkowe sprzatanie po nim (przy i tak sporych obowiazkach) moze byc duzym utrudnieniem. A nie mozna wykluczyc, ze jak po nim nie posprzatasz hostka bedzie miala pretensje. Ja bym przemyslala :wink: