-
-
do osób, które pracowały w PL przed wyjazdem
anetaar > 23-01-2011, 23:26
mam nadzieje,ze nie zasmiecam forum tym tematem, ale zaczelam sie zastanawiac nad jedna sprawa, a czytam tu i czytam, ale na moje pytanie nie widzialam jeszcze odpowiedzi...
Pytanie moje jest takie: co mam zrobic, jesli teraz pracuje, mam zatrudnienie stale, umowe, oplacam ZUS, ubezpiecznie i takie inne sprawy ze wzgledu zatrudnienia, jak wiadomo co roku trzeba sie rozliczyc z PITEM, a skoro w przyszlym roku (mam nadzieje) bede w USA i przyjdzie mi rozliczenie za przeprocowany okres w tym roku, a planuje pracowac do sierpnia, to jak mam sie rozliczyc z tym swistkiem? mam nadzieje,ze ktos bedzie mi w stanie pomoc, bo tez przechodzil przez to.
pozdrawiam -
Re: do osób, które pracowały w PL przed wyjazdem
kallan0 > 23-01-2011, 23:44
To jest bardzo dobre pytanie. Jestem w podobnej sytuacji i kiedy przeczytałam Twojego posta zorientowałam się że nie będzie mnie w PL kiedy trzeba będzie się rozliczyć. I zaczełam się zastanawiać jak to załatwić? :lol: -
mooi > 24-01-2011, 0:18
Też się nad tym zastanawiałam, bo mam umowę do sierpnia, i wymyśliłam, że pita można rozliczyć przez internet, a wyczytałam gdzieś, że pracodawca też może ci przekazać swoje rozliczenie drogą elektroniczną, no w ostateczności zwykłą pocztą, także myślę, że jeśli się dogadasz z szefem, to nie powinno być problemów ;) Zawsze zostaje też taka opcja -> http://pit.wieszjak.pl/rozliczenia/8785 ... owego.html Ale to tylko moje luźne przemyślenia, chętnie przeczytam jak to wygląda w praktyce.:) -
Sake > 24-01-2011, 1:40
Możesz się rozliczyć przez internet lub wypisać komuś "bliskiemu" upoważnienie notarialne. -
au pair_ala > 24-01-2011, 10:46
a tak najpewniej to się skontaktuj z biurem rachunkowym i oni za Ciebie wszystko załatwią. -
zgredek > 24-01-2011, 16:28
Z rozliczeniem nie ma problemu o ile mieszkasz z kimś kto ci może w tym pomóc (np. rodzice) tj. odebrać list od pracodawcy i przekazać ci zawarte informacje, ewentualnie wysłać twoje rozliczenie pocztą lub zanieść do urzędu. Jeśli będziesz się rozliczać przez neta, to wystarczy, że będziesz miała wszelkie dane potrzebne do tego (ktoś może przesłać ci skan). Jeśli wolisz się rozliczać tradycyjnie, to po prostu złóż podpis na PITcie i poproś kogoś zaufanego (i tu pewnie najlepiej rodzica) o wypełnienie i potem wysłanie pocztą lub zaniesienie do urzędu razem z jego/jej PITem. -
anetaar > 24-01-2011, 22:17
Dzieki za odpowiedzi, bardzo mi to pomoglo i ta jedna rzecza przestane sie przejmowaci chyba zrobie tak jak radzi zgedek, za wczasu zdobede druk PITU i sie na nim podpisze i poprosze mame o wyslanie go za mnie jak juz bedzie rozliczony -
kallan0 > 25-01-2011, 23:32
Ja się dowiedziałam dzisiaj, że tak ogólnie obowiązek wypełnienia PITu ma pracodawca i tylko jak pracownik na wałasną prośbę chce to może wypełnić go osobiście. Więc teoretycznie poza podpisaniem gotowego papierka powinien wszystko zrobić pracodawca. Powiedzieli mi też, że jak się pracuje np. do października to już np. w listopadzie można się dogadać żeby pracodawca dał PIT do podpisania. Teraz tylko uśmiech nr. 5 w ksigowości i mam nadzieję że jakoś się uda z nimi dogadać. :lol: -
anetaar > 26-01-2011, 17:46
mi zawsze tez w pracy rozliczali moj PPIT, ale w tym roku to nie da rady, bo ja planuje pracowac do sierpnia, tak wiec niestety tez formularz z danymi mi pewnie wysla w styczniu, a juz moi rodzice bede musieli go za mnie rozliczyc, albo zaniesc do jakiegos biura rachunkowego...ehhh tyle formalnosci.