• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Dzielenie się obowiązkami

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Dzielenie się obowiązkami

Darkshines > 20-01-2011, 16:11

Zastanawiam się czy w końcu nie zostać au pair i powiedzcie mi dziewczyny jak to jest z porządkami u host family. Kiedy opiekujecie się dziećmi w wieku np. 12-13 lat, to czy dzieci muszą Wam pomagać? Chodzi mi o dzielenie się obowiązkami. Na zasadzie (przykład) ja zmywam naczynia, dziecko odkurza. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której ja muszę wszystko robić sama, a dzieciak siedzi przed tv. Jak jest w Waszych rodzinach goszczących? Czujecie się wykorzystywane pod tym względem?
  • Re: Dzielenie się obowiązkami

rosario > 20-01-2011, 16:54

z tego co wiem, to takie dzieci zazwyczaj mają obowiązek sprzątania swoich pokoi i na bieżąco po sobie, tzn. np jak wypiją sok, to nie powinni pieprznąć tego kubka gdzieś na stół itp, tylko wsadzić do zmywarki/zmyć go...

ale wiesz, niektóre rodziny są nastawione na to, że aupair to niania, sprzątaczka & kucharka w jednym ;/ dlatego warto zawczasu umówić się z ostami i sprecyzować dokładnie zakres obowiązków należących do aupair.

Darkshines > 20-01-2011, 17:31

Właśnie tego się obawiam- chciałabym czuć się jak członek rodziny, a nie tania siła robocza.

karolinka > 20-01-2011, 21:18

to czy dzieci sprzataja po sobie,czy maja jakies obowiazki zalezy od hostow.. choc niektore dziecki staraja sie wykorzystac to, ze ty pracujesz u nich i mysla ze masz robic wszystko za nie.. ale jak bedziesz szuakala rodziny to pytaj sie czy dzieci maja jakies dzienne obowiazki ktorych musza przestrzegac i zapytaj tez czy jesli tego nie zrobia to czy oni wyciagaja konsekwencje..

Aśśśś > 21-01-2011, 0:28

Zależy jak trafisz, np. u mnie nie ma czegoś takiego ze dzieci odkurzają, zmywają itp. "lekkie prace domowe" to własnie sprzątanie po śniadaniu, czasem odkurzanie, pilnowanie żeby u dzieci był porządek, taki zakres obowiązków mam np. ja. I w sumie, dzieci jedyne co robią, to biorą za sobą talerze i kładą na blacie koło zmywarki, bo jak mówię, do moich obowiązków należy np włożenie tych naczyń do zmywarki - troche to łomne, ale cóż poradzić taka umowa, albo sprzątają po sobie jak nabałaganią ( zabawki,zeszyty, itp) ale nie licz raczej na to ze bedą odkurzać.. Ale wszystko zależy od Hostów, od tego jakie mają zasady w domu i od tego jaki masz zakres obowiązków.

girlonblack > 21-01-2011, 3:06

u mnie w domu moja 12 latka ma obowiązki ,7 latek nie.ja robię tylko ich pranie. już sie nauczyly ze ja po nich sprzątac nei będę.jak cos jedzą ,wystarczy ze pokażę palcem na zmywarke a oni ; we know we know. wiec spoko.

mój host wprowadzil zasadę ,że jesli ktos cos zostawi w salonie co do salonu nei nalezy[mały zawsze wszytsko zostawia] to wrzuca do oczka wodnego.

7 latek raz zosatwił swój koc ,z ktorym sie nie rozstaje ,potem musiał go wyławiać-miał nauczkę i więcej go nie zostawil.u mnie juz wiedzą dzieciaki ,że ja po nich sprzątać nie będę.tak samo jak mały zostawi coś w samochodzie.dostał już opieprz,że to moje auto ja odpowiadam za czystość,a że on nabrudził ma to posprzątać.

rano wypakowywuję tylko zmywarke,bo oni nei mają kiedy.i kiedy już z nimi jadam obiad(a praktycznie nigdy ,bo jadają za późno jak dla mnie) i moja hostka gotuje,to nie pozwalam jej sprzątać..i wtedy na wspólkę z małą sprzątamy.

u mnie jest lajt i u moich kolezanek też,zadna nie musi nie sprzatac

Aśśśś > 21-01-2011, 12:14

Żeby u mnie sie tak trzymali zasad, jak u Ciebie był by lajt ;] moi Hosci są za dobrzy dla swoich "diabłów" TAk samo mi się wydaje ze inaczej jest odbierana Au pair w USA a inaczej w UK, moim zdaniem jadąc do UK jest sie z góry skazanym na "lekkie prace domowe" .

young_lady_88 > 21-01-2011, 19:46

moje dzieci raczej nic nie robia. co moim zdaniem jest w porzadku, bo jak wychodza do szkoly pare minut po osmej a wracaja miedzy 16:30 a 18:00 to maja dlugi dzien i kiedy niby mieliby odkurzac, sprzatac swoje pokoje czy zmywac naczynia?

chociaz moja hostka zacheca swoje dzieci zeby czasem pomagaly, np. jak pomagam jej w kuchni przed obiadem to mowi dzieciom zeby nakryly do stolu, jak zjedza to zeby odniosly swoje talerze do zmywarki, i poza tym chyba nic. nie sprzataja swoich pokojow ale nie mam im tego za zle, bo rano spiesza sie do szkoly, wracaja wieczorem a to jest jednak moj obowiazek i m.in. za to mi placa. to sa te lekkie prace domowe do ktorych potrzebuja au pair.

pewnie, ze chcialabym, zeby dzieci pomagaly bardziej, zwlaszcza ze sa w wieku szkolnym, ale to kwestia wychowania i jak ich rodzicom wystarcza, jesli odstawia naczynia do zmywarki to ich sprawa. ja zgodzilam sie na lekkie prace domowe wiec cos musze w tym domu robic.

ostatnio w niedziele po kolacji wszyscy razem sprzatnelismy ze stolu, pozniej host zmywal te naczynia ktore sie nie mieszcza w zmywarce, a jego dzieci je wycieraly i odkladaly na miejsce. w normalnej rodzinie nie bedziesz musiala wszystkiego robic sama.
  • Starszy wątek Nowszy wątek