-
-
Dowód osobisty
anitaaa > 15-01-2011, 0:12
Mam takie pytanie. Czy przy wyjeździe do USA biorą pod uwagę też ważność dowodu osobistego tak jak paszportu czy to się nie liczy. Bo mam dowód ważny do października 2012 , ponieważ była to moją tymczasówka dopóki nie skończyłam 18stki i zastanawiam się czy nie będę musiała jeszcze przed wyjazdem wyrobić nowego bo wyjazd planuję na koniec wakacji czyli sierpień lub wrzesień ewentualnie lipiec więc niby ważność skończy się po moim powrocie do Polski, ale nie wiem czy nie przedłużę o rok wyjazdu lub nie wyjadę później. Proszę o pomoc i z góry dziękuję. -
Re: Dowód osobisty
szuszuvp > 15-01-2011, 1:35
mam ten sam problem. chciałam już wyrobić nowy ale pani w urzędzie kazała mi czekać aż wygaśnie waśność tego co mam teraz (też tymczasowy) a jak zapytałam co będzie jak wygaśnie mi kiedy będę za granicą np. w Stanach to powiedziała, że wtedy ważny jest paszport...ale wolałabym zrobić teraz nowy -
Noemi.best > 15-01-2011, 7:58
idz do urzedu i zglos ze zgubilas - bez problemu zrobia Ci nowy. -
anitaaa > 15-01-2011, 18:09
Dzięki dziewczyny za odpowiedź. We wtorek idę do urzędu po wniosek o paszport więc zapytam się jeszcze co i jak z tym dowodem. -
sikorkaxx > 26-10-2011, 23:41
dziewczyny, istnieje mozliwosc zrobienie sobie amerykanskiego dowodu za grosze. Proponuje rowniez wyrobic sobie prawo jazdy, ale samo ID rowniez mozna zrobic
to tak - idzie sie do najbliszego DMV zabierajac wszystkie dokumenty potwierdzajace legalnosc pobytu lacznie z Social security number. z wlasnego doswiadczenia wiem ze nie wszedzie akeptuja polski dowod..ewentualnie paszport ale kto madry ci wezmie paszport jak np idzie do klubu ;/ zgubisz i co.
aa dowod wysylaja ci poczta w przeciagu 2 tyg ( aha, jak ktos nie ma 21 lat to raczej go nie wydaja...ja przez to na niego czekalam 2 miesiace przed moimi 21pierwszymi urodzinami tu w USA ) -
adziszkowa > 28-10-2011, 11:48
A jest mozliwosc poslugiwania sie np. prawem jazdy przy wchodzeniu do klubu czy tylko ID ? -
sikorkaxx > 28-10-2011, 16:04
chodzi ci o polskie dokumenty? -
anetaar > 01-11-2011, 6:01
Ja zawsze uzywalam polskiego dowodu osobistego (dopoki go nie zgubilam ) i zawsze go akceptowali, wiec problemu z tym nie ma -
piotrek0999 > 02-11-2011, 20:10
WLASNIE IDZ POWIEDZ ZE CIE OKRADLI W AUTOBUSIE I NIE MASZ DOKUMENTU TOZSAMOSCI I BEZ PROBLEMU ZA TYDZIEN LUB 2 BEDZIE GOTOWY -
Sake > 03-11-2011, 16:34
[quote name="piotrek0999"]WLASNIE IDZ POWIEDZ ZE CIE OKRADLI W AUTOBUSIE I NIE MASZ DOKUMENTU TOZSAMOSCI I BEZ PROBLEMU ZA TYDZIEN LUB 2 BEDZIE GOTOWY[/quote]
Nie krzycz.
[quote name="anetaar"]Ja zawsze uzywalam polskiego dowodu osobistego (dopoki go nie zgubilam ) i zawsze go akceptowali, wiec problemu z tym nie ma[/quote]
Przez 9 miesięcy używałam polskiego dowodu. Nigdy nie było problemu... do czasu. W Halloween panom bramkarzom się odwidziało i chcieli paszportu. Taki foch, zza grobu...
[quote name="anitaaa"]Mam takie pytanie. Czy przy wyjeździe do USA biorą pod uwagę też ważność dowodu osobistego tak jak paszportu czy to się nie liczy. Bo mam dowód ważny do października 2012 , ponieważ była to moją tymczasówka dopóki nie skończyłam 18stki i zastanawiam się czy nie będę musiała jeszcze przed wyjazdem wyrobić nowego bo wyjazd planuję na koniec wakacji czyli sierpień lub wrzesień ewentualnie lipiec więc niby ważność skończy się po moim powrocie do Polski, ale nie wiem czy nie przedłużę o rok wyjazdu lub nie wyjadę później. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.[/quote]
Za granicą bardziej liczy się twój paszport. Nie przejmuj się jak dowód straci ważność. Używaj paszportu. ID wyrobisz nowe po powrocie...