• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Jak wygląda sprawa z zapisaniem sie na kurs w UK?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Jak wygląda sprawa z zapisaniem sie na kurs w UK?

sgalazka1985 > 06-01-2011, 0:45

interesuje mnie wszystko nt. czyli: czy to Hosci opłacają kursy, czy trzeba samemu dokładać do opłat(brać kase z domu?) kto wybiera szkołę, czy zajmują się tym agencje, Hości czy samemu się to załatwia a oni tylko np podwożą Cię na miejsce. po czym wogóle poznać, że dana szkoła językowa jest lepsza od innych? jest jakiś wybór wogóle?

jak to się działo w waszym przypadku? krok po kroku?

Dziękuję z góry za pomoc!
  • Re: Jak wygląda sprawa z zapisaniem sie na kurs w UK?

marsianka > 06-01-2011, 21:23

fajnie by było jakby, ktoś napisał :-)

WhiteDove > 06-01-2011, 21:38

A więc tak

Jeśli jedziesz przez agencje to będziesz to miała w umowie, natomiast jeśli jedziesz na własną rękę (co gorąco polecam) to po prostu zależy jak się z rodziną dogadasz. Kursy są różne ale najlepsze te po których masz jakiś certyfikat np IELTS wtedy drzwi otwarte nawet na studia w UK, z tym, że żeby zdać IELTS musisz mieć w miare dobry angielski jak już przyjedziesz... A co do tego czy Cie hosci zawożą, pomogą itp top też różnie bywa... Ja mam college dosłownie parę kroków od domu, wiec poszli ze mną tylko sie zapisać, na interview poszłam już sama Po prostu musisz o to wszystko pytać jeszcze zanim się zdecydujesz na rodzinę, bo każda z nich będzie inna. Pozdrawiam i dobrych wyborów życzę

au pair_ala > 06-01-2011, 22:14

u mnie wygladała to całkiem podobnie tylko tyle że jechałam przez biuro z Polski. Na miejscu agencja przysłała mi liste szkół w pobliżu, ja poszperałam z hostką w necie i znalazłam darmową szkołe dla au pair.. więc mi pasowało. Szkołe mam niedaleko od domu więc też wielki plus. Faktem jest, że nie placę za kurs ale na początku kiedy przyleciałam porozmawiałam z hostką o opłatach za szkołę i zgodziła się, że będzie mi opłacać połowę ale na szczęcie nie muszę nic płacić. Wszystko zależy jak dogadasz się z hostką na początku. Co do wyboru szkoły tak jak koleżanka wspominała dobrym rozwiązaniem jest uzyskanie certyfikatu IELTS ale i inne są w miarę przydatne w przyszłości.

sgalazka1985 > 07-01-2011, 11:46

Więc Ty znalazłaś darmową szkołe dla Au Pair'ek. A po takiej darmowej też ma się certyfikat? bo ja chciałabym mój angielski poprawić, żeby potem znaleść dobrą pracę. jak już dostanę taką listę od agencji to czym się sugerować przy wyborze?

au pair_ala > 07-01-2011, 20:13

Tak, w UK są dostępne szkoły językowe za darmo dla osób nie przekraczających zarobku ileś tam tysięcy funtów rocznie (nie pamiętam dokładnie). Kursy orgaznizowane są przez często, ale niestety liczba miejsc jest ograniczona. Co do certyfikatu to po tym kurise otrzymujesz certyfikat FCE.

Yoanna > 09-01-2011, 21:41

to nie jest tak ze po kursie otrzymujesz FCE - jesli podejdziesz do egzaminu (platny) i go zdasz to wtedy dostaniesz certyfikat. ale jesli nie chcesz przystepowac do egzaminu to nie musisz. mozesz tez do niego przystapic sama, bez chodzenia na kurs. to tak dla jasnosci :wink:

ala, nie wiem jak ty znalazlas kurs bezplatny bo mi w koledzu nawet zadnej znizki nie chcieli dac bo operkom sie nie nalezy. znizke sie ma jesli dostaje sie od panstwa jakies benefity a to operek nie dotyczy. wiec nie nastawiajcie sie na bezplatne szkoly bo takie cos to naprawde wyjatek

Flower.Power.Diva > 09-01-2011, 23:05

Dokladnie! Wszystko tak jak mowi Yoanna! Kurs angielskiego, a egzamin ELTS to dwie rozne sprawy. Za ELTS placisz 90funtow i w zaleznosci jaka uczelnia, musisz zdobyc okreslona liczbe punktow. Ale mozesz sie do niego przygotowac sama. Kurs angielskiego NIGDY nie daje certyfikatu uprawniajacego do rozpoczecia studiow. Jezeli juz myslisz o studiach w UK to radze powaznie sie zastanowic. Tylko w Szkocji SAS oplaca takie studia, w Anglii i Walii, jak wszyscy wiemy, poszlo czesne w gore. (9tys. za rok? Dobrze pamietam? Jak zle, to niech ktos poprawi ) Ale i w Szkocji od 2012 SAS ucina budzet :/ Co do kursow, sa na pewno darmowe te dzienne (9-15 zazwyczaj, ale w tych godzinach au pair pracuje najczesciej, stad problemy :/) A wiem, bo kolzenka miala, ale na to bardzo jest ciazko sie odstac.Kazde inne sa platne, NIE MA JUZ ZNIZEK CZY CALKOWITEGO OPLACANIA DLA AU PAIR, wiec radze ustalic z rodzina te kwestie , nie wazne czy napisali w aplikacji (jezli jedziesz przez agencje), ze beda oplacac. Radze z doswiadczenia, zapytaj zanim jeszcze zdecydujesz sie na nich czy na pewno oplaca Ci ten kurs

au pair_ala > 09-01-2011, 23:25

nie mogłam znaleźć informacji na temat moiej szkoły ale podaje przyklad:

Jeśli chodzi o certyfikat to mi sie coś pomyliło dostajesz dyplom ESOL

W tej szkole zajęcia odbywają sie dwa razy w tyg. od godziny 18.00-20.30.

We provide FREE* courses and support across Coventry.

--------------------------------------------------------------------------------

*Some ESOL learners will pay for classes. ( i tutaj jest granica zarobku, a wiadomo au pair nie zarabia dużo)

We can help with:

speaking with confidence

basic grammar

filling in forms and writing letters

taking and making notes

reading

spelling and punctuation

presenting your coursework

supporting your children

multiplication

working out your money

understanding your bills

We offer support for adult learners with dyslexia.

You can take National Tests in English and Maths.

You can work towards a Skills for Life qualification in English, Maths or ESOL.

Także drogie koleżanki można znaleźć coś darmowego :mrgreen:

sgalazka1985 > 09-01-2011, 23:29

Wiadomo, że nie każdej się trafi taka okazja. a co do ustaleń z rodziną co do opłat za kurs: jak powiedzą, że opłacą to będzie to gdzieś na piśmie ujęte np. w umowie? żeby później na miejscu nie powiedzieli czegoś innego.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna