-
-
Austria :)
monti89 > 22-12-2010, 17:18
Hello
Czy jest na forum jakaś Operka która aktualnie jest w Austrii?? ;> -
Re: Austria :)
nicola_1992 > 26-12-2010, 2:11
ja bede w austrii na 8 0 pro, ale zastanawiam sie tez nad niemcami.
A ty jestes czy bdsz?
:* -
martyna1992 > 02-01-2011, 4:02
Hej
Czy uważacie, że dobrym pomysłem jest wyjazd zaraz po maturze? Moim marzeniem są studia w Austrii (Wiedeń). Jako au pair chciałabym pracować 12 miesięcy. Głównym celem byłaby dla mnie nauka języka. Później chciałąbym tam studiować. Może jakieś rady? -
monti89 > 02-01-2011, 19:47
Ja wyjeżdżam 12 stycznia, będę w miejscowości niedaleko Klagenfurtu.
Martyna, mam podobny plan, też chcę tam na dłużej się zahaczyć. Z tym, że niemieckiego uczyłam się 9 lat, i u rodzinki mam zamiar być przez pół roku, mam nadzieję, że tyle mi wystarczy żeby już dobrze szprechać
Moim marzeniem było zamieszkać w Wiedniu, ale Klagenfurtem też nie pogardzę, heheTeż zastanawiam się nad studiami w Austrii.
Załatwiasz już coś w kierunku wyjazdu??
Nicola, jak rozmawiałam przez tel. z panią z agencji, to powiedziała, że lepiej dla mnie, że wybrałam Austrię, a nie Niemcy, bo w Austrii lepiej. Nie wiem co miała na myśli. Ja tak czy inaczej do Niemiec bym nie pojechała, bo zawsze chciałam być w Austrii.
Pozdr. -
martyna1992 > 03-01-2011, 2:16
Witam ponownieJa z niemieckim mam od zawsze więc myślę, że bym sobie poradziła. Po prostu chciałabym osiągnąć poziom zaawansowany Na początku chciałam rozpocząć studia zaraz po maturze, ale mam kontakt z dziewczyną która już pracowała jako au pair. Nie znając perfekcyjnie języka raczej nie poradziłabym sobie na studiach. Dlatego najpierw chciałabym się dobrze nauczyć mówić. Mi zależy na Wiedniu, bo znam miasto już w miarę dobrze (jako dziecko byłam tam dłuższy okres czasu, teraz bywam tam w miarę regularnie) i mam tam bliską rodzinę. Właśnie mam zamiar coś zacząć załatwiać, żeby mieć pewność że to na 100% wypali W związku z tym mam do Was kilka pytań, bo nie jestem pewna
Czy to prawda, że jako potwierdzenie znajomości języka wystarczy świadectwo szkolne lub maturalne?
Czy wymagane jest doświadczenie w opiece nad dziećmi? Moim zdaniem raczej trudno jest wymagać od młodej osoby doświadczenia :/
Co powinnam już zacząć załatwiać? Czy macie jakąś agencję godną polecenia? -
zlosnica > 03-01-2011, 3:39
doswiadczenie jest wymagane, ale znajomosc jezyka nie, zadnych dokumentow. w koncu jedziesz tam nauczyc sie jezyka. -
monti89 > 03-01-2011, 14:55
Martyna, jesteśmy w podobnej sytuacji z tego co czytam.)
Co do doświadczenia, to rzeczywiście przydałoby się. Ja dzieciakami opiekuję się od małego xD jeśli można tak napisać, miałam 10 lat, jak pierwszy raz zajmowałam się dzidziusiem, później też parę dzieciaczków się przewinęło.)
Jeśli chodzi o agencję, to poczytaj, na forum jest dużo wątków w których operki piszą o agencjach. Ja wyjeżdzam z prowork, wszystko jak narazie jest ok. Chociaż w moim przypadku chyba wszystko długo trwało, bo od października ;|
Jeśli chodzi o potwierdzenie znajomości języka, to rzeczywiście wystarczy świadectwo. -
martyna1992 > 03-01-2011, 19:14
Monti a na jak długo jedziesz i do jakiego miasta? (jeśli można wiedzieć?)
Oj to z tym doświadczeniem może być problem. Tzn. to nie jest tak, że ja nigdy nie pilnowałam dzieci. Po prostu to były dzieci z rodziny lub znajomych rodziny i to tak chwilowo, więc żadnych referencji udokumentowanych nie mamJeśli pokazaliby mi co i jak to myślę, że szybko bym załapała
Ja jeszcze nie chcę wyjeżdżać, myślałam zacząć raczej wrzesień, ewentualnie październik ale moja mama zasugerowała żeby może już teraz się tym zainteresować. W końcu im wcześniej, tym większe są możliwości wyboru. ChybaSłyszałam też, że wypadałoby mieć prawo jazdy.
Ewentualnie gdyby to nie wypaliło, to moja ciocia zaoferowała się, że może poszukać czegoś na miejscu, w Wiedniu. Tylko wydaje mi się, że lepiej pracować jako au pair. Przede wszystkim ze względu na to, że mieszkanie ma się zapewnione i dopłata do kursu. A tak to jeszcze trzeba się martwić o zakwaterowanie itp. -
monti89 > 03-01-2011, 23:47
Masz rację, że na początku lepiej jako Au Pair, przynajmniej tak mi się wydaje.
Ja będę w miejscowości przy Klagenfurcie jak już pisałam, nazywa się Maria Wörth. Ponoć 10 min. drogi autobusem do Klagenfurtu. Do Wiednia będę miała kawałek...
Do rodzinki jadę wstępnie na pół roku, i myślę, że jeśli mi się uda znaleźć po tym czasie pracę, to zostanę w Austrii na dłużej.Jeśli nie, to pewnie wrócę.
Pozdrawiam.) -
martyna1992 > 04-01-2011, 0:18
Hmmm ja tak myślę, że chciałabym na 10-12 miesięcy. ZobaczymySłyszałam, że studentom i młodym nie jest tak trudno znaleźć pracę. Życzę powodzenia
Myślę, że im wcześniej się zgłoszę, tym większe mam szanse na trafienie na rodzinkę z WiedniaBo raczej nie chciałabym się znaleźć w obcym mieście bez nikogo znajomego. Poza tym w Wiedniu mogłabym się zacząć rozglądać za studiami. Kurczę tylko muszę się jeszcze zająć tymi referencjami, bo tak to resztę kryteriów raczej spełniam