• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Do tych ktore wyjezdzaja do Londynu

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Administracja

• Kosz

• Do tych ktore wyjezdzaja do Londynu

Karla > 10-01-2004, 21:24

BYLAM AU PAIR W LONDYNIE.

TERAZ PRACUJE TU JAKO NIANIA LIVE-OUT (DOCHODZACA).

WYSYLAM KILKA BEZCZENNYCH RAD,DLA TYCH KTORZY WYBIERAJA SIE DO LONDYNU.

Kiedy przyjeżdżasz do Anglii znajdujesz się nagle w nieco innym ?wiecie i wszystko, co było normalne i naturalne w Polsce, tutaj takie nie jest.

Zaraz po przybyciu do Londynu musisz zakupić kilka niezbednych produktów jak:

Adaptor czyli przej?ciówkę dopasowuj?c? polskie wtyczki do angielskich gniazdek. Ceny adaptorów zaczynaj? się od 1 funta, ale lepiej nabyć trochę droższy (2.50 - 3.50), jest mniejsza szansa, że się zepsuje.

Zdarza się bowiem, że te za funta działaj? bardzo wybiórczo - np. można przez nie podł?czyć suszarkę, a depilatora nie. Dostępne m.in. w każdym sklepie elektrycznym, lub w One pound shopach.

"London A-Z" czyli plan miasta w postaci ksi?żki rozmiaru A5 za ok. 5 funtów. Mniejsze s? niewiele tańsze, a obejmuj? tylko centrum. Można je dostać w prawie każdym sklepie, który sprzedaje gazety i upominki.

Pakiet startowy do komórki (zakładaj?c, że przywiozło się z Polski aparat ze zdjętym sim-lockiem) za ok. 15 funtów. Bez komórki albo telefonu domowego życie w Anglii zwyczajnie nie jest możliwe.

Je?li bardzo tęsknisz za mam?/siostr?/dziewczyn?... żeby do nich zadzwonić należy nabyć kartę do telefonu. W centrum kosztuje to 5 funtów, już w 2-3 strefie za te same karty płacimy 3.50. Pozwalaj? na conajmiej 2 godziny rozmowy z Polsk?.

Zarobki au pair sa naprawde niewielkie, a ceny w Londynie ogromne.

Żeby nieco przyblizyć Wam angielskie realia, w tabelce obok podaje listę cen podstawowych artykułów żywno?ciowych i higienicznych, biletów i mieszkań.

Przykładowe ceny produktów:

Wiekszo?ć produktów pochodzi z serii TESCO VALUE - najtańszej, doskonale znanej także w Polsce. Oczywi?cie podobne rzeczy możecie kupić rownież kilkakrotnie drożej.

Mieszkanie:

ok. 50 Ł tygodniowo za miejsce w pokoju 2-osobowym w 2-3 strefie

ok. 60-90 Ł tygodniowo za jedynkę

Bilety (ceny aktualne od stycznia 2004):

1 przejazd metrem osoby dorosłej w 1 strefie 2Ł

1 przejazd metrem osoby dorosłej w jednej z pozostałych stref 1.10Ł

1 przejazd autobusem osoby dorosłej 1Ł

bilet całodzienny na metro dla osoby dorosłej 1&2 strefa w godzinach szczytu 5.30Ł

bilet całodzienny na metro dla osoby dorosłej 1&2 strefa poza godzinami szczytu 4.30Ł

bilet 7-dniowy na metro dla osoby dorosłej 1 strefa 17Ł; dla studentów 11.90Ł

bilet 7-dniowy na metro dla osoby dorosłej 1&2 strefa 20.20Ł; dla studentów 14.10Ł

bilet 7-dniowy na metro dla osoby dorosłej jedna z pozostałych stref 9.80Ł; dla studentów 6.80Ł

Bus Pass 7-dniowy ważny w całym Londynie dla osoby dorosłej 9.50Ł; dla studentów 6.60Ł

(dokładne ceny wszystkich biletów można znaleźć na stronie www.tfl.gov.uk)

Jedzenie:

1 l soku jabłkowego 42p

2 l Coca-Coli 1.14Ł

Artykuły higieniczne i kosmetyki:

1 l szamponu 34p

3x125 g mydła 22p

125 ml pasty do zębów 47p

Tabletki przeciw przeziębieniu Lemsip Max 16 szt. 2.28Ł :-)))

PRZYDATNE TELEFONY I ADRESY:

Ambasada Rzeczpospolitej Polskiej w Londynie

47 Portland Street London W1N 3AG

' 0207-580-4324 fax. 0207-323-418

POLSKIE BARY I RESTAURACJE

Ognisko Polskie

55 Princes Gate London SW7 9PN

'0207-589-4635

Wodka Restaurant

12 St. Alban's Grove London W8

'. 0207-937-6513

Adam i Agusia

Polish Delicatessen Sandwich Bar&Restaurant

258 King Street Hammersmith London W6 0SP

'. 0208-741-8268

Na Zdrowie

11 Little Turnstile Street Holborn London WC1V 7DX

'.0207-831-9679

Lowiczanka

POSK 238-246 King Street London W6 0RF

' 0208-741-3225

POLSKIE SKLEPY

Polska ksiegarnia przy POSK

238-246 High Street Hammersmith W6 0RF

' 0208-748-5522

Ksiegarnia Orbis

66 Kenway Road SW5 0RD

' 0207-370-2210

Alka Delicatessen

4 Market Place London W3 6QS

' 0208-896-0075

Delikatesy Prima

19 North End Road London W14 9NX

' 0207-385-2070

Eagle Delicatessen

24 The Avenue West Ealing W13 8 PH

' 0208-566-8669

Polskie i Kontynentalne Delikatesy Parada

8 Central Buildings Ealing Broadway London W5 2NT

' 0208-567-9066

POWODZENIA

KARLA
  • Re: Do tych ktore wyjezdzaja do Londynu

skigirl > 11-01-2004, 6:35

super, ze myslicie o innych, bardzo podoba mi sie to forum ! sama zastanawiam sie nad wyjazdem na wakacje do Anglii (wczesniej myslalam o Norwegii ale sa tylko pobyty roczne-a to za dlugo) takze takie wskazowki na pewno sie przydadza DZIEKI

aaania.... > 13-01-2004, 5:57

wszystko spoko. ale moglabys mapisac cos wiecwej o tej swojej pracy i czy da sie za nia wyzyc? z gory dzieki. a moze wiesz cos o jakis tanich osrodkachnoclegowych np na jedna - dwie noce? pozdrawiam

Gość > 15-01-2004, 20:30

dzieeeeeki wielkie za to!!!!!! super i na pewno przydatne bardzo. ale mam takie jedno pytanie- czy jest mozliwosc wykupienia sobie tygodniowego biletu na metro na wszystkie strefy i bez podzialu na godziny szcztu i nie godziny szczytu?

Klaudia_1990 > 18-06-2009, 14:23

O, fajnie, że trafiłam na ten wątek Chociaż stary, na pewno się przyda

Yoanna > 18-06-2009, 14:54

jak chcesz o cos pytac to pytaj, mi dzis wlasnie strzelily 3 lata w londku :lol:

shante > 18-06-2009, 14:56

Ja np zastanawiam się, ile będzie mnie kosztował bilet na metro, skoro będę mieszkać w Edgware (5 strefa) i będę chciała trafić do centrum mogłabyś poradzić, jakie bilety najbardziej się opłaca kupować etc? (wiem, że zazwyczaj będę jeździła ze stacji Edgware do Charing Cross)

PS. 3 lata, o jaaa i jak ogólne wrażenia? nie chce się wracać?

dominikan@ > 18-06-2009, 16:08

One day travel card. 3 lata temu płaciłam za nią 7.50 Ł. Można na niej jezdzić cały dzień z 1 do ostatniej strefy metrem + autobusami.

http://www.tfl.gov.uk/tickets/faresandt ... /2911.aspx

Yoanna > 18-06-2009, 16:09

mozesz kupic travelcard na strefy 1-5 za 12.60f (anytime) ale oczywiscie odradzam bo to kupa kasy... na strefy 1-6 jest travelka za 14.80 (anytime) i 7.50 (off-peak). a, dodam ze to sa bilety dzienne. off-peak jest od 9.30 do 16 i potem od 19 aaa i weekendy sa tez off-peak. no i to sie tyczylo papierowych biletow.

pewnie bedziesz miec oyster card bo inaczej tu sie nie da zyc, wtedy jest takie cos jak daily price capping i za strefy 1-5 bedzie to 7f off-peak.

majac oyster mozesz tez uzywac pay as you go, wtedy za podroz z edgware do charing cross zaplacisz 3.70 w jedna strone w szczycie i 2.20 off-peak. no i pewnie jakos autobusami mozna dojechac (chociaz ja np z mojej 4 strefy mam taki dojazd busami do centrum ze na sama mysl mi sie slabo robi i jestem szczesliwa ze mam central line bo inaczej stad sie wydostac to :lol: :lol: ) busy na oyster 0.90 za kazdy, niewazne ile jedziesz. no, to tak w skrocie :lol: :lol:

a wrazenia dobre. lubie to miasto, czasami moze i chcialabym pojechac gdzie indziej ale jednak wiem ze jeszcze troche tu posiedze a potem zobaczymy. a jak mam dosc to lece do polski, tak jak zrobie za pol miesiaca hahah :lol:

Yoanna > 18-06-2009, 16:12

[quote name="dominikan@"]One day travel card. 3 lata temu płaciłam za nią 7.50 Ł. Można na niej jezdzić cały dzień z 1 do ostatniej strefy metrem + autobusami.

http://www.tfl.gov.uk/tickets/faresandt ... /2911.aspx[/quote]

no nie bardzo z 1 do ostatniej, raczej tylko na 1-5.

kiedys bylo 6 stref plus a,b,c,d teraz jest 9.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna