-
-
2 pytania przyszłej au pair
mkow01 > 17-11-2010, 16:58
Zdecydowałam się na wyjazd z Proworkiem do Belgii lub Szwajcarii. Na razie kompletuje dokumenty, ale już mam dużo pytań i wątpliwości co do niektórych spraw. Jeśli w trakcie wyjazdu będę chciała zrezygnować, to co wtedy? Płacę jakąś karę czy po prostu wracam na własny koszt do Polski? I druga rzecz- znajomość języka. Mój angielski jest lepszy niż podstawowy, ale chyba słabszy, niż komunikatywny. Czy rodzina może mieć o to pretensje? -
Re: 2 pytania przyszłej au pair
tosia_ > 17-11-2010, 17:26
Jeśli dobrze pamiętam, to nie płacisz żadnej kary, ale agencja nie zwraca Ci pieniędzy, no i wracasz do kraju na własną rękę.
Co do języka, rodziny raczej poszukują dziewczyn z angielskim na poziomie komunikatywnym, ale nie martw się na zapas, wszystko wyjdzie w praniu. -
zlosnica > 18-11-2010, 0:36
1. nie ma kary, jeśli chcesz zrezygnowac z konkretnej rodziny, to masz remach, czyli przez dwa tygodnie szukaja Ci nowej rodzinki, jesli w ogole chcesz zrezygnowac z programu, to przepada Ci kasa i wracasz do polski za swoje.
2. program aupair w zamierzeniu ma sluzyc Tobie, wyjezdzasz,zeby nauczyc sie jezyka. sporo rodzin wymaga jednak, abys znala jezyk na poziomie komunikatywnym (co niejako mija sie z celem). ale nie martw sie, sa tez takie, ktorym wystarcza podstawy. duzo jest dziewczyn, ktore wyjezdzaja z podstawowym jezykiem, najpierw jada na migi, ale szybko sie ucza; ) poki masz czas, to czytaj ksiazki po angielsku, rozmawiaj z ludzmi po ang (na czatach albo skype), tlumacz piosenki... to najlepszy sposob nauki jezyka -
Katka > 18-11-2010, 22:12
takie wyjazdy sa wlasnie po to by nauczyc sie szybko mowic po ang ;] ani sie obejrzysz a bedziesz juz smigala b. komunikatywnym ang ;]
znajdz sobie rodzine na wlasna reke.. wtedy zadna kasa Ci nie przepadnie ;] -
mkow01 > 19-11-2010, 13:33
Dzięki za odpowiedzi. Czyli nie wygląda to tak strasznie . Jadę pierwszy raz, dlatego decyduję się na biuro, na własną rękę się boje, ale w przyszłości kto wie.. -
butterfly23 > 19-11-2010, 13:55
mkow01,
a kiedy jedziesz i na ile? -
mkow01 > 19-11-2010, 14:22
Jeszcze nie wiem dokładnie, podałam datę 5.01 i długość pobytu 6- 9 miesięcy. Wolałabym 6 miesięcy na poczatek. -
butterfly23 > 19-11-2010, 14:39
Też jadę w styczniu, ale w drugiej połowie i też na pół roku. I też z proworku. -
mkow01 > 19-11-2010, 15:14
butterfly a dokąd jedziesz? Ja na poczętku chciałam do USA, ale przemyślałam to i na początek wolę gdzieś bliżej i na krócej. Chciałam na pół roku, ale konsultantka proworku mówiła, że najlepiej podać okres 12 miesiecy, bo większość rodzin chce au pair na rok. Ostatecznie chcę na 6-9 mies.
A co do mojego wcześniejszego pytania- jeśli w trakcie programu rezygnuję i chcę wrócić do Polski to muszę poczekać, aż rodzina znajdzie nową au pair? -
butterfly23 > 19-11-2010, 15:36
Anglia. Byłam na 2 miesiące jako summer au pair, teraz na troszeczkę dłużej. Chciałam w ogóle na 3 lub 4 mies. pojechać ale z proworku powiedzieli, że może być z tym kłopot, więc wzięłam na 6 miesięcy.
Co do samej zmiany rodziny, nie mam pojęcia jak to wygląda. Pytałam się dzisiaj ale z proworku powiedzieli ze to zmiana jest zagwarantowana jesli sie jedzie na pol roku.