-
-
Poszukać nowej rodzinki czy zostać przy poprzedniej?
butterfly23 > 16-11-2010, 22:44
Moj temat o wyjezdzie za granice jako au pair na poczatek gdzies krazy po forum. Pisze bo zastanawiam sie teraz czy poszukac nowej rodzinki przez agencje czy pojechac do poprzedniej ktora mialam tylko przez 2 miesiace na wakacje. Ta poprzednia rodzinka oczywiscie po otrzymaniu mojego maila zaproponowala czy nie chcialabym do nich przyjechac ale nie wiem czy naprawde to ma na mysli czy mowi to z grzecznosci. Nie wiem sama co mialabym u nich robic skoro dzieciaki przychodze ze szkoly po 17.00. Poza tym mieszkaja na wsi- co oczywiscie nie jest jakos super na reke bo po tych 2, 3 miesiacach chcialabym sie rozejrzec ze stala praca i pokojem do wynajecia, co oczywscie na wsi graniczy z cudem- wiec tutaj lepiej byloby w jakims miescie. Ale z drugiej strony nowa rodzina- nie wiadomo kim oni sie okaza :/ albo czy ta poprzednia nie zmieniła się i zacznie "wyzyskiwać" za kilka funtów. Nie wiem co zrobić. -
Re: Poszukać nowej rodzinki czy zostać przy poprzedniej?
tosia_ > 17-11-2010, 0:43
Nie potrafię zrozumieć, po co dziewczyny chcące pracować w UK decydują się na agencję... :roll:
Podobno dwa razy nie wchodzi się do tej samej rzeki, więc spróbuj znaleźć inną rodzinkę. -
WhiteDove > 17-11-2010, 0:50
Tez jestem za nowa rodzinka,bo kazdy wyjazd niesie ze soba ryzyko...Poza tym skoro chcesz byc tam tylko dwa, trzy miesiace to nawet jaknie bedzie Ci do konca super z nimi to przepekasz, moze cos szybciej znajdziesz? Druga sprawa, wieksze miasto- wieksze perspektywy -
butterfly23 > 17-11-2010, 0:56
Tosia,
a) bo to jest bezpieczniejsze
b) w razie czegos zawsze sie mozesz zwrocic do agencji
c) bo jesli zaginiesz to do kogo rodzina sie zwroci?
Ja nie jestem osobą, która na własną rękę pojechałaby i tyle :? -
tosia_ > 17-11-2010, 2:49
a) OK, może i jest to bezpieczniejsze, chociaż i tak nigdy nie wiadomo na kogo się trafi,
b) z tym zwracaniem się do agencji to też różnie bywa; mam koleżanki, które jechały przez agencję, wydały pieniądze, które teoretycznie miały zapewnić im to, że będą miały pomoc tutaj, a w rzeczywistości to już tak kolorowo nie było,
c) do mojej rodziny w Polsce ?
Bez obrazy butterfly23, to tylko moja opinia. -
WhiteDove > 17-11-2010, 12:33
Tez uwazam, ze wyjazd z agencja to tylko strata kasy... ZAWSZE podejmujemy ryzyko. Ale skoro nie szkoda Ci pieniedzy, skoro to zapewni Ci komfort psychiczny, no to ok, Twoja sprawa przeciez -
butterfly23 > 17-11-2010, 12:44
WhiteDove,to nie jest tak, że nie szkoda mi kasy- pewnie że szkoda, ale to rzeczywiście daje jakiś komfort psychiczny.
Tosia, nigdy nie wiadomo na kogo się trafi bez względu na to czy to jest agencja czy nie. Też znam przypadki, że dziewczyny jechały przez agencje i trafiły nieciekawie oraz takie gdzie jechały na własną rękę i też było fatalnie. A co do ostatniego, co jeśli zaginiesz chodziło mi O rodzinę w Polsce, do kogo oni zwróciliby się? No, trochę przesadziłam z wyobraźnia...
Biorąc pod uwagę jednak to że poprzednia rodzinka mieszka na wsi...a wiadomo bedzie zima, niewiadomo jak z dojazdami...chyba zdecyduje sie na jakas nowa o ile taka sie znajdzie. -
tosia_ > 17-11-2010, 13:00
Tak jak powiedziała już WhiteDove, większe miasto, większe perspektywy.
Sama chciałam przylecieć tu na rok pracować jako au-pair, ale już teraz rozglądam się za jakimś kątem dla siebie i inną pracą (a możliwości jest tutaj dużo), bo od lutego/marca chciałabym zacząć żyć tutaj na własną rękę.
Szukaj nowej rodziny i zapraszamy do Londynu! -
butterfly23 > 17-11-2010, 13:49
No, dzięki. Ale zastanawiam się czy po tych 2 czy 3 miesiącach au perowania znajdę pracę. -
butterfly23 > 17-11-2010, 13:51
i czy za zaoszczedzone pieniadze z au pair uda mi sie na poczatek cos wynajac.
A jak w ogole jest teraz w Anglii, da rade znalezc jakakolwiek prace?