-
-
Au-pair dla Waszych dzieci
juanita_90 > 15-11-2010, 15:36
Może glupio nazywa się ten temat ale nie miałam pomysłu. Interesuje mnie czy Wy w przyszłości zatrudniłybyście au-pair i na jakich zasadach by to wyglądało. Czy z własnego doświadczenia pomagałybyście dziewczynie tyle ile możecie a może jednak musiała by radzić sobie sama?? Nie wiem czy ten temat już istnieje ale myślę,że jest ciekawy. -
Re: Au-pair dla Waszych dzieci
zlosnica > 15-11-2010, 16:06
Oczywiście, że tak, jeśli byłoby mnie na to stać. Wiem już jak czuje się dziewczyna, która wprowadza się do cudzego domu i że najważniejsze to na samym początku porównać oczekiwania obu stron, nie zostawiać żadnych pytań "na później". Ja pokochałam mojego małego potwora i wiem, że ona też mnie bardzo lubiła, więc gdybym mogła wziąć au pair, to pewnie bym wzięłaPoza tym ja jestem gościnna, lubię jak ktoś jest w moim domu, nie lubię pustego mieszkania, więc fajnie by było, gdyby oprócz rodziny był z nami ktoś jeszcze. Sytuacja jest o tyle ciężka, że trzeba pokazać obcej osobie jak się żyje, wpuścić ją bezpośrednio do swojego świata, pokazać wszystkie swoje problemy, pozwolić słuchać "kłótni małżeńskich"... To może być problem. -
Yoanna > 15-11-2010, 22:11
ja nie chcialabym miec au pair. nie chce obcych osob w domu. jesli bym potrzebowala pomocy w opiece nad dziecmi to raczej bym wziela part time live out nanny... -
Klarasek > 15-11-2010, 23:55
au pair live out jak najbardziej. Ale mieć na co dzień obcą osobę w domu...hmmm..nie bardzo mi się to uśmiecha. Jednak cenię sobie swoją prywatność. Fajnie jest mieć kogoś kto uczy Twoje dzieci obcego języka jednak nie za cenę utraty pewnej intymności... -
WhiteDove > 16-11-2010, 15:42
A ja bym chciala. Oczywiscie jesli byloby mnie stac i mialabym warunki. Bo to jest bardzo fajne doswiadczenie. Przeciez nie biore z operka slubu i nie przyjmuje ja na cale zycie! Na poczatku np summer au pair, a potem bym zobaczyla czy mi to odpowiada, czy nie. Ale to jest fascynujace wprowadzac kogos w swoja kuture, uczyc jezyka, poznawac jego kulture...Bardzo fajne doswiadczenie i dla operki i dla rodziny tez. -
Flower.Power.Diva > 19-11-2010, 15:59
Ja mam nadzieje, ze bedzie mnie na to stac w przyszlosci, bo uwazam, ze jest to swietna sprawa dla dziecka. Nie tylko uczy sie jezyka, ale uczy sie tolerancji i tego, ze ludzie sa rozni. I na pewno bede starac sie, zeby czula sie/czul w moim domu dobrze (jak u siebie, to raczej zle slowaTeraz to wiem ) Ale przede wszystkim zadbam o to, zeby dziewczyna/chlopak (obojetne) czuli, ze mozemy pororozmawiac o tym co nam nie pasuje bez zandej urazy, jak dorosli. -
Yoanna > 19-11-2010, 17:07
nie wiem czy to takie dobre dla dziecka jak co kilka mies/ co rok zjawia sie w domu nowa osoba i potem znika.
co do jezyka to tez sie raczej nie nauczy bo dla operki priorytetem jest mowienie w jezyku kraju do ktorego ona pojechala. ja nigdy swoich dzieciakow polskiego nie uczylam. nie mialam takiej potrzeby i nikt mnie o to nie prosil. poza tym np rodzina z ktora obecnie mieszkam miala przez caly czas (jakies ponad 10 lat?) operki tylko i wylacznie z polski. i co? dzieci nijak po polsku nie mowia. -
Flower.Power.Diva > 20-11-2010, 23:49
O prosze, a mnie poproszono, zebym mowila do 2 latka po polsku, 4 latka uczyla o Polsce i polskiego, i przyznam jest bardzo zainteresowany. A swoj angielski jakos tez cwicze bez problemu. Ale nie wyobrazam sobie brania au pair rok w rok. Raczej chcialabym zeby au pair byla jednorazowym doswiadczeniem, np. jedna na dwa lata lub tylko na rok, a male dzieci szybko jezyk chwytaja. Bo miec au pair do 12, 16 latka? Na pewno nie! W tym wieku powinny byc juz na tyle samodzielne, ze nie potrzebuja zadnej dodatkowej pomocy. Choc wiem i rozumiem, ze jest to bardzo popularne, no ale ja jestem zdania, ze to juz wrecz nie zdrowe -
sikorkaxx > 30-11-2010, 13:04
a ja dla swoich dzieci bym chciala miec au pairjak by mnie bylo na to stac to czemu nie?
w planach mam wyjsc za maz za cudzoziemca (anglika najlepiej) no i moje dzieci juz beda dwujezyczne *ah te planowanie.... plus au pair powiedzmy z Francji czy Niemiec no i moje dziecko bedzie 3 jezyczne
coz moje dzieci muszą mowic w kilku jezykach, taki mam dla nich planO ile ich bede miec? lol
dla wielu rodzin amerykanskich au pair to fajna sprawa....dzieci maja wieksze pojecie o swiecie itd -
Klarasek > 30-11-2010, 14:17
A tak swoją drogą to dużo rodzin nie wykorzystuje au pair tak jakby mogli. Np. gdyby moja rodzinka kazala swojej au pair z zeszlego roku (USA) gadac z mala TYLKO po angielsku mala by smigala w tym jezyku. Dziewczyna dobrze znala hiszpanski i wystarczyly jej rozmowy z hostami. A tak? zero korzysci...