-
-
filmowe Stany vs. realny swiat :)
Katka > 13-11-2010, 16:28
Moze bedziemy sie mieli z czego posmiac i obalic kilka filmowych mitow, albo po prostu rozwiac swoje watpliwosci czy cos w ten styl
Postanowilam wykorzystac wiedze aupair z USA i sie zapytac - jak to jest z tymi amerykanskimi pralniami? Ja wiem, ze wiekszosc z Was mieszka w normalnych domach, gdzie pralka to urzadzenie konieczne przy dzieciach, ale niemilosiernie wrecz denerwuje mnie motyw glownych bohaterow znajdujacych sie w publicznej pralni, z gory skazanych na komentarze czy wszystko-mowiacy wzrok starszej kobiety, ktora tez w tym czasie robi pranie. Czy oni na prawde nie maja pralek w mieszkaniach tylko musza ciagac wszystkie swoje rzeczy po miescie??
(pewnie glupie pytanie, no ale kolejny film, kolejna scena w publicznej pralni i nie wytrzymalam ;p) -
Re: filmowe Stany vs. realny swiat :)
89dzoana89 > 13-11-2010, 19:04
Ja moge sie wypowiedziec jako doswiadczona au pair z UK...tutaj tez niektorzy nie posiadaja pralek i takie pralnie sa dosc popularneczasem przechodzac obok widze ludzi czytajacych gazety, ksiazki czy matke z dziecmi ktore pomagaja w segregacji prania...i kusi mnie zeby kiedys pojsc i sprobowac :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: -
paulawiki > 13-11-2010, 19:16
Pewnie,ze w USA kazda rodzinka ma pralki i suszarki!
Takie wielkie pralnie kojarzą mi się tylko z Brooklynem i Mexykami
Poza tym rodzinki, ktore zatrudniaja au pair w USA raczej do biednych nie naleza, a wiadomo, jak sie ma dzieci, to bez pralki ani rusz -
Katka > 13-11-2010, 19:43
nie no, takie rodziny zatrudniajace au pair to nie licze, bardziej mi chodzilo chyba o mieszkanie w centrum miasta. takie dziwne to troche dla mnie -
julita883 > 13-11-2010, 22:03
Z tych publicznych pralni korzystają głównie osoby które wynajmuja mieszkanie.Bo w USA jest tak że jeśli wynajmujesz mieszkanie przeważnie jest ono puste, nie urządzone i wszystkie meble czy sprzęty sama musisz sobie kupić min pralke.Ja byłam w takiej pralni w Vegas i NYC i powiem wam że są śmiesznie tanie już za 1,5 $ można zrobić pranie a suszarka to około 50 centów. -
efffce > 14-11-2010, 4:54
W NYC mieszkania sa mega male, nie trzeba byc meksykaninem czy strasznym biedakiem, zeby nie miec pralki i uzywac pralni publicznej. Ludzie wynajmujacy mieszkania nie maja nazwyczajniej w swiecie gdzie wstawic pralki, wiec tak, pralnie publiczne sa faktycznie popularneFajny temat tak przy okazji -
Justi > 14-11-2010, 15:46
Pralnie są popularne nie tylko wśród osób, które mają małe mieszkania. Ale co prawda to prawda - korzystają z nich głównie ci, którzy wynajmują. Ja miałam frajdę korzystając z nich) Nie dość, że szybko to jeszcze tanio. Co nie zmienia faktu, że jakoś nie przepadam za korzystaniem z suszarek ;P -
Katka > 14-11-2010, 18:59
noo to moje watpliwosci zostaly rozwianenie no faktycznie, jak sie wynajmuje puste mieszkanie to nie ma sensu kupowac pralki dzieki
mam nadzieje, ze jakies inne pytania z tej serii tez sie pojawia -
karolinka > 14-11-2010, 19:11
ja mam pytanie odnosnie podatku jesli chodzi o sklepy.. np idziecie do jakies drogerii czy sklepu z ciuchami to macie podane ceny i one sa juz z podatkiem, czy idac do kasy dowiadujecie sie ile ten produkt kosztuje? -
Justi > 14-11-2010, 19:25
przeważnie jest tak, że ceny podane są bez podatku więc jak przychodzi do zapłaty okazuje się, że trzeba zapłacić troszkę więcej.