• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Od czego zacząć

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Od czego zacząć

• Od czego zacząć
  • Od czego zacząć

Ayla > 03-11-2010, 22:08

Cześć

Dostałam zaproszenie od rodziny z Dublina. Chcę polecieć na początku grudnia. Od czego zacząć? Chciałabym aby mój wyjazd był oczywiście legalny Wspomnę, że nie korzystamy z żadnej agencji. Jak powinna wyglądać umowa? Co to jest IAPA (International Au Pair Association). Jak zostać członkiem tej organizacji i co daje wpis do niej.

Jak z podatkiem, ubezpieczeniem? Liczę na szybką odpowiedź

Pozdrawiam
  • Re: Od czego zacząć

tosia_ > 04-11-2010, 1:13

Nie rozumiem, czy tak trudno przejrzeć forum i znaleźć odpowiedzi na nurtujące nas pytania? :roll:

1. Umowa? Jeśli jedziesz na własną rękę (raczej) zapomnij o umowie.

2. Au-parowanie nie jest pracą zarobkową - zapomnij o podatku.

3. Ubezpieczenie wykupujesz sobie na własną rękę (np. karta EURO 26).
  • Re: Od czego zacząć

Yoanna > 05-11-2010, 13:54

[quote name="aupair4you.eu"] zawsze jak sie dogadasz to moze zarejestruja Cie na samo-zatrudnieniu ale to od rodziny zalezy...

[/quote]

samozatrudnienia bym nie polecala, bo potem na koniec roku (kwiecien) musisz sie rozliczyc a jak wiadomo au pair przyjezdzaja, wyjezdzaja, moze ich nie byc w kraju wtedy kiedy powinny wyslac formularze rozliczeniowe.

rejestracja swojej dzialalnosci jest bardzo prosta, bodajze 5 minut mi to zajelo. no ale ja to musialam zrobic w pewnym celu, pracujac juz jako niania live out. ale tym, ktore nie wiedza ile tu beda czy nie chca sobie robic problemow to nie polecam samozatrudnienia

jesli wyjezdzasz z netu to zadnej umowy nie musisz podpisywac. a w irlandii pewnie jest tak jak w uk, ze nie ma obowiazku rejestracji au pair (jak na przyklad w niemczech czy szwecji). wiec sie niczym nie przejmuj
  • Starszy wątek Nowszy wątek