-
-
Extra and non-extra housework
rajtuzy > 10-10-2010, 1:15
Drogie dziewczyny i chłopaki,
czytam forum już od paru tygodni ( najpierw na "nielegalu, a później jako już pełnoprawny user ;-) ) i wiem, że dysponujecie OGROMNIASTĄ wiedzą o byciu au-pair :-) Chciałabym więc zasięgnąć Waszej rady. Od połowy października zamierzam aupairować w Irlandii, za co mam dostawać od 80 do 120 euro, przy czym zależy to od
Cytat:what extra housework or babysitting she did. For example, she got e80 for minding the kids, basic housework and light cooking and she got e100 if she did the basic and also some extra cleaning and babysitting once or twice a week. For e120 she did the basic minding, extra cleaning, babysitting and sometimes helping at the weekend.
Otóż to. Czy orientujecie się może na jakie jest "basić", a jakie "extra" sprzątanie? Nie zamierzam się obijać, ale chciałabym też uniknąc sytuacji, w której wyczyszczę szczoteczką do zębów caluśki dom i zostanie to określone "basic cleaningiem" :roll: -
Re: Extra and non-extra housework
WhiteDove > 10-10-2010, 11:51
Najlepiej po prostu zapytaj,ja tak zrobilam i wtedy mialam pelen obraz
Niech Ci rozpisza, ze np sprzatanie po posilku to jest basic, a mycie podlog juz extra, bo faktycznie czasem oni maja troche inne spojrzenie na sprawy czystosciowe -
rajtuzy > 11-10-2010, 3:11
Napisałam mailisko ze wszystkimi wątpliwościami :-) Oto, co napisała moja host-mama (zamieszczam to, bo może kiedyś komuś się to przyda :-) )
Cytat:Basic Daily Duties :
Ensure the house is tidy i.e put toys away, dishes washed , dishwasher
emptied, sweep floor, keep kids room tidy.
I will help sometimes.
Basic Weekly Duties:
Washing children's clothes (hanging them and folding), a little
recycling, vacuum upstairs and downstairs, dusting.
I will help sometimes.
EXTRA Duties:
Bathrooms to be cleaned, fridge cleaned, cookers cleaned, windows cleaned.
Cooking:-
Basic: light lunches for kids each day is organised. I regularly cook these too.
EXTRA: Cook some family meals a couple of times a week.
I will help sometimes.
Babysitting:-
Basic: babysitting one or two times during the week so we can go to
the gym or cinema...etc.
EXTRA: Babysitting or helping with housework and kids at the weekend
Payment:-
Basic duties - EURO 80 a week, gym membership + free internet etc..
Basic + additional duties - EURO 100 - EURO 120 a week (depending on amount
done), gym membership + free internet etc...
No i jak myślicie Dziewczyny? Może być czy czysty wyzysk białego niewolnika ze Wschodu? :wink: -
mloda > 11-10-2010, 12:50
Rozwala mnie to jej "I will help sometimes." :mrgreen:
i nie wiem o co jej tutaj chodiz :Basic + additional duties - EURO 100 - EURO 120 a week (depending on amount
done), gym membership + free internet etc... to co jak z ich member card pojdziesz do silowni albo bedziesz uzywac neta to Ci to odlicza ci to nawet jesli zrobisz cos extra? :mrgreen:
Poszukaj czegos normalnego... -
rajtuzy > 11-10-2010, 14:27
Member Card będę miała swoją własną :mrgreen: W sumie nie wiem, po co bo i tak nie mam w zwyczaju odwiedzać takich przybytków, ale może najwyższa pora to zmienić :wink: :lol:
Siłkę i Inernet mam mieć zawsze - chodziło jej chyba o podkreślenie, że jakby nie podliczyć, to będę miała z tego "kokosy" :wink: -
rajtuzy > 11-10-2010, 16:15
Kurczę, tak sobie wszystko czytam i jakoś mina mi blednie..Bo wychodzi mi, że za 50 godzin (ok, z dziennymi drzemkami dzieci, niech będzie 40) wychodzi mi 80 euro pocketmoney :?
Co myślicie, dziewczynki? -
sunkiss > 11-10-2010, 20:58
I will help sometimes - jest najlepsze z tej calej listy.
Mowisz ze 50h tygodniowo za te 80euro, czyli 10h dziennie??!! nigdy w zyciu, za duzo h za malo kasy. ja bym poszukala czegos innego.
a ona ta silownie podkresla jakby bylo to nie wiadomo co - a pewnie dostaje wejsciowki za darmo z firmy czy cos.no i darmowy internet to chyba normalna sprawa? -
Katka > 11-10-2010, 21:53
internet to przeciez juz teraz swojego rodzaju podstawa wiec nie powinna nawet tego zaznaczac ;p
lepiej zapytaj o oplaty za pociagi, telefon etc ;]
10godz dziennie to mega duzo, nie wiem kiedy znajdziesz czas na extra duties jak bedziesz padnieta po normalnym dniu ;]