-
-
Brazylia - czy ktoś coś wie?
sandra7333 > 04-10-2010, 1:48
Na www.aupair-world.net dostałam propozycje wyjazdu jako au pair do Brazylii - Rio de janeiro.Matka jest Polką, ojciec Amerykaninem. Miałabym się zajmować trzyletnim dzieckiem. Sprzątać nie muszę ( mają sprzątaczke), gotować też nie ( mama gotuje). Wszystko super Tylko czy nie babłybyście się wyjechać tak daleko bez pośrednictwa biura? Pomóżcie mi rozwiązać mój dylemat :? -
Re: Brazylia - czy ktoś coś wie?
sunkiss > 04-10-2010, 23:24
ja bym w zyciu nie pojechala.
i tak mi tu smierdzi jakis przekretem. -
Coco > 05-10-2010, 2:16
Jako żadna przygód i ciekawa Brazylii (znalazłam Twojego posta szukając czegoś o Brazylii - samej mi to chodzi po głowie), rozpatrzyłabym propozycję. Baaardzo kusząca... Oczywiście Sunkiss ściągnęła mnie trochę na ziemię. Dołożyłabym wszelkich starań, żeby sprawdzić wiarygodność informacji - nie zrezygnowałabym tak łatwo ; )
Co Ty postanowiłaś? Zastanawiałaś się w ogóle kiedykolwiek nad Brazylią, czy nad jakimkolwiek zakątkiem świata i rodzina z Brazylii się po prostu sama znalazła? -
Coco > 05-10-2010, 11:34
Hej,
może to brzmieć jak głupie pytanie, ale kim jesteś aupair-word.net ? Zajmujesz się tym serwisem, pracujesz w nim/dla niego? I co znaczy "sprawdziłam"?
Z góry dzięki za informacje (nigdy z niego nie korzystałam, a jedynie właśnie czytałam w postach dziewczyn).
Pozdrawiam -
sandra7333 > 05-10-2010, 13:20
Dzieki dziewczyny za odpowiedz. O Brazylii nigdy nie myślałam, byłam nastawiona na USA, ale jak tworzyłam profil na au-pair in world to pozaznaczałam kraje gdzie bym chciała pojechać i tak oto mnie znaleźli. Napisałam do nich maila i czekam co dalej Wsumie teraz się juz bardzo nakręciłam na wyjazd do tego kraju wczesniej poprostu nie myślałam ze coś takiego może sie przytrafić (au pair w Brazyli nie jest dość popularne) Teraz tylko siedzę i czytam o wszystkim co jest związane z Brazylią -
Coco > 05-10-2010, 13:42
Przyznam, że mnie także to tylko "przeleciało przez myśl", bo jak piszesz - nie jest popularne. Dopiero po przeczytaniu Twojego postu, taka opcja zrobiła się całkiem możliwa : )
Z ciekawości - ile oferują kieszonkowego? (dla Europy i US stawka jest powszechnie znana) -
sunkiss > 05-10-2010, 18:53
jechac bez agencji do brazylii to kompletna glupota moim zdaniem. tam jest zupelnie inna kultura, jak bedziesz miala jakies problemy to gdzie pojdziesz? kogo sie poradzisz? bo raczej w sasiedztwie au pair mieszkac nie bedziesz.
oczywiscie tez bym chciala poleciec sobie do brazylii, kto by nie chcial? ale nie w taki sposob, ze jedziesz nie znajac tam nikogo. juz nie mowiac jak bardzo tam jest popularny handel ludzmi, a ty jako biala dziewczyna (= zdrowa dziewczyna) mozesz stac sie bardzo latwym lupem. wiem, ze takie cos moze niby zdarzyc sie w kazdym kraju, ale oprocz przewodnika turystycznego polecam przeczytac tez inne ksiazki / strony na temat brazylii. -
Yoanna > 05-10-2010, 20:36
ja tez bym sie bala. nawet tutaj na forum widac, ze z rodzinami bywa roznie. z ta roznica, ze np w uk jesli masz problem to znajdujesz nowa, to kwestia dni. a w brazylii nowej rodziny raczej na pewno nie znajdziesz. w dodatku bilety lotnicze bardzo drogie.. a tak poza tym to znasz portugalski? -
MalgorzataXX2 > 13-10-2010, 13:12
No pewnie, że jedź ;-)
Najchętniej to pojechałabym z Tobą.
Ludzie, a myślicie że jak agencje szukają rodzin? Myślicie że je jakoś sprawdzają?? Rodzina potrzebuje auperki i im płaci po prostu. Wielka mi rzecz.
Ja byłam za pomocą agencji a Anglii, było mi bardzo źle a oni nie do końca byli pomocni. W tym roku szukam czegoś sama i nie mam zamiaru płacić komuś, kto nie robi nic czego sama nie jestem w stanie zrobić.
Również jestem zalogowana na world aupair i są dam dostępne wszelkie informacje o rodzinie. Szczerze? To nawet za pomocą "Agencji" tyle się nie dowiedziałam o mojej przyszłej rodzinie. Mało tego, mogę z nimi porozmawiać i zadać konkretne pytania.
Nie masz się więc czego obawiać :-))
Tym bardziej, że kobieta jest polką.
Na pewno miło spędzisz czas :-))
Czego oczywiście od serducha życzę.
Buziammmmmmm
i życz mi powodzenia bo ja nadal poszukuję
hehe -
WhiteDove > 13-10-2010, 13:29
Jasne, ze czasem sie oplaca jechac bez agencjii, ale Brazylia jest bardziej egzotyczna niz Anglia, i tam nie dasz rady znalesc innej rodziny jak ta sie okaze zla, tu juz nawet nie chodzi o agencje, bo owszem w europie i bez niej dasz rade ale w Brazylii? Ja chetnie bym sie skusila, i pewnie bym to zrobila, ale zdajac sobie sprawe, ze to wcale nie musi byc super sielankowy wyjazd, bo moze skonczyc sie conajmniej malo przyjemnie...