-
-
240 euro/miesiąc
lawa > 10-09-2010, 19:53
Chciałabym zapytać, czy warto pracować za taką stawkę. Praca we francji, polegająca na opiece nad jednym dzieckiem(12lat). Rodzina proponuje zamieszkanie, jedzenie plus bilet miesieczny. Natomiast kurs trzeba by bylo sobie samemu opłacic. -
Re: 240 euro/miesiąc
anias5 > 10-09-2010, 20:47
nie warto. -
WhiteDove > 10-09-2010, 22:00
Jak dobrze poszukasz to znajdziesz cos lepszego... Jeszcze jakby Ci bilet i kursy oplacili, to mozna by sie bylo zastanawiac,ale tak,to naprawde marna oferta... -
Klarasek > 10-09-2010, 22:54
Ja co prawda w Hiszpanii ale też mam 240 euro/m-c. Plus kurs i taka karta na rowery miejskie. Weekendy wolne. Opieka nad 2 dzieci polegająca głownie na zaprowadzaniu i przyprowadzaniu ze szkoły. To wszystko zalęzy od kraju. Ja nie wiem jaka jest stawka we Francji. W Niemczech np. płacą 260euro/m-c i pewnie jakieś 90% rodzin nie zapłaci ani centa więcej. -
vaszka > 11-09-2010, 0:29
Mało... Życie we Francji jest cholernie drogie, wiem że niby oni mają Cię utrzymywać, ale warto móc pozwolić sobie czasem na coś ekstraCeny tam są takie jak w Polsce, tylko waluta inna, np.kawa w cafeterii to koszt ok.5euro, piwo w pubie min.6, a bilet do kina to już kilkanaście... Nie wiem ile kosztują kursy,ale do najtańszych na pewno nie należą. Ponadto stosunkowo niewiele osób jeździ w tamtym kierunku więc bilety też są drogie. O ile nie jedziesz do Paryża to najtańszą opcją jest autobus, 800-1000zł w obie strony.
Szukaj dalej, nie wiem kiedy chcesz wyjechać, ale teraz jest mnóstwo ofert i to za dużo wyższą stawkę...
Powodzenia
PS. Przepraszam, że tak trochę nieskładnie, ale jest późno, a ja dopiero wróciłam z pracy i nie mam nawet siły iść spaćP -
lawa > 11-09-2010, 1:29
Dzieki wielkie za odpowiedzi.
Faktycznie sumka ktora mi zaproponowano nie jest zbyt wysoka ale zalezy mi na wyjezdzie jak najwczesniej , najlepiej od pazdziernika.
Niestety nie mam kasy zeby szukac przez agencje, wiec szukam na wlasna reke.
Juz kiedys pracowałam jako au-pair, od swojej "cudownej" familii uwolnilam sie po 2 miesiacach i nie chciałabym trafic znowu na cos podobnego, dlatego staram sie szukac czegos z polecenia - sprawdzonego.
Pozdrawiam cieplo -
WhiteDove > 11-09-2010, 11:19
Skoro tym razem nie chcesz zle trafic, to szukanie na szybcika i wyjechanie do pierwszej lepszej rodzinki jest najgorsza rzecza jaka mozesz zrobic... A jak szukasz 'na wlasna reke'? -
Klarasek > 11-09-2010, 15:43
ohoho to widzę, że ceny zbliżone do holenderskich...to w sumie rzeczywiście 240euro to mało. Tak jak pisałam ja w Hiszpanii też będę miała 240 euro ale tam np kawa w kawiarnii to kwestia 1.20 -2.00 euro :roll: -
lawa > 12-09-2010, 15:19
Szukam na własną rękę poprzez rodzine i znajomych pracujacych za granica. Ale nie idzie zbyt ciekawie, wiec zalozylam profil na au pair world. -
Yoanna > 15-09-2010, 15:49
[quote name="vaszka"] piwo w pubie min.6[/quote]
8O
dwa razy drozej niz w londynie.. nie znam sie na cenach we francji ale nigdzie az takich cen nie widzialam (no pomijajac skandynawie)
a co do rodziny to z 12 letnim dzieckiem chyba duzo roboty nie bedzie? ile pracy i jakie obowiazki?