-
-
"odnowienie" wizy. w Polsce II ROK AU PAIR !
Julita.a > 04-09-2010, 8:27
hey wszystkim !
od 3 nocy nie śpię ... ciągle chodzi mi po głowie pytanie czy powinnam odnowić wizę czy nie ! a tak wygląda moja sytuacja :
wiza ważna do : 09 grudnia 2010.mój 1 rok kończy się w listopadzie ,przedłużam swój pobyt z tą samą rodzinną (w prezencie od nich dostałam bilet do polski aby odwiedzić rodzinę)
więc mój lot do polski jest 14 września , wracam 31 września czyli dwa miesiące przed wygaśnięciem wizy .
CULTURAL CARE straszy mnie że jak będę wracać z pl to celnik na lotnisku mnie nie wpuści do USA .
jeśli spróbuje odnowić wizę jest ryzyko odmowy ... a pyzatym muszę poprosić wizę na 15 miesięcy ,i jak to wygląda w oczach ambasadora ?
co myślicie powinnam odnowić wizę tylko po to aby mnie wpuścili ?
pozdrawiam Jula z L.A ! -
Re: "odnowienie" wizy. w Polsce II ROK AU PAIR !
Julita.a > 04-09-2010, 19:58
irytująco puste forum dzięki za pomoc ! .... :| -
karolinka > 04-09-2010, 20:10
ja sie nie znam na tym.. nie wiem czy byla na forum jakas dziewczyna, ktora wyjezdzala do Polski w czasie swojego 1wszego roku na 1-2 mce przed wygasnieciem wizy.. a nie mozna sie zapytac w Amabasadzie/Konsulacie o to? -
Pyśka > 09-09-2010, 17:51
byloby to conajmniej ryzykowne xD
lepiej za wczasu dzwon do ambasady. bo duzo czasu nie ma.
choc z celnikami nigdy nie wiadomo;|tez mialam tego typu stresa. -
aniolek > 26-09-2010, 5:03
hej, jak mozesz to napisz jak Ci poszlo bo jestem ciekawa czy wrocilas do PL czy nie
pozdrawiam -
carly15 > 19-10-2010, 13:43
hej a jak to wyglada jezeli ktos pojedzie na camp usa w wakacje a potem za kilka miesiecy chcialby sie starac na wyjazd roczny jako au pair?
nie bedzie wtedy problemow z dostaniem wizy? czy poprostu sie ja przedluza? -
ani@ > 23-11-2010, 21:50
ja mam ten sam problem, ale jestem w Au Pair Care i mi agencja powiedziała, ze w razie odmowy nowej wizy, obecna wiza zostaje anulowana i nie moge wrócić do USA, żeby dokończyć program, czy ktos ma bliższe info na ten temat??? wysłałąm maila z zapytaniem do ambasady do wa-wy ale za wiele mi nie pomogli , napisali tylko tyle że musze starać sie o nową wizę J-1 ..... -
Noemi.best > 24-11-2010, 22:34
Nam na szkoleniu powiedzili, ze w trakcie trwania pierwszego roku spokojnie mozna jechac do PL i wrocic przed wygasnieciem wizy. Problem moze byc tylko jak przedluzysz pobyt i bedziesz chciala wrocic PO wygasnieciu wizy, gdyz generalnie na drugim roku nie wydaje sie nowej wizy, jedynie papiery dzieki ktorym nadal legalnie jestes na programie. I dlatego tez w ciagu drugiego roku jest problem z podrozowanie za granice Stanow. Jesli pojedziesz do PL i wygasnie Ci w miedzyczsasie wiza wtedy musisz isc po nowa. -
ani@ > 26-11-2010, 5:59
no właśnie mi chodzi o nowa wizę, chce przedłużyć program o kolejny rok a w drugim roku muszę lecieć do pl... jak to jest z nowa wizą?? czy można ją dostać bez problemu ?? bo jesli pojade do ambasady i tej wizy nie dostane to aktualna wizę mi anuluja i nie będę mogła wrócić już do usa, trochę to ryzykowne i nie wiem co mam teraz zrobić, bardzo chce zostać na drugi rok i bardzo potrzebuję nowej wizy... -
Noemi.best > 26-11-2010, 7:42
Rosyjska ruletka. Nie masz innego wyjscia jak zaryzykowac.
EDIT:
jak pisalam, jesli w drugim roku polecisz do PL to i tak juz nie bedziesz miala wizy, wiec nie beda Ci mieli co anulowac. W drugim roku nikt Ci nic w paszport nie wbija, tylko agencja wysyla papiery dzieki ktorym dalej jestes legalnie na programie. I jak napisalam wyzej - stad jest caly problem z podrozowaniem w tym czasie za granice USA.
Ale prawda jest to, ze jak pojdziesz w PL po nowa wize J-1 i nie dostaniesz to do Stanow juz nie wlecisz. Nawet problem by byl zebys na turystycznej wleciala w najbliszym czasie, bo sie przyczepia.