-
-
Zerwanie kontraktu w USA - jakie konsekwencje?
kasia_k > 09-08-2010, 0:24
Witam, czy mógłby ktoś napisać jakie są konsekwencje zerwania kontraktu w USA? Np. po 7 miesiącach?
Jeśli był już taki wątek to bardzo prosiłabym o linka, jestem nowa na forum i nie udało mi się takiego znaleźć.
pozdrawiam! -
Re: Zerwanie kontraktu w USA - jakie konsekwencje?
Victoria > 09-08-2010, 0:26
Twoja wiza natychmiast wygasa i niezwlocznie musisz wyjechac z USA - biletu kupujesz juz za wlasnie pieniadze.
Ale zadnych kar pienieznych nie ma poza tym. No i rodzince przykro, bo stracili kupe kasy... Jelsi placilas depozyt, to go tracisz.
Jak sie rodzina nie podoba, mozna zrobic re-match i znalezc inna i nie trzeba zrywac kontraktu, bo mimo wszystko szkoda -
kasia_k > 09-08-2010, 0:39
Pewnie, że szkoda! Bardzo chcę wyjechać jako au pair, ale boję się, że będę musiała wrócić wcześniej (nie jestem pewna swojej sytuacji w przyszłym roku) a wiem, że 12 miesięcy to minimum. Jeśli tylko takie konsekwencje się ponosi to mogła bym to przełknąć. A czy to jest później jakoś odnotowane w moich papierach, że zerwałam kontrakt? Np. jeśli później, kiedyś starałabym się o vizę? Nie chciałabym żeby mi to narobiło problemów :| -
karolinka > 09-08-2010, 0:52
jak podpisujesz kontrakt z agencja to masz tam napisane konsekwencje.. ale min to jest 12 mcy.. tracisz kupe kasy no i potem bedziesz chyba miala problem z dostaniem wizy, ale nie jestem pewna jak to dziala.. bo w dokuemntach w ambasadzie bedziesz miala napisane, ze wyglasla ci wiza.. -
Victoria > 09-08-2010, 3:32
Jak rodzina zglosi gdzie trzeba, ze ucieklas, to bedziesz miec wielki problem z ponownym dostaniem wizy au pair, a inne wizy, mozliwe ze tez, jesli bedzie to w przeciagu kilku miesiecy.... -
kasia_k > 09-08-2010, 3:46
Mhm, nie wygląda to fajnie. Oczywiście moja sytuacja jest czysto hipotetyczna, ale mam ten 1% niepewności co będzie w przyszłym roku, dlatego wole się upewnić wcześniej co i jak. Dzięki za odpowiedzi!
A może jest tu na forum ktoś kto zerwał wcześniej kontrakt w USA? -
karolinka > 09-08-2010, 13:20
tzn dziewczyny nie zrywaly kontraktow, ale szybciej konczyly prpgram z wlasnego wybpru, to musialy kupic bilet za wlasne pieniadze.. a czy nie dostana juz wiecej wizy, to tego nie wiemy, bo nie ma ich na forum -
sikorkaxx > 26-10-2011, 23:26
agencja raz to zglasza..raz nie...
nie macie pojecia ile dziewczyn zwiewa ;] jakby wszystko mieli zglaszac to by nam wiz nie dawali/ a oni traca po prostu pieniadze ) oczywiscie strasza..ale ile z tego prawdy jest...niewiadomo.
znaaaaaaaaaaam przypadki gdzie dziewczyny spieprzaly z programu, znalazly parce babysitter za normalne pieniadze a przy koncu wizy wracaly do domow.... -
marysia > 19-01-2012, 20:43
Ja tam nie mam pojęcia jakie konsekwencje są związane z wizą jeśli uciekniesz, ale jeśli kończysz program na przykład po 7 miesiącach i opłacisz bilet i wyjedziesz w określonym czasie(bo twoja wiza wtedy traci ważność), a nie zostaniesz na czarno to przy kolejnej wizie jest ok.
Dla nich najważniejsze żeby na czarno nie pracować -
paullusia > 27-04-2012, 6:21
Hej dziewczyny, a co w wypadku, gdybym w trakcie bycia au pair zmieniła swoj status na studencki i mają już go rozpoczęła studia, ale odchodząć jednocześnie z programu, po jakis 8 miesiącach. Chciałabym tak zrobic, ale nie wiem, czy jest to mozliwe. Proszę, podpowiedzcie.