• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Umowa z rodziną

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Umowa z rodziną

• Umowa z rodziną
  • Umowa z rodziną

alicja549 > 01-08-2010, 4:00

Witam.

Zamierzam znaleźć hiszpańską rodzinę na własną rękę. Czy mogę podpisać z nią umowę, czy tylko w przypadku kiedy pojadę z agencją mam pewność, że takowa zostanie podpisana?

PS: W internecie znalazłam to http://www.aupairpoland.com.pl/aupair/p ... /umowa.php jednak nigdzie nie mogę znaleźć tego po hiszpańsku... I nie wiem czy to jest ta umowa? Czy coś jeszcze potrzebne? Czy są jakies oficjalne śfistki? Czy idzie sięz tym do urzędy gdzieś w Hiszpanii czy jak?...............

może lepiej pojadę z agencją? nie uśmiecha mi się jechać bez umowy.

Proszę o pomoc z góry serdecznie dziękuję
  • Re: Umowa z rodziną

karolinka > 01-08-2010, 10:33

jesli jedziesz na wlasna reke, to raczej sie nie podpisuje zadnych umow..

tosia_ > 01-08-2010, 13:20

Niektóre dziewczyny podpisują takie umowy, ale bodajże tylko w Norwegii czy Finlandii, czy jeszcze gdzieś indziej takie umowy są czegoś warte. Poszukaj, bo w jakimś wątku była ta kwestia poruszana.

alicja549 > 02-08-2010, 1:38

Dziękuję za odpowiedź.

[quote name="tosia_"] takie umowy są czegoś warte.[/quote]

mogłabyś sprecyzować?

Wie ktoś właśie może gdzie muszę iść w Hiszpanii (jakiś urząd, ambasada?), aby moja umowa z agencją była zatwierdzona?

ogólnie jak myślicie, czy agencja dużo daje? myślę, że jestem na tyleobrotna i znam na tyle jez. hiszpanski, ze spokojnie dalabym radę bez agencji. tylko jak tu podpisać z rodziną oficjalną umowę bez agencji?

z góry dziękuję za wszystkie posty, pozdrawiam, doradźcie mi coś

zlosnica > 02-08-2010, 8:36

Alicja, ale Ty chcesz podpisać umowę regulującą warunki pracy, czy umowę o pracę? Bo jeśli to pierwsze,to chyba nie musisz nigdzie iść, po prostu spisujecie umowę, w której są zawarte Twoje obowiązki, godziny pracy i inne sprawy, ale jeśli to drugie, to ja nie mam pojęcia, ale możesz napisać do jakiejś agencji niań w Polsce, z pytaniem gdzie i jak się zarejestrować.

tosia_ > 05-08-2010, 16:44

[quote name="alicja549"]Dziękuję za odpowiedź.

[quote name="tosia_"] takie umowy są czegoś warte.[/quote]

mogłabyś sprecyzować?

[/quote]

Mam na myśli to, że w razie nie przestrzegania przez hostów Twoich praw, czyli np. znaczne zwiększanie liczby godzin pracy, wykorzystywanie Cię do innych obowiązków niż te, które ustaliliście na początku itp. taka umowa nic nie da, w świetle prawa jest ona zwykłym papierkiem (ja cały czas mówię o umowie regulujące warunki pracy, jak to ładnie zlosnica napisała, nie o normalnej umowie o pracę).

alicja549 > 06-08-2010, 1:44

Dziewczyny, ja nie wiem czy au-pair traktowana jest jako praca. Nie wiem więc o jaką umowę mi chodzi Obecnie zastanawiam się nad Proworkiem i oni mi wysłali umowę, w której jest wszystko opisane. Jeśli jednak mówicie, że to i tak nic nie daje w takim razie bez sensu, żebym jechała przez agencję (?) A umowę chcę nie tylko dla bezpieczeństwa, zaeży mi na tym, by wszystko odbyło się "oficjalnie", żebym później mogła z czystym sumieniem wpisać roczny au-pair w Hiszpanii do mojego CV. Dlatego zastanawiam się czy tylko poprzez agencje takie umowy można podpisywać.

Pozdrawiam, dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi w dalszym ciągu jednak nie rozwiałyście do końca moich wątpliwości.. Prowork mnie ponagla, już nie wiem co robić

Katka > 06-08-2010, 18:29

o CV już gdzieś było - ja sobie ten wyjazd wpiszę nie w doświadczeniu tylko w praktyki, organizacje i inne coby nie mieć rocznej dziury w CV

Jesli chcesz wyjechać na aupair do europy to nie ma większego sensu jechać przez agencję....
  • Starszy wątek Nowszy wątek