-
-
Aupair-ki, doradźcie!
Sylvana > 26-07-2010, 22:20
Hej. Zastanawiam się nad zrobieniem roku przerwy przed studiami. Pomóżcie mi w dokonaniu wyboru, którego nie będę później żałować, a zaważy on nad moim losem ( przynajmniej na rok ;P). Napisała do mnie rodzinka ( szukam rodzinki na własną ręke, bez pomocy agencji) polsko-niemiecka. Mają dwójkę dzieci, dziewczynka 7 lat, chłopczyk 5 lat. W domu mówi się po niemiecku. Mieszkają w Monachium w dzielnicy Schwabing. Proponują mi 260 euro miesięcznie + bilet miesięczny na metro. Oferują własny duży pokój... o łazience nic nie wspomnieli, o necie też... mam nadzieję, że to się wyjaśni. Otóż mam taki przywilej, że za tydzień będą w Polsce na wakację i chcą się spotkać. Proponują mi także, przyjazd do Monachium na kilka dni, aby zobaczyć czy mi się podoba. Fajnie, tyle, że nie chcę naciągać rodzinki na wydatek podróży. Myślicie, że wypada poprosić o opłacenie podróży, czy to nie ich sprawa? Czekam na opinie dotyczące rodziny. -
Re: Aupair-ki, doradźcie!
mloda > 26-07-2010, 23:04
wg mnie bardzo maly kasy ci proponuja -
Katka > 26-07-2010, 23:36
no.. w europie płaci sie 350 euro.. to jest takie minimum raczej z tego co zauwazyłam, a jeszcze za dodatkowe zostawanie wieczorami z dzieciakami i jakieś sprzatanie mozna dorobić sobie do 450... -
Klarasek > 27-07-2010, 8:41
Byłam dwa razy w Niemczech jako au pair. 260 euro to norma, którą się tam płaci. Właściwie większość au pairek tam tyle zarabia...MonachiumMieszkałam tam jako dziecko 3 lata i potem jeszcze parę razy odwiedzałam to miasto - jak dla mnie lepiej (z miejscem oczywiście) nie mogłaś trafić Schwabing to też świetna dzielnica - niedalego piękny Englischergarten i Olimpiapark. -
beatka1002 > 09-08-2011, 17:53
Proszę o poradę!
Jeszcze miesiąc temu byłam zdecydowana, żeby wyjechać do Włoch ale teraz zaczęłam szukać pracy w Polsce (jestem po studiach) i jakoś odsunęłam na bok wyjazd. Nie wiem co robić. Bo z tą pracą jakoś ciężko:/ ale i już nie jestem tak optymistycznie nastawiona na wyjazd:/ Poradźcie coś, proszę... Wiem, że sama muszę być przekonana do wyjazdu, ale ja do niczego nie jestem przekonana ani do pracy ani do wyjazdu... -
Patty > 09-08-2011, 21:55
[quote name="mloda"]wg mnie bardzo maly kasy ci proponuja[/quote]
tez tak mysle -
dosiunia > 09-08-2011, 22:12
zalezy na co się nastawiasz beatko, jeśli na pieniądze to wyjazd raczej nie jest na takie coś nastawiony. ALe jesli chcesz podszkoliś język przez pracą np to polecam wyjazd i jeśli lubisz podróżować to również polecam. -
Saiisuke > 09-08-2011, 22:31
A czemu akurat Włochy? Nawet jak się zdecydujesz wyjechać to nadal możesz szukać pracy w Polsce. A poza tym aupairowanie zawsze może być wstępem do zostania na stałe w danym kraju, bo podszkolisz język no i może znajdziesz jakąś lepszą pracę jak Ci się będzie kontrakt kończył.
[quote name="Patty"]
[quote name="mloda"]wg mnie bardzo maly kasy ci proponuja[/quote]
tez tak mysle[/quote]
Patty, myślę, że właśnie na ten Twój komentarz warto było czekać rok xD -
beatka1002 > 09-08-2011, 22:46
[quote name="Saiisuke"]A czemu akurat Włochy? [/quote]
Bo byłam tam parę razy, jako turysta i podoba mi się ich styl życia i język... Mam świadomość, że mogę mieć troszkę wyidealizowany obraz Włoch i wszystkiego co z nimi związane dlatego liczę na jakieś porady... ostatnio np. słyszałam, że ciężko tam żyć, bo ich styl życia i mentalność jest całkiem różna od naszej... Dlatego ciągle zastanawiam się nad wszystkimi "za" i "przeciw"... -
Patty > 09-08-2011, 22:49
Awww nie spojrzałam na datę : P no nic przynajmniej teraz usmiecham sie sama do siebie