• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Informacje dla zielonych

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Informacje dla zielonych

angieeex > 19-07-2010, 21:56

Witam wszystkich

Jestem tu nowa. Nazywam się Angelika. Od niedawna zastanawiam się nad podjęciem pracy jako au pair. Nie dostałam się na studia językowe i chciałabym jakoś ten rok sobie zapełnić. Szczerze mówiąc o byciu au pair wiem tyle, ile przeczytałam w Internecie. Jeśli chodzi o język, to myślę że nie będzie to dla mnie problemem bo w Londynie już raz byłam, mieszkałam u angielskiej rodziny i dogadywałam się bez większych problemów. Tylko te załatwienia...I tutaj moja prośba do dziewczyn, które już pracowały, czy mogłybyście mi tak pokrótce napisać jakich dokumentów będę potrzebować i krok po kroku jak to się mniej więcej odbywa? Od czego zacząć? Jakieś wskazówki, porady... Będę bardzo wdzięczna
  • Re: Informacje dla zielonych

dosiunia > 19-07-2010, 23:49

musisz najpierw zdecydowac czy jedziesz przez webside czy przez agencje. poza tym polecam watki dla poczatkujacych

angieeex > 20-07-2010, 0:15

Dzięki za odp

Przez agencję chyba jest bezpieczniej, tak? A jechał ktoś przez website? Jak się wtedy załatwia dokumenty?

mloda > 20-07-2010, 1:18

mysle, ze wieksozsc tutaj jechalo bez agencji.... a w takim przypadku tylko dkomunety ktore bedzie chciala rodzina- niektore chca reference, zaswiadczenie o niekaralnosci, itp, itd, a niektore nie chca nic

dosiunia > 20-07-2010, 11:10

naprawde radze poczytac forum, wszystko tu jest

tosia_ > 20-07-2010, 15:46

Dokładnie tak jak powiedziała dosiunia. Poszperaj na forum, bo jest to naprawdę skarbnica wiedzy dla au-pair.

angieeex > 20-07-2010, 16:34

Ok, to biorę się za lekturę Dzięki za odpowiedzi!

angieeex > 20-07-2010, 23:52

Mam jeszcze jedno pytanie, nie znalazłam na nie odpowiedzi na forum. Czy wykupowałyście konto premium na stronach internetowych, żeby móc się kontaktować z rodzinami? Bez tego nie można nawet odpowiedzieć na wiadomości, które nam wysyłają... Ale wątpię, że którakolwiek z Was to wykupowała. W jaki sposób kontaktowałyście się więc z zainteresowanymi rodzinami?

tosia_ > 21-07-2010, 0:31

Nie trzeba wykupywać konta premium, by móc kontaktować się z rodzinką. Przynajmniej jeśli chodzi o np. aupair-world.net.

Tam wysyłasz jakby swoją aplikację (gdzie jest podany Twój e-mail) rodzince i Cię akceptują lub nie. Potem musisz czekać już na e-maila z odpowiedzią. Jeśli to rodzina wysyła Ci aplikację to również widoczny jest ich adres e-mail i telefon, więc możesz śmiało do nich pisać/dzwonić. O ile dobrze pamiętam, na greataupair.com możesz dodawać do hot listy i rodzina akceptuje Twoją ofertę lub nie. Z adresem e-mail działa chyba tak samo jak aupair-world.net.

angieeex > 22-07-2010, 13:22

Dziewczyny, mam jeszcze jedno pytanie do tych, które szukały przez Internet. Jak już się zdecydowałyście na wyjazd, podpisywałyście z rodziną jakąś umowę? Bo co, jeśli coś pójdzie nie tak... I jak taka umowa wygląda jeśli w ogóle bez agencji się ją podpisuje?

I przy okazji, na onecie jest taki artykuł, nie o au pairkach co prawda, ale w komentarzach osoby bardzo odradzają. Trochę mnie ten artykuł zasmucił i przeraził...

http://kobieta.onet.pl/30,198,1619726,1 ... kiosk.html
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Następna