-
-
Colege czyli szkoły językowe szukam porady !
Ponczek > 13-07-2010, 18:12
Cześc wszystkim
za miesiąc mam zamiar zostać au-pair w Angli mam wydaje mi się switna rodzine i wszystko jest wporządku , oprocz jednego w mojej agncji nie powiedzinao mi o tym że za swoja szkole musze zapłacic sam powiedziano mi ze to agencja pokrywa koszty ..... jednak ostatnio dowedziałm sie ze za szkole musze zaplacic kwota jest doscyc znaczna nie chece zabierac ze soba tylu pieniedzy .Semestr zacyna sie we wrzesniu (ja wyjezdzam na poczatku sierpnia),poradzie prosze jak to jest jelsi sie zapisuje do colegu to kiey musze zapłacic za niego czy duzo wczesnij czy moe np zapisac sie pod koniec sierpnia na dwa dni przed rozpoczeciem zajec kiedy bede juz miec pieniadze ? Czy mozna to jakos rozłozyc na raty ? jestem nieco skołowana pomocy ! -
Re: Colege czyli szkoły językowe szukam porady !
au pair_ala > 16-07-2010, 14:41
popros rodzine żeby pomogła znależć kurs, który jest darmowy.( Darmowe są dla osób, które nie przekraczają miesięcznych zarobków / napewno jako au pair nie przekraczasz :mrgreen:
Niewiele takich kursów jest organizowanych, ale może jak poszperasz to znajdziesz jakiś.
Jeżeli zapiszesz sie na kurs w sierpiniu to jest ok. Chyba nawet na początku września jakbyś się zapisała a mieliby miejsca to byś się dostała. Wydaje mi się, że na kursach masz możliwośc rozłożenia na raty, musisz zadzwonić się zapytać. -
Yoanna > 16-07-2010, 18:52
z tego co ja wiem to musisz zaplacic za caly semestr z gory. szkola musi wiedziec ilu studentow bedzie miala. ale zawsze mozesz poprosic hostow o sfinansowanie kursu a potem by ci potracali z kazdej tygodniowki -
Ponczek > 17-07-2010, 20:41
Dzieki
Myślę że zapisze sie poprostu w sierpniu kiedy część kasy bde juz mieća czesć wezme ze soba .. kurcze jakoś głupio troche rozmawiąć na takie finansowe tematy z hostami ..;/ -
Yoanna > 18-07-2010, 2:51
a tam zaraz glupio, zawsze mozna zapytac czy to byloby mozliwe, najwyzej powiedza ze nie. ale wiem ze sporo dziewczyn tak wlasnie robilo -
martyna > 21-07-2010, 19:22
dziewczyny mam pytanie- po jakim czasie rozpoczyna sie nauke? mam teraz rodzinkę ktora planuje przeprowadzke i obawiam sie problemów ze zmiana stanu. Czy można na ten kurs iść po kilku miesiącach? I druga sprawa - jak jest z prawkiem stanowym. Przeprowadzajac się muszę zdawać ososbno w każdym stanie?? Trochę się obawiam tego zamieszania -
mloda > 21-07-2010, 20:24
[quote name="martyna"]- jak jest z prawkiem stanowym. Przeprowadzajac się muszę zdawać ososbno w każdym stanie??[/quote]
nie musisz zdawac drugi raz, po prostu wymienisz je.
A co do szkoly, to nie wazne kiedy ja zaczniesz, byle bys ukonczyla i miala wszystkie kredyty. -
Ash > 21-07-2010, 20:31
o co chodzi z tymi kredytami?
Jeśli ja jadę w listopadzie/grudniu jak to wygląda ze szkoła? -
martyna > 21-07-2010, 21:21
dzięki Mlodamusze nad tym pomysleć -
mloda > 22-07-2010, 11:42
[quote name="Ash"]
o co chodzi z tymi kredytami?
Jeśli ja jadę w listopadzie/grudniu jak to wygląda ze szkoła?[/quote]
zalezy jaka wybierzesz... kursy dla au pair zazwyczaj zacyzaja sie co pre tygodni wiec nie ma problemu z tym kiedy czaniesz, no chyba ze chcesz isc do prawdziwego collegu, albo uni (nie jestem penwa ale wtedy chyba beda wymagali od Ceibie wizy studenckiej). Wez pod uwage tez to, ze kursy w collegu sa duzo, duzo drozsze.
Co do kredytow, nie wiem czy nie zwiekszylo sie nic teraz, ale jak ja bylam to musialam miec skonczonych 12 kredytow. Jak sie nie myle to byly to 72h nauki. I nie musisz wziac wszystkich od razu, ani tej samej dziedziny. Mialam kolezanke, ktora byla na kursie fotografii, teologii i angielskiego. Co prawda mowila, ze w sumie tylko liznela wszytkiego, wiec jak masz jakies sprecyzowane zaiteresowania to lepiej isc w jednym kierunku.