-
-
Czy któraś w Was była au pair w żydowskiej rodzinie?
tosia_ > 13-06-2010, 17:03
Jak w temacie, czy któraś z Was była lub jest au pair w żydowskiej rodzinie? Sądzicie, że ich żywieniowe oraz kulturowe przyzwyczajenia znacznie różnią się od naszych i czy są w stanie przeszkodzić swobodnemu dogadywaniu się i przyjemnemu obcowaniu ze sobą na co dzień? -
Re: Czy któraś w Was była au pair w żydowskiej rodzinie?
izabela_ > 13-06-2010, 18:26
a ja Ci zazdroszczę, że jedziesz do rodzinki żydowskiej, bo mnie bardzo fascynuje kultura żydowskaI uważam ,że to czy możesz mieć problemy z tą rodzinką czy nie, zależy jedynie od tego jakimi są ludźmi.
Powodzenia -
dosiunia > 13-06-2010, 20:31
to zalezy czy sa ortodoksyjni czy nie, no i gdzie mieszkaja tez. -
mloda > 14-06-2010, 0:41
Byl kiedys tutaj taki temat... Ja tam pisalam o swojej histroii wiec nie bede sie tutaj pwtarzac... Na pewno sa utrudnienia i pytanie tylko nasuwa sie takie, czy je zaakceptujesz czy nie. -
honeczka > 14-06-2010, 8:52
Widząc na ulicy żydów uważam ich za dziwaków, jednak moi są fajni, bardzo mili, może dlatego że matka angielką -
tosia_ > 14-06-2010, 12:19
Ci, z którymi rozmawiam pochodzą ze Szkocji i od 10 lat mieszkają w Anglii. -
nadia247 > 25-06-2010, 13:34
hejka ja jade nie długo do rodziny zydowskiej do usa... moja kolezanka od roku jest u rodz takze zydowskiej i jest jej b.dobrze ... wiec nie mozna przekreslac ludzi tylko dlatego ze maja inna religie -
tosia_ > 25-06-2010, 14:08
Ja ich absolutnie nie skreślam tylko dlatego, że są innego wyznania. Po prostu zastanawiałam się, czy ta ich koszerność nie będzie jakoś znacząco przeszkadzać osobie, która nie miała z czymś takim wcześniej do czynienia.
Pożyjemy, zobaczymy. W sierpniu do nich lecę. -
dosiunia > 25-06-2010, 14:43
Koszerne jedzeni to tylko rodzaj jedzenia, a nie sposob jego przyrzadzania na gotowe danie, zreszta, w kazdego rodzinie maja swoje upodobana zywieniowe i w kazdym kraju sa one innedon't panic! -
julita883 > 25-06-2010, 18:41
JA moze nie jestem au pair u rodziny zydowskiej ale wlasnie przebywam w USA na campie wlasnie zydowskim. I z ta koszernoscia uwierzcie mi nie jest wcale zle. Poprostu trzeba sie przyztczaic ze oni nie lacza produktow nabialowych z miesnymi i tyle. Maja do tego specjalne garnki i sztucce i nie wielno tego pomyslic. Np niebieskie do nabialu a czerwone do miesa.Zydzi Ci koszerni np nie zjedza cheesburgera czy tortilli z kurczakiem. Wiec dla mnie to zaden problem i gdyby mi sie trafila taka rodzinka napweno bym jej nie skreslala.